Στα παρκέ του ΝΒΑ έγραψε ιστορία όσο λίγοι. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες όλων των εποχών της πολυνίκους ομάδας του θεσμού, των Μπόστον Σέλτικς, κι ένας παίκτης που, εκτός από «δολοφόνος» όταν σηκωνόταν για να σουτάρει, ήταν αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξης.

Όμως, αυτά δεν είναι τα μόνα πράγματα που χαρακτήριζαν τον Λάρι Μπερντ. Ο άνθρωπος που έδωσε στον αριθμό «33» μία άλλη… διάσταση έχει (δικαίως), την φήμη ως ένας από τους μεγαλύτερους trash talkers στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι ατάκες του, δηλαδή, αξίζουν τέτοιας αναφοράς, όσο και τα κατορθώματά του στο γήπεδο.

Και οι… αθυροστομίες του ήταν πολλές, με 33 (όπως και ο αριθμός του στους Σέλτικς) να είναι αυτές που ξεχωρίζουν, σε πολλές «βεντέτες» που ο Μπερντ είχε με άλλους «αστέρες» της εποχής του.

1. «From the trainer’s lap»!

Ματς-«μνημείο» για την καριέρα του Λάρι Μπερντ ήταν εκείνο που είχε σκοράρει 60 πόντους με τους Ατλάντα Χοκς. Μία αιτία που πέτυχε τόσους πόντους ήταν τα παιχνίδια μυαλού που έπαιζε απέναντι στους αντιπάλους του. Τουλάχιστον, αυτήν την εξήγηση δίνει στο παρακάτω βίντεο ο Ντοκ Ρίβερς. Ο τότε αντίπαλος και μέχρι πρόσφατα κόουτς των «Κελτών», μαρτυρά την ψυχολογική κόπωση των παικτών από τον χαρακτηρισμό που έδινε ο Μπερντ σε κάθε σουτ του, απευθυνόμενος στα «Γεράκια», όπως «Ποιος είναι ο επόμενος;» ή «Από πού το θέλεις αυτό;»! Το καλύτερο, ωστόσο, το κρατούσε για το τέλος. Πριν κάνει πάρει την μπάλα για το τελευταίο του σουτ, φωνάζει στους αντιπάλους του «In the trainer’s lap» («από τη θέση του γυμναστή»), που σήμαινε ουσιαστικά πως θα έπαιρνε ένα σουτ για τρεις από αρκετά μακρινή απόσταση. Έτσι ακριβώς συνέβη. Ο Ρέτζι Μπράουν έχει «κρεμαστεί» πάνω του για να μην τον αφήσει να βάλει και αυτό το σουτ, όμως ο Μπερντ καταφέρνει με τη γνωστή του καμπύλη να βάλει και αυτό το καλάθι. Αμέσως, εντελώς τυχαία, προσγειώνεται στη θέση που καθόταν ο γυμναστής των Χοκς!

2. «Ποιος πάει για δεύτερος»;

Για την επόμενη ατάκα μίλησε ο Μάικλ Κούπερ, αντίπαλος του Μπερντ κάποτε με την φανέλα των Λέικερς. Αυτή ελέχθη σε έναν από τους τρεις διαγωνισμούς τριών πόντων που κέρδισε (σερί 1986-1988), με τον αρχηγό των Σέλτικς να εισέρχεται στο παρκέ και αμέσως να… προϊδεάζει τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. «Ελπίζω πως όλοι στοχεύετε στη δεύτερη θέση, γιατί τον διαγωνισμό αυτόν θα τον κερδίσω». Χωρίς καν να βγάλει τη ζακέτα της προθέρμανσης, έβαλε όλα τα τρίποντα και κέρδισε το εν λόγω βραβείο. Το ίδιο έγινε και την επόμενη σεζόν, όπου αποφάσισε να γίνει… λακωνικός. «Δεν είναι ώρα για λόγια, ξέρουμε ποιος θα κερδίσει», με τη συνέχεια να είναι γνωστή. Κόντρα ανέπτυξε, βέβαια, και την επόμενη σεζόν, όταν απόντος του Μπερντ, ο Κλερ Χοντζ κέρδισε το διαγωνισμό τριών πόντων. Ο Χοντζ προκάλεσε λέγοντας, «Ξέρει πού θα με βρει ο Μπερντ», για να εισπράξει την αφοπλιστική αυτήν απάντηση: «Βεβαίως, στον πάγκο των Μπουλς»!

3. «Δεν μπορείς να με μαρκάρεις»!

Οι αναμνήσεις του «θρύλου» των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Κλάιντ Ντρέξλερ, δεν είναι και οι καλύτερες. Όπως παραθέτει ο ίδιος τα γεγονότα, στην πρώτη του χρονιά ως μπασκετμπολίστας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Λάρι Μπερντ. Το δύσκολο έργο του ήρθε να δυσκολέψει ο αντίπαλός του με την ατάκα «Δεν μπορείς να με σταματήσεις». Προς το παρόν, ο Ντρέξλερ προβάλλει αντίσταση, αποκρινόμενος «Φίλε, έχει πολύ αυτοπεποίθηση», με την απάντηση να μην αργεί: «Ποια αυτοπεποίθηση; Είσαι rookie, δεν ξέρεις τίποτα»! Αμέσως σκοράρει απέναντί του 10 μαζεμένους πόντους, ο Ντρέξλερ πάει στον πάγκο και δέχεται το ειρωνικό γέλιο του αντιπάλου του, παίρνοντας ένα σκληρό, όσο και σημαντικό μάθημα στην αρχή κιόλας της καριέρας του.

Bird-3

4. «Fly, bird»!

Όσο ψηλά κι αν σηκωνόταν κανείς, τον Μπερντ δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Κάτι τέτοιο ίσχυσε και με τον Μπραντ Ντάφερτι, σέντερ των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Σε μία φάση όπου ο αρχηγός των Σέλτικς παίρνει την μπάλα στη γωνία, ο εν λόγω παίκτης τρέχει προς τη μεριά του να τον σταματήσει και σηκώνεται όταν εκείνος απλώς… ετοιμάζεται να σουτάρει, φωνάζοντάς του «Fly, bird» («Πέταξε, πουλί»). Λίγο αργότερα, ο Ντάφερτι δε βρίσκει τίποτα άλλο παρά τον αντίπαλό του, με την κατάληξη του σουτ να είναι γνωστή.

Bird-4

5. «Έχεις κανέναν να με μαρκάρει»;

Όπως και στην επική βραδιά με τους Χοκς, υπήρξαν πολλά παιχνίδια που ο Μπερντ ήταν ασταμάτητος, με κάθε σουτ να βρίσκει το στόχο. «Καυτός» ήταν και σε ένα ματς απέναντι στους Γιούτα Τζαζ, οι οποίοι είχαν τότε τεχνικό τον Φρανκ Λέιντεν. Γυρίζοντας στον πάγκο των αντιπάλων και απευθυνόμενος στον προπονητή τους, ο Μπερντ του ζητά κάποιον να τον μαρκάρει! «Έχεις κανέναν, γιατί κανείς από αυτούς εδώ μέσα δεν μπορεί»; Κάπως έτσι υπέγραψε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση.

bird-5

6. «Κάθισε και κοίτα το σόου»!

Σαν τις κόντρες μεταξύ Λάρι Μπερντ και Μάτζικ Τζόνσον ελάχιστες έχουν υπάρξει στον χώρο του μπάσκετ. Τότε, αυτές χώριζαν τις δύο πρωταγωνίστριες ομάδες, τους Μπόστον Σέλτικς και τους Λος Άντζελες Λέικερς. Σε ένα ματς, ωστόσο, μεταξύ τους, ο Μάτζικ Τζόνσον δεν μπόρεσε να παίξει, λόγω τραυματισμού. Ο μεγάλος αντίπαλός του, όμως, δεν επηρεάζεται από αυτό, προκειμένου να τον προϊδεάσει για το πάρτι που πρόκειται να στήσει. «Λυπάμαι που δεν παίζεις απόψε, αλλά σου λέω ότι μιας και είσαι εδώ, θα κάνω ένα σόου για σένα. Οπότε, κάθισε και παρακολούθησέ το», ήταν τα ακριβή του λόγια! Ασφαλώς, αυτήν την φράση πάντα τη θυμάται ο Μάτζικ.

bird-6

7. «Θα του κλωτσήσεις τον κώ@@»!

Φυσικά, ως ηγέτης της ομάδας, δεν παρέλειπε να κάνει πλάκες και στους συμπαίκτες του. Μία από αυτές διηγείται και ο Κέβιν ΜακΧέιλ, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία λίγο πριν από ένα τζάμπολ με αντίπαλο τον Έλβιν Χέις. Εκείνη τη στιγμή, ο Μπερντ του λέει «Έλα, πες στον Έλβιν αυτό που μου έλεγες», με τον ΜακΧέιλ να μην απαντά. Όμως, ο αρχηγός του επέμεινε «Έλα, αφού μου είπες ότι θα του κλωτσήσεις τον κώ@@»! Το σάστισμα του Χέις εκείνη τη στιγμή, μιας και δεν ξεκαθάρισε ότι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν έκανε τον αντίπαλό του να τον βλέπει με… ιδιαίτερα καλό μάτι.

bird-7

8. «Θα πάρω το σουτ»!

Όχι μόνο έπαιρνε τα κρίσιμα σουτ, αλλά φρόντιζε και να… ενημερώνει τους αντιπάλους του! Σε μία τέτοια κατάσταση, έχοντας απέναντί του τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, ο προπονητής των Σέλτικς Κέι Σι Τζόουνς, βλέποντας την τοποθέτηση των δέκα παικτών στο παρκέ, καλεί τάιμ άουτ για να διαφοροποιήσει το πλάνο της τελευταίας επίθεσης. Ο λόγος του αρχηγού, όμως, είναι αυτός που έχει βάρος τελικά. «Θα μείνω στο ίδιο σημείο και θα σουτάρω», είπε ο Μπερντ που δε σταμάτησε εκεί. Γυρνώντας στον πάγκο των «πρωτευουσιάνων», προειδοποίησε: «Εγώ θα πάρω την μπάλα». Κι έτσι έγινε, με την πορεία της στο σουτ του Μπερντ να έχει τη συνήθη κατάληξη.

bird-8

9. «Αυτό θα το κάνω με το αριστερό»!

Όντας αήττητοι σε ένα σερί πολλών εκτός έδρας ματς από την αρχή της σεζόν, οι Σέλτικς ταξίδευαν στο Πόρτλαντ για να αντιμετωπίσουν τους Τρέιλ Μπλέιζερς. Κάπου εκεί, ο Μπερντ πίστεψε πως είχε «βαρεθεί» και θέλησε να προσδώσει λίγο… ενδιαφέρον στο παιχνίδι του. «Αύριο θα παίξω με αριστερό χέρι για τουλάχιστον τρία δεκάλεπτα». Μήπως υπήρχε διαφορά; Ο Τζερόμ Κέρσι, προσωπικός του αντίπαλος εκείνο το βράδυ, είχε δεχθεί σε εκείνο το διάστημα 27 πόντους. Όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το καλό του δεξί, έφτασε τους 47, συνοδεύοντάς τους με 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ. Ποιος είπε ότι δεν μπορεί ένας μπασκετμπολίστας να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και τα δύο του χέρια;

bird-9

10. «Δώστε μπάλα και… ξεκουμπιστείτε»!

Ένας άλλος πρώην συμπαίκτης του Μπερντ, ο ML Carr, θυμάται άλλο περιστατικό σε τάιμ άουτ όπου αποφασιζόταν το πλάνο για το τελευταίο σουτ. Δε θα το έπαιρνε και άλλος από τον Μπερντ, ο οποίος θέλησε να το κάνει μόνος εναντίον όλων. «Θέλετε να κερδίσουμε το ματς;», ρώτησε για να πάρει την ομόφωνη απάντηση «Ναι, σίγουρα», και να συμπληρώσει, «Τότε, δώστε μου απλά την μπάλα και… κάντε στην άκρη»!

bird-10

11. «Ποιο είναι το ρεκόρ εδώ»;

Ο Λάρι Μπερντ είχε σε κάθε ματς μία… σταθερή πρόκληση. Αυτή αφορούσε το ρεκόρ σκοραρίσματος. Έτσι, ακολουθώντας τις κινήσεις σε κάθε ματς, έμπαινε στα αποδυτήρια, έβαζε προστατευτική ταινία στους αστραγάλους του και έλεγε «Λοιπόν, ας προχωρήσουμε να βρούμε ποιο είναι το ρεκόρ σκοραρίσματος σε αυτό το κτίριο». Δεν το «έσπασε» και λίγες φορές.

bird-11

12. Το… κήρυγμα του Ράιντ

Ένας άλλος παίκτης με τον οποίο φρόντισε να… αποκτήσει κόντρα ο Μπερντ, ήταν ο άλλοτε «σταρ» των Χιούστον Ρόκετς, Ρόμπερτ Ράιντ. Ο ίδιος παίκτης είχε κάνει πέρασμα από τους Σάρλοτ Χόρνετς, τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και τους Φιλαδέλφια 76ερς. Σε μία από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, ο Μπερντ είχε κάνει ένας ματς… ρουτίνας με 50 πόντους. Τότε, είπε στον αντίπαλό του ότι έπρεπε να είχε μείνει στο… κήρυγμα για το ματς, μιας και στο παρκέ του προσέφερε μία από τις πιο άσχημες βραδιές του.

bird-12

13. «Δεν μπορείς να σουτάρεις»!

Ο Λάρι Μπερντ δεν ήταν ένας παίκτης που διακρινόταν για τις αμυντικές αρετές του. Μάλλον τον αντίθετο θα μπορούσε να πει κανείς, και πόσο μάλλον ένας εξαιρετικός επιθετικός παίκτης σαν τον Ρον Χάρπερ. Ο πεντάκις πρωταθλητής του ΝΒΑ (3 φορές με τους Μπουλς, δύο με τους Λέικερς) ανάφερε μία… τακτική μαρκαρίσματος που διαθέτουν παίκτες σαν τον Μπερντ, η οποία απλώς μένει στα λόγια. Κάθε φορά που ο προσωπικός του αντίπαλος έπαιρνε την μπάλα του φώναζε πως δεν μπορεί να σουτάρει, με τον Χάρπερ όμως, να μη μένει απαθής και να εμψυχώνει τον συμπαίκτη του να σουτάρει «στη μούρη του», όπως λέει ο ίδιος.

bird-13

14. «Out of your League»!

Στιγμή… ταπείνωσης έχει βιώσει και ο άλλοτε παίκτης των Ντάλας Μάβερικς, των Ντιτρόιτ Πίστονς και των Λος Άντζελες Κλίπερς, Μαρκ Αγκίρε. Σε ματς μεταξύ των πρώτων και των Μπόστον Σέλτικς, είχε πάρει αρχικά μεγάλη αυτοπεποίθηση σκοράροντας τρίποντο μπροστά στον Μπερντ. Ωστόσο, η… ρελάνς του αντιπάλου του είχε τρία τρίποντα στη σειρά, για να λάβει το εξής υποτιμητικό σχόλιο: «You’ re out of your League», που σε πιο ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως ο παίκτης, στον οποίο απευθύνεται η φράση αυτή, δεν είναι ικανός να αγωνιστεί στο συγκεκριμένο επίπεδο.

bird-14

15. Το… δωμάτιο με τα βασανιστήρια!

Ο Μπερντ διαρκώς ζητούσε την μπάλα από τους συμπαίκτες του για να επιδίδεται στα γνωστά του σόου. Την εξέλιξη της εν λόγω εντολής του αρχηγού αποκάλυψε ο νυν πρόεδρος των «Κελτών», Ντάνι Έιντζ, λέγοντας πως ο Μπερντ είχε μεταφέρει τον αντίπαλό του στο… δωμάτιο των βασανιστηρίων. Το θέμα είναι πως τη στιγμή εκείνη άκουγε και ο ίδιος ο αντίπαλος αμυντικός.

bird-15

16. «Ποιος με μαρκάρει»;

Πάντα ο Μπερντ έκανε… παιχνιδάκια πριν σουτάρει ένα ελεύθερο μακρινό σουτ. Μία τέτοια κατάσταση περιγράφει ο πρώην παίκτης των Πίστονς, Τζον Σάλι, λέγοντας πως σε ένα ματς με τους Σέλτικς, ο Αϊζάια Τόμας είχε κάνει το… έγκλημα να ξεχάσει ελεύθερο τον ηγέτη των Σέλτικς. Τότε, ο τελευταίος φώναξε, «Ποιος με μαρκάρει εμένα;», με τον Τόμας να τρέχει αλλά ασφαλώς να μην προλαβαίνει.

bird-16

17. «Κόουτς, φέρε κανέναν καλύτερο»!

Περιστατικά με αντίπαλους προπονητές έχουν ήδη αναφερθεί πολλά. Ουκ ολίγες φορές, ο Μπερντ μην έχοντας ανταγωνιστή στο παρκέ, γύριζε στον αντίπαλο πάγκο για να ζητήσει από τον προπονητή κάποιον… να τον μαρκάρει! Η συγκεκριμένη στιγμή ήταν σήμα-κατατεθέν της συμπεριφοράς του εντός γηπέδου.

bird-17

18. «Ακριβώς στο πρόσωπό σου»!

Στο τέλος ενός παιχνιδιού με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, αναμενόμενο ήταν το κρισιμότερο σουτ να πάρει ο Μπερντ. Εδώ, όμως, περιέγραψε στον αντίπαλό του, Ξαβιέ ΜακΝτάνιελ, τον τρόπο με τον οποίο θα έδινε την νίκη στην ομάδα του. «Θα πάρω την μπάλα ακριβώς εδώ και θα τη σουτάρω ακριβώς στο πρόσωπό σου», θυμάται ο προσωπικός του αμυντικός και το σχέδιο τηρήθηκε κατά γράμμα. Παρότι του απάντησε «θα σε περιμένω», ο ΜακΝτάνιελ είδε τον Μπερντ να κάνει μετά το τάιμ άουτ δύο κοψίματα, να τον ποστάρει ακριβώς στο σημείο που του είπε, να γυρίζει, να σουτάρει και να… απογοητεύεται από το γεγονός ότι το σουτ δεν ήρθε με τη λήξη του χρόνου, καθώς έμειναν και δύο δεύτερα στους Σόνικς.

19. «Αρκετά τους έκανα»!

Είχε ευκαιρία για Quadruple double(τέσσερις διψήφιους αριθμούς στη στατιστική του) και την «κλώτσησε»! Αυτό έκανε ο Μπερντ σε ένα ματς με αντιπάλους τους Γιούτα Τζαζ. Με το σκορ στο 90-66 υπέρ των Σέλτικς στην τρίτη περίοδο και με τον ίδιο να έχει πετύχει 30 πόντους, 12 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 9 κλεψίματα, αποφάσισε να αποσυρθεί στον πάγκο για το τελευταίο δεκάλεπτο. Σε ερώτηση ρεπόρτερ γιατί δεν έπαιξε, ώστε να πετύχει το σπάνιο αυτό επίτευγμα, έδωσε άλλη μία μνημειώδη απάντηση: «Για ποιο λόγο; Ήδη τους έκανα αρκετή ζημιά»!

20. Το διφορούμενο 42-6

Είχε κόντρα και με «γιατρό». Ασφαλώς, ο λόγος γίνεται για τον Τζούλιους «The Doctor» Έρβινγκ, στον οποίο ο Μπερντ σε κάθε του σουτ, σύμφωνα με τον πρώτο, επαναλάμβανε την φράση «42-6». Τα νούμερα αυτά σήμαιναν τους πόντους που είχαν πετύχει οι δυο τους σε μία εύκολη νίκη των Σέλτικς επί των Φιλαδέλφια 76ερς. Όμως, ο Μπερντ παρουσιάζει μία νέα εκδοχή στην αυτοβιογραφία του, ισχυριζόμενος πως την φράση αυτήν επαναλάμβανε από τον πάγκο ο Εμ Ελ Καρ.

21. «The best fucking shooter»!

Οι «μάχες» του με άλλους ιστορικούς παίκτες του παγκοσμίου μπάσκετ ήταν ατελείωτες. Μία από αυτές ήταν εκείνη με τον άλλοτε πρώτο σουτέρ τριών πόντων όλων των εποχών, τον Ρέτζι Μίλερ. Όπως αναφέρει στο βιβλίο του «I Love Being the Enemy», ο ίδιος προσπαθούσε να αποσπάσει την προσοχή του αντιπάλου του την ώρα που σούταρε ελεύθερες βολές σε αγώνα με αντιπάλους τους Ιντιάνα Πέισερς. Τότε πήρε την αφοπλιστική απάντηση, συνοδευόμενη από εύστοχη βολή του Μπερντ: «Ρουκ, είμαι ο καλύτερος σουτέρ του πρωταθλήματος («The best fucking shooter of the League»), το καταλαβαίνεις; Και προσπαθείς να μου πεις κάτι («And you’re up here trying to fucking tell me something?»);

bird-21

22. «Merry Fucking Christmas»!

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η αθυροστομία του ήταν από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του. Σε έναν χριστουγεννιάτικο αγώνα με τους Ιντιάνα Πέισερς και προσωπικό αντίπαλο τον Τσακ Πέρσον, ο Λάρι Μπερντ τον προειδοποίησε πως είχε ένα… δώρο. Αυτό ήταν ένα σουτ τριών πόντων σχεδόν από τη βασική γραμμή, με τον Πέρσον «κολλημένο» πάνω του. Τότε ήταν που αναφώνησε το περίφημο: «Merry Fucking Christmas»!

bird-22

23. «Ben Poquette?! Are you fucking kidding me»?!

Ο Λάρι Μπερντ δεν αρεσκόταν στο να βλέπει λευκούς μπασκετμπολίστες να τον μαρκάρουν. Πάντα αναφερόταν υποτιμητικά σε αυτούς, όπως σε ένα ματς με τους Μπουλς στο Σικάγο το 1987. Θέλοντας να «σπάσει» το ρεκόρ σκοραρίσματος αντιπάλου, βρήκε απέναντί του έναν Καυκάσιο φόργουορντ, τον Μπεν Πόκετ. Εκείνη τη στιγμή, γύρισε στον πάγκο των αντιπάλων, αναρωτώμενος στον προπονητή Νταγκ Κόλινς: «Ben Poquette? Are you fucking kidding me?» («Μπεν Πόκετ;! Με κοροϊδεύεις ρε γαμ@@@;»)! Στο ημίχρονο είχε ήδη 33 πόντους, ενώ στο δεύτερο «λυπήθηκε» τον αντίπαλό του, τελειώνοντας με 41.

bird-23

24. Ο καλύτερος της Ιντιάνα!

Η πόλη που έχει να καμαρώνει για το γεγονός ότι είναι η γενέτειρα αυτού του «θρύλου» του παγκοσμίου μπάσκετ, είναι η Ιντιάνα. Ίσως να είναι και ο καλύτερος παίκτης που η πόλιτεία έχει «γεννήσει» και αυτό πιστεύει ο ίδιος ο Μπερντ. Το είπε, μάλιστα, λίγο μετά από εύστοχο τρίποντο, σε ματς Σέλτικς-Σούπερ Σόνικς, μπροστά στον Σον Κεμπ, επίσης παίκτη από την Ιντιάνα, ο οποίος είχε αναλάβει την φύλαξή του. «I am the best damn player from Indiana», φώναξε στον αντίπαλό του, ο οποίος διηγήθηκε την ιστορία αυτήν στους συμπαίκτες στο τάιμ άουτ που ήρθε αμέσως μετά το τρίποντο.

bird-24

25. Πάνω απ’ όλα, σεβασμός!

Σε άλλη «μάχη» με τον Σον Κεμπ, ο Λάρι Μπερντ ανέτρεψε την εις βάρος του κριτική. Τα χρόνια είχαν περάσει και όλοι θεωρούσαν πως δεν μπορούσε να αποδώσει όπως πριν, ενώ και ο ίδιος ο αντίπαλός του είχε πάρει θάρρος σκοράροντας αρκετούς πόντους απέναντί του. Η απάντηση ήρθε, ως συνήθως, στο γήπεδο. Αρκετά τρίποντα, 47 πόντοι, και όπως λέει ο Κεμπ, ο Μπερντ έδειξε εκείνο το βράδυ πως κάθε παίκτης, όποιος κι αν είναι και ό,τι κι αν έχει καταφέρει στο παρελθόν, οφείλει να κερδίζει το σεβασμό των υπολοίπων σε κάθε αγώνα.

bird-25

26. «Με μαρκάρεις, σωστά»;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, σε κάθε εκτός έδρας αγώνα ο Μπερντ ρωτούσε ποιο ήταν το ρεκόρ σκοραρίσματος στο γήπεδο όπου θα έδινε την παράστασή του. Συνήθιζε, δε, να ρωτά τον παίκτη που είχε αναλάβει την άμυνά του. Παίζοντας, λοιπόν, ένα βράδυ στο Ουορτσέστερ, έκανε ακριβώς αυτό το πράγμα στον αντίπαλό του, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ο Μπερντ του έκανε αυτήν την ερώτηση. «Εσύ με μαρκάρεις, έτσι δεν είναι;», ήταν η αφοπλιστική απάντηση που εισέπραξε.

bird-26

27. Ο πιο γρήγορος της Dream Team!

Μπορεί ο Μάικλ Τζόρνταν να ονομάζεται «Air» και άλλοι παίκτες να έχουν τη δική τους ξεχωριστή φήμη, αλλά ο Λάρι Μπερντ ήταν ο πιο γρήγορος εκτελεστής της Εθνικής ΗΠΑ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, κάθε παίκτης έπρεπε, σε μία άσκηση προπόνησης, να σκοράρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και στις 80 μπασκέτες που θα σούταρε. Τελευταίος έμελλε να είναι ο αρχηγός των Σέλτικς, με τον διάλογο με τον προπονητή να είναι ο εξής:

-Ποιος είναι ο πιο γρήγορος χρόνος;

-Από οκτώ μέχρι είκοσι λεπτά

-Θα είμαι ο πιο γρήγορος. Ξεκίνα να μετράς.

Ο χρόνος που έκανε; 4:30 λεπτά!

bird-27

28. Προπόνηση και πάλι προπόνηση!

Ένα άλλο περιστατικό που είχε συμβεί στην Dream Team περιγράφει ένας από τους παίκτες της, ο Γκραντ Χιλ. Μετά την προπόνηση, όλοι οι παίκτες είχαν πάει στην παραλία. Ή μάλλον, σχεδόν όλοι. Γυρίζοντας στη βάση τους και παίρνοντας το ασανσέρ, είδαν τον Λάρι Μπερντ να παίρνει επίσης το ασανσέρ, ερχόμενο όμως από το γυμναστήριο του γηπέδου. Εκτός από αυτού, έκανε και προπόνηση στο σουτ του στο παρκέ. Την επόμενη μέρα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, προσέφερε άλλη μία μεγαλειώδη παράσταση στο «Παλάου Σαν Ζόρντι».

bird-28

29. «Στείλε κάποιον, αλλιώς θα βάλω 60»!

Στους αγώνες όπου δεν παιζόταν απέναντί του καλή άμυνα, ο Μπερντ ήθελε να είναι… φιλεύσπλαχνος προς την αντίπαλη ομάδα. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί σε ματς των Σέλτικς με τους Πίστονς, όπου το δύσκολο έργο είχε αναλάβει ο Ντένις Ρόντμαν. Ο Μπερντ βρισκόταν σε οργιώδη βραδιά, και κάποια στιγμή γύρισε στον προπονητή των Πίστονς, Τσακ Ντάλι, λέγοντάς του το εξής αμίμητο: «Τσακ με μαρκάρει κανείς; Στείλε κάποιον να με μαρκάρει, αλλιώς θα βάλω 60 πόντους»!

bird-29

30. Αριστερή προσποίηση, δεξί χουκ!

Πολλές ήταν οι φορές, όπως έχουμε δει και νωρίτερα, που ο Μπερντ… προειδοποιούσε τον παίκτη που τον μάρκαρε για το τι επρόκειτο να κάνει όταν θα έπαιρνε την μπάλα. Αυτό έκανε και με αντίπαλο τον Χόρας Γκραντ σε ματς με τους Σικάγο Μπουλς, ο οποίος θέλησε να «πληγώσει» το ηθικό του αντιπάλου του, λέγοντάς του φράσεις αποθαρρυντικές ως προς το να σκοράρει. Αμέσως μετά λαμβάνει την εξής απάντηση-προειδοποίηση: «Θα σου κάνω προσποίηση από τα αριστερά και αμέσως μετά θα γυρίσω με χουκ μπροστά σου». Αυτή ακριβώς ήταν και η εξέλιξη της φάσης!

bird-30

31. «Sorry Charlie»!

Σε ματς εναντίον των Νιου Γιορκ Νικς, ο Μπερντ επιδόθηκε στη… συνήθειά του να βρίσκει στόχο στο τελευταίο σουτ που έκρινε την νίκη. Εκείνη τη μέρα αντίπαλός του ήταν ο Τσαρλς Σμιθ, ο οποίος τον άκουσε να του λέει: «Συγγνώμη Τσαρλς»! Αρκετά ταπεινωτική στιγμή, μάλλον!

bird-31

32. Η… προσευχή!

Ο προπονητής των Ιντιάνα Πέισερς ρίχνει στη «μάχη», εναντίον του Μπερντ, για τα τελευταία κρίσιμα λεπτά του αγώνα, τον «ρούκι» του, Τζορτζ ΜακΚλάουντ, με τον αρχηγό των Σέλτικς να εξοργίζεται από αυτήν την εξέλιξη. Ωρυόμενος, γύρισε στον αντίπαλο πάγκο: «Παιδιά, το ξέρω ότι βρίσκεστε σε απόγνωση, αλλά δεν έχετε έναν παίκτη να κάνει έστω το σταυρό του απέναντί μου»;

bird-32

33. «Εντάξει, το’ χουμε»;

Σε εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο τους Ντάλας Μάβερικς, ο Μπερντ περιέγραψε ακριβώς την φάση που είχε σχεδιαστεί, με αυτόν να είναι ο καταλύτης της. Αυτήν την φορά, όμως, δεν την… εκμυστηρεύτηκε στον παίκτη που τον μάρκαρε, αλλά την φώναξε σε όλο τον αντίπαλο πάγκο! «Ο Ντάνι Έιντζ θα επαναφέρει την μπάλα στον Ντένις Τζόνσον και αυτός θα τη δώσει σε μένα στη γωνία. Εγώ θα κάνω ένα βήμα πίσω και θα σουτάρω για τρεις. Εντάξει, το καταλάβατε; Μετά την πάσα του Τζόνσον, το μόνο που θα ακούσετε θα είναι ο ήχος του διχτυού». Έτσι κι έγινε!

bird-33

Όσοι δεν αρκεστήκατε στα προηγούμενα και θέλετε να… απολαύσετε κι άλλο Λάρι Μπερντ, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις μαρτυρίες ανθρώπων που τον βίωσαν, είτε βρίσκονται στην ίδια ομάδα, είτε σε αντίπαλα στρατόπεδα.