Τη φωνή του δεν φοβήθηκε ποτέ να την υψώσει. Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ δεν είναι μόνο ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Δεν είναι απλώς 6 φορές πρωταθλητής και πρώην MVP. Αλλά κι ένας συγγραφέας και πρεσβευτής εκπαίδευσης στις Η.Π.Α.. Ο παλαίμαχος σταρ των Λέικερς άλλαξε το 1971 (αμέσως μετά τον μοναδικό τίτλο με τους Μπακς) το όνομά του από Λιου Άλσιντορ, εξηγώντας πως «το νέο σημαίνει ”γενναιόδωρος υπηρέτης του θεού”» και ασπάστηκε το Ισλάμ, τονίζοντας πως «το Άλσιντορ ήταν το επώνυμο ενός Γάλλου γαιοκτήμονα που αγόρασε την οικογένειά μου στην Αμερική ως σκλάβους». Και καταλήγοντας ότι «όταν ήμουν παιδί, κανείς δεν πίστευε πως ένας μαύρος μπορεί να κάνει κάτι θετικό. Και αυτό είναι μεγάλο βάρος για την μαύρη κοινότητα, γιατί συχνά δεν έχουν την απαραίτητη γνώση της ιστορίας». Ο Καρίμ συνηθίζει να μιλά για σοβαρά θέματα και ως αρθρογράφος του περιοδικού «TIME», σχολίασε τις τελευταίες δηλώσεις του υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του 2016, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, εκτός από τη… λατρεμένη οπλοκατοχή του, δήλωσε προ ημερών πως οι Η.Π.Α. θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους για τους μουσουλμάνους. Αλλά ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ έγραψε πως ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας «έχει περισσότερα κοινά με τον ISIS και τους τζιχαντιστές, παρά με τους Αμερικανούς!». Ο άλλοτε σταρ του ΝΒΑ, που αυτή την περίοδο εποπτεύει ντοκιμαντέρ του δικτύου HBO για τη ζωή και την καριέρα αθλητών που ξεχωρίζουν από μειονότητες, πρόσθεσε στο άρθρο του πως «η τρομοκρατική εκστρατεία κατά της Αμερικής νικά. Ο φόβος πλανάται. Οι πωλήσεις όπλων αυξάνονται. Το μίσος μεγαλώνει. Πολλοί κάνουν λάθος για τους μουσουλμάνους. Το 83% των ψηφοφόρων προβλέπει επίθεση εναντίον της Αμερικής στο άμεσο μέλλον. Πολλοί συμπατριώτες μας φοβούνται πλέον τόσο πολύ, που είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τα ιερά πιστεύω τους, που καθορίζουν τις Η.Π.Α., για μερικές αβάσιμες υποσχέσεις ασφάλειας από πολιτικούς που σπέρνουν τον τρόμο. Είναι εκείνοι που λένε ‘‘να κάψετε το σύνταγμα, αρκεί να μην με πειράξετε στα εμπορικά κέντρα!’

»Δεν μιλάω για τον ISIS, αλλά για τον Ντοναλντ Τραμπ. Δεν είναι υπερβολή. Ούτε μεταφορά. Το λεξικό αναφέρει πως ‘‘τρομοκρατία” είναι ”η χρήση βίαιων μεθόδων για να φοβηθεί ο κόσμος”. Μονάχα που αυτό συμβαίνει και από πολιτικούς που επιθυμούν να επιτύχουν έναν πολιτικό σκοπό. Και πιστεύω ότι ο Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος θρίαμβος των τζιχαντιστών! Γιατί είναι ο κατάλληλος υποψήφιος που αντί να προτείνει συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις και πολιτικές, προσεύχεται στην φοβία του κοινού. Και κάνει την δουλειά του ISIS για εκείνους. Μέχρι και ο φίλος του και επίσης Ρεπουμπλικανός, Τζεμπ Μπους, ομολόγησε πως ”στόχος του Τραμπ είναι να χειραγωγήσει τους ανθρώπους με τις φοβίες τους”. Ο Τραμπ δεν σφαγιάζει πολίτες, όμως εφαρμόζει τακτικές βίας για να προκαλέσει τρόμο στη χώρα. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, αυτές είναι επίσης κάτι σαν εγκλήματα πολέμου!». Στον επίλογο του άρθρου του, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ επισυνάπτει μία προ ετών φωτογραφία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά εξηγεί πως «πως αυτή τραβήχτηκε όταν ο Τραμπ δεν είχε ξεχάσει ακόμη πως υπάρχουν και μουσουλμάνοι αθλητές».