• Μάιος, 1996.

Η οικογένεια Johnson, Karen και Stanley, φέρνει στον κόσμο της Καλιφόρνια ένα υγιέστατο και γερό αγοράκι λίγους μόλις μήνες πριν οι δύο γονείς βάλουν ένα τέλος στη σχέση τους -με την Karen να μεγαλώνει μόνη της το παιδί τους τα επόμενα χρόνια.

Ο μικρός Stanley -που πήρε ως είθισται στις ΗΠΑ το όνομα του πατέρα του- έμαθε έτσι με τον δύσκολο τρόπο της μονογονεϊκής οικογένειας πως τίποτα δεν έρχεται δίχως κόπο και ιδρώτα.

Και αυτό θα το εμπέδωνε ξανά πολλά χρόνια αργότερα.

 

  • Απρίλιος, 2015.

Μετά από 5 εξαιρετικές χρονιές σε High School και Arizona, όπου εξίταρε προπονητές και scouters, o Stanley Johnson Jr. -γόνος μιας φαμίλιας που ζούσε και ανέπνεε για το μπάσκετ, με τη μητέρα του να ανήκει στο Hall of Fame του Jackson State– αποφασίζει να θέση υποψηφιότητα για το επερχόμενο Draft του ΝΒΑ, νιώθοντας πως η αθλητικότητα, η όρεξη και η ικανότητά του στην άμυνα θα ήταν αρκετά για να του χαρίσουν μια θέση στη λίγκα μα και ένα καλό συμβόλαιο.

Η πραγματικότητα ήταν όμως, πολύ καλύτερη για τον 18χρόνο forward, με τους Detroit Pistons, τον οργανισμό που είχε στοχεύσει ολότελα ο ίδιος μαζί με τους Miami Heat, να τον «ψαρεύουν» στο νούμερο 8 της βραδιάς ενός γεμάτου Draft (Towns, Booker, Russell, Turner, Rozier, Portis, Nance Jr. κλπ).

Αυτή θα ήταν και η τελευταία χαρούμενη στιγμή του στη λίγκα όμως, με τη μοίρα να του γυρίζει την πλάτη της δυναμικά…

 

 

 

 

  • Φεβρουάριος, 2019.

Μετά από 3.5 χρόνια στο Michigan γεμάτα ανεκμετάλλευση αλλά και ατομική μετριότητα και άρνηση για εξέλιξη, τα «Πιστόνια» στέλνουν τον 22χρονο τότε Forward στους New Orleans Pelicans μέσω ενός mega trade 3 ομάδων, 4 παικτών και 8 picks για χάρη του Thon Maker, που είχε ζητήσει να αποχωρήσει από το πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Milwaukee Bucks.

Στη Νέα Ορλεάνη των Jrue Holiday, Julius Randle και Anthony Davis που μοχθούσε για σουτέρ και τίποτα λιγότερο δε βρήκε ποτέ τη θέση που ήθελε και ενδεχομένως να άξιζε.

Και το ταξίδι μόλις είχε αρχίσει…

 

 

 

 

  • Ιούλιος, 2019.

Μετά από μόλις 14 λεπτά συμμετοχής σε 18 ματς, ο «Stanimal» επιλέγει και επιλέγεται από μια ομάδα που φαντάζει ταιριαστή για αυτόν και το playstyle του, τους πρωταθλητές κόσμου Toronto Raptors, που μόλις είχαν χάσει τον Kawhi Leonard από την αίγλη που εξέπεμπε το Los Angeles.

Στον Καναδά ωστόσο, θα πατούσε παρκέ εξαιτίας ευκαιριών και τραυματισμών μονάχα 86 φορές (13 λεπτά κανονική διάρκεια/ 20 λεπτά ΣΥΝΟΛΙΚΆ Playoffs) και δεν θα ένιωθε ποτέ ευπρόσδεκτος πάρα τις αρχικές πεποιθήσεις απάντων.

 

  • Ιανουάριος, 2022.

Μετά από χρόνια περιπλάνηση στο ΝΒΑ και τη G- League (10 παιχνίδια σε 3 σεζόν), όπου συμμετείχε και στην περσινή «φούσκα» προκειμένου να πείσει τους συλλόγους της κορυφαίας λίγκας να του δώσουν άλλη μια ευκαιρία, ο Johnson επιστρέφει στη γενέτειρά του, το πάντα ηλιόλουστο LA, μετά το κάλεσμα των αγαπημένων του Lakers -που έψαχναν επειγόντως κορμιά μετά τους πάμπολλους τραυματισμούς σημαντικών παικτών τους όπως ο Anthony Davis.

Και τα ξημερώματα της Τρίτης, στις 18 του μήνα, βίωσε την ίσως κορυφαία του βραδιά στο ΝΒΑ μετρώντας 10 συνεχόμενους πόντους (15 πόντους με 7-9 σουτ, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες/ +18) κόντρα στη Utah βοηθώντας την ομάδα του να πανηγυρίσει μια σπουδαία για το μέλλον της στη Δύση νίκη και να ανέλθει στο 22-22!

 

 

Από τα αζήτητα, στην αποθέωση.
Αυτός είναι ένας άτυπος τίτλος του ταξιδιού ζωής του Stanley Johnson, ενός παίκτη που μέχρι και πριν από ένα μήνα δεν είχε αντικρίσει καμία ομάδα να τον θέλει (οι Chicago Bulls τον «έκοψαν» δις).

Ωστόσο, στις γειτονιές του Χόλιγουντ, μπορεί ξανά να κάνει τα παιδικά του όνειρα πραγματικότητα.

Μπορεί ξανά να φορέσει εκείνη την αραχνιασμένη πλέον χρυσή φανέλα με το 24 στην πλάτη και φωνάζοντας το χαρακτηριστικό «Kobe» να σκοράρει ένα τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί στον κάδο των άχρηστων.
Μπορεί ξανά να νιώσει την πίεση της στενής αγκαλιάς της μητέρας του όταν τα βάσανα της καθημερινότητας την έπνιγαν τόσο που μόνο μια αγκαλιά θα είχε τη δύναμη να τη λυτρώσει.
Μπορεί ξανά να αισθανθεί τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, τα πρώτα χαμένα σουτ, το πρώτο του κάρφωμα, τα πρώτα του νεύρα.

Όλα ξεκίνησαν στο LA.
Και όλα θα τελειώσουν στο LA.