Τα «πορτοκαλί Χριστούγεννα» του ΝΒΑ θα βρουν παραδοσιακά μερικές από τις πιο «λαμπερές» ομάδες της Λίγκας στο παρκέ. Το βράδυ της Πέμπτης (25/12) οι αμετανόητοι φαν του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετμπολ στον κόσμο θα περιμένουν με… κατάνυξη τα 5 σπουδαία ματς της ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν έντονα στοιχεία παρελθόντος, παλιές και νέες κόντρες αλλά και ηχηρές απουσίες… Δέκα ομάδες θα φορέσουν τις χριστουγεννιάτικες φανέλες τους, όμως το γεγονός των μπασκετικών Χριστουγέννων είναι φυσικά η επιστροφή του ΛεΜπρον στο Μαϊάμι για πρώτη φορά ως αντίπαλος. Ο σταρ των Καβς θα κοντραριστεί σε επίσημο ματς για πρώτη φορά (είχε προηγηθεί το φιλικό και οι… σπόντες του Οκτωβρίου στο Ρίο) με τον καλό φίλο του, Ντουέιν Ουέιντ, με τον οποίο κατέκτησε τα πρώτα «κοσμήματα» της καριέρας του, κοινώς τα δαχτυλίδια πρωταθλητή του 2012 και 2013.

Στις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ζωντανή μετάδοση από OTE Sport 3HD) οι Χιτ περιμένουν στην Φλόριντα τον «βασιλιά» και το Κλίβελαντ, με τον Ουέιντ, πάντως, να έχει ζητήσει αποθεωτική υποδοχή στον ΛεΜπρον… Ο Τζέιμς θα «αντιμετωπίσει» το κοινό που τον στήριξε την περασμένη 4ετία, αλλά για την ώρα η ομάδα του (ρεκόρ 17-10) έχει άλλες έγνοιες. Καθώς ο Άντερσον Βαρεζάο έσκισε τον αχίλλειο στο αριστερό πόδι του και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν… Ο Βραζιλιάνος σέντερ είχε υπογράψει πρόσφατα επέκταση συμβολαίου, όμως στάθηκε για μία ακόμη φορά άτυχος, αφού από το 2010 έχει απουσιάσει από 166 αγώνες και έχει αγωνιστεί σε λιγότερους. Η απουσία του δεν αποκλείεται να υποχρεώσει τους Καβς να αναζητήσουν αντικαταστάτη και να εντείνουν τις προσπάθειες ανταλλαγής ενός εκ των Τομοφέι Μοζγκόφ ή Κώστα Κουφού. Για την ώρα, πάντως, το ματς στο Μαϊάμι, ο Τρίσταν Τόμπσον αναμένεται να «μετατεθεί» από το «4» στο «5» και να λάβει θέση βασικού σέντερ. Οι Χιτ μετρούν ρεκόρ 4-8 στον Δεκέμβριο (συνολικά , έπειτα από την απώλεια του Τζος ΜακΡόμπερτς, ενώ δύσκολα θα παίξει ο Κρις Μπος, λόγω ενοχλήσεων στο γαστροκνήμιο…

Το πρόγραμμα της βραδιάς ανοίγει το ματς Νικς-Ουίζαρντς (7:00μ.μ., OTE Sport 3 HD) στη Νέα Υόρκη. Οι γηπεδούχοι είναι φέτος απογοητευτικοί (ρεκόρ 5-25) και δεν θέλουν να επαναλάβουν την περσινή χριστουγεννιάτικη συντριβή από τους Θάντερ (123-94). Η Ουάσινγκτον είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση και με ρεκόρ 19-8 είναι στην 2η θέση της Σάουθιστ και την 3η της Ανατολής! Ο ρούκι κόουτς των Νικς, Ντέρεκ Φίσερ, αναζητά τρόπο να σταματήσει τον Τζον Ουόλ και μία… καλή παρένθεση για την διαφαινόμενη χαμένη σεζόν της Νέας Υόρκης. Οι Ουίζαρντς έχουν ήδη περάσει φέτος από το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», νικώντας με 98-83 στις 4/11. Το δεύτερο εορταστικό ματς διεξάγεται στις 9:30μ.μ. (OTE Sport 3HD) στο Σαν Αντόνιο, όπου οι πρωταθλητές Σπερς (ρεκόρ 18-13) υποδέχονται τους Θάντερ (13-16), στην πρώτη συνάντησή τους μετά τους περσινούς Δυτικούς Τελικούς (4-2 τα «Σπιρούνια»). Μεγάλη απώλεια για την Οκλαχόμα Σίτι η απουσία του Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει το διάστρεμμα και δεν θα αγωνιστεί. Απώλεια και για το Σαν Αντόνιο, καθώς ο MVP των περσινών Τελικών, Κουάι Λέοναρντ, υποβλήθηκε σε ένεση στο δεξί χέρι και ο χρόνος επιστροφής του δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Μετά την αναμέτρηση Χιτ-Καβς, ακολουθούν άλλα δύο παιχνίδια. Στις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/12) οι Μπουλς υποδέχονται στο Σικάγο τους Λέικερς, στην πρώτη αναμέτρηση του Πάου Γκασόλ με την πρώην ομάδα του και τον καλό φίλο του, Κόμπι Μπράιαντ. Τον τελευταίο, που αναμένεται να επιστρέψει στο παρκέ μετά την απουσία του από την μεγάλη νίκη του Λ.Α. (ρεκόρ 9-19) επί των πρωτοπόρων Ουόριορς, θα επιχειρήσει να περιορίσει ο Τζίμι Μπάτλερ, που συνεχίζει την εντυπωσιακή σεζόν του. Ο γκαρντ φόργουορντ των «Ταύρων» διανύει έναν εξαιρετικό Δεκέμβριο, με μ.ο. 21,3π.-6,8ριμπ.-3,5ασ.-1,5κλεψ.! Ο Γκασόλ, βεβαίως, δεν παρέλειψε να τονίσει πως «έχω παίξει αντίπαλος του Κόμπι με τις Εθνικές ομάδες μας, όμως θα είναι περίεργο να τον αντιμετωπίσω κόντρα στους Λέικερς». Η αυλαία του χριστουγεννιάτικου προγράμματος «πέφτει» στο Λ.Α., όπου οι Κλίπερς περιμένουν το Γκόλντεν Στέιτ για διπλή ρεβάνς. Αφ’ ενός γιατί το περσινό επίσης χριστουγεννιάτικο μεταξύ τους παιχνίδι δεν είχε ακριβώς… πυροτεχνήματα, αλλά «καυτό» κλίμα στο παρκέ, με την αποβολή του Μπλέικ Γκρίφιν. Και αφ’ ετέρου διότι οι πρωτοπόροι Ουόριορς απέκλεισαν τους «Κλιπς» και από τον 1ο γύρο των περσινών πλέι-οφς (4-3), με τον πάγκο τους να κοροϊδεύει τον Γκρίφιν για ένα άστοχο τρίποντο, ενώ στην μοναδική φετινή συνάντησή τους (εντός έδρας νίκη με 121-104 του Γκόλντεν Στέιτ), ο Ντρέιμοντ Γκριν «συνελήφθη» να έχει τη γλώσσα του κοντά στο αυτί του Γκρίφιν! Εκτός για τους Ουόριορς οι τραυματίες Μπόγκουτ και Λι και το κενό τους στη ρακέτα θα επιχειρήσει να καλύψει ο Γκριν και ο (αμφίβολος, πάντως) Φέστους Εζέλι.