Η απορία πολλών οπαδών των Σπερς ή φαν του ΝΒΑ και ιδιαίτερα του Γκρεγκ Πόποβιτς είναι πόσο γρήγορα ο «Pop» θα ενσωματώσει τον νεοφερμένο σταρ, ΛαΜάρκους Όλντριτζ, στο rotation και το στυλ παιχνιδιού του Σαν Αντόνιο. Μονάχα που ενώ κοινό και Τύπος έχουν ήδη χρίσει φαβορί τους Τεξανούς, ο τεχνικός τους έλυσε αρχικά άλλες απορίες. Ο Πόποβιτς παρουσίασε τη νέα φάρσα του στους δημοσιογράφους από την Media Day της ομάδας του, απαντώντας μονολεκτικά ή βαριεστημένα στις πρώτες ερωτήσεις! Την Δευτέρα (5/10), πάντως, αποκάλυψε στο κοινό (του) τον τρόπο που θα επιχειρήσει φέτος να εμπνεύσει τους παίκτες του. Κι αν κάποτε είχε μεταφέρει το training camp σε… βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία θήτευσε και ο ίδιος, αυτή τη σεζόν σκέφτηκε κάτι άλλο. Και ζήτησε από τον χάλκινο Ολυμπιονίκη των 200μ. το 1968 στο Μεξικό, Τζον Κάρλος, να μιλήσει στους παίκτες του!

Ο Κάρλος είχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση όταν ανέβηκε στο βάθρο και μαζί με τον χρυσό Ολυμπιονίκη, Τόμι Σμιθ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία σιωπηρή, αλλά συνάμα «εκκωφαντική» διαμαρτυρία, Κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α., σήκωσαν ψηλά την γροθιά τους, φορώντας μαύρα γάντια και με κατεβασμένο κεφάλι, στον χαιρετισμό των «Μαύρων Πανθήρων», των οποίων ήταν μέλη. Αυτή ήταν η αντίδρασή τους στις φυλετικές διακρίσεις στην πατρίδα τους, σε μία χρονιά που «σημαδεύτηκε» από τις δολοφονίες των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Ρόμπερτ Κένεντι, αλλά και τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Αμφότεροι αποπέμφθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό, χωρίς πάντως άλλη αγωνιστική συνέπεια ή τιμωρία, ενώ ο Σμιθ είχε δηλώσει πως «δεν ήταν χαιρετισμός των ”Μαύρων Πανθήρων”, αλλά ο χαιρετισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την περίφημη φωτογραφία της διαμαρτυρίας των Σμιθ και Κάρλος τράβηξε ο διάσημος φωτογράφος Τζον Ντομίνις, ο οποίος πριν φύγει από τη ζωή το 2013, κάλυψε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες, τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και το φεστιβάλ στο Γούντστοκ. Το «σκηνικό» στήθηκε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1968 και ο τεχνικός των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, δεν το ξέχασε. Και στην προπόνηση του περασμένου Σαββάτου (2/10) αποφάσισε να καλέσει τον Κάρλος να μιλήσει στους παίκτες του, ώστε να τους εμπνεύσει! Ο «Pop» εξήγησε δύο μέρες μετά ότι «ήταν απλώς μία προσπάθεια να τιμήσουμε έναν άνθρωπο που αξίζει να τιμηθεί και να δείξουμε στους παίκτες μας πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από το μπάσκετμπολ». Ο Κουάι Λέοναρντ, MVP των Τελικών του 2014, επισήμανε πως «ο Κάρλος είναι ένα είδωλο στην Αμερική και το να έρθει εδώ και να μας μιλήσει σημαίνει ότι έχει ακόμη διάθεση να εμπνέει τους συνανθρώπους του. Το να τον ακούς σε κάνει να θέλεις να παλέψεις περισσότερο και να τον κάνεις περήφανο για όσα πρόσφερε».

Ο Τζον Κάρλος βρέθηκε στην προπόνηση του Σαν Αντόνιο συνοδευόμενος από τον βιογράφο, Ντέιβ Ζίριν, ο οποίος περιέγραψε τον Ολυμπιονίκη ως «σπουδαίο αθλητή και κυρίως χαρακτήρα». Ο ίδιος ο Κάρλος δήλωσε από την μεριά του πως «ο κόουτς Πόποβιτς, εκτός από εξαιρετικός στην δουλειά του, είναι κι ένας άνθρωπος που ξέρει να διαχειρίζεται χαρακτήρες και τους νεαρούς παίκτες στην ομάδα του. Έχει χάρισμα σε αυτό». Επιπλέον, ευχαρίστησε τον τεχνικό των Σπερς «για την πρόσκληση και την ευκαιρία να μεταδώσω το πνεύμα ότι πολλά πράγματα είναι πολύ παραπάνω από ένα παιχνίδι, μία επιταγή μισθού, την περιουσία και τη φήμη. Είμαι ευγνώμων για την δυνατότητα να μιλήσω με αθλητές μίας ομάδας που θαυμάζω και με έναν προπονητή που εκτιμώ».