Ο ηγετικός ρόλος του στο Σικάγο, αλλά κυρίως τα ρεκόρ καριέρας σε πόντους, ριμπάουντ και ασίστ και η παρθενική πρόσκλησή του σε All Star Game «έχρισαν» και επίσημα τον Τζίμι Μπάτλερ ως τον πιο βελτιωμένο παίκτης της σεζόν! Ο 25χρονος γκαρντ των Μπουλς έγινε ο πρώτος «Ταύρος» που λαμβάνει αυτή την ατομική τιμή, αφού έλαβε 535β. και 92 ψήφους 1ης θέσης από το πάνελ 129 δημοσιογράφων από Η.Π.Α. και Καναδά. Ο Μπάτλερ άφησε 2ο τον εξαιρετικό και στην κανονική περίοδο και στα πλέι-οφς Ντρέιμοντ Γκριν των Ουόριορς, που συγκέντρωσε 200β. και 11 προτιμήσεις για την πρωτιά. Στην θέση βρέθηκε ο Ρούντι Γκομπέρ των Τζαζ, με 189β. και 12 ψήφους 1ής θέσης, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν 7ος, με 22β. και 1 ψήφο 1ης θέσης. Η 5αδα συμπληρώθηκε από τους Χασάν Ουάιτσαϊντ (Χιτ-88β.-5 ψήφοι 1ης θέσης), Κλέι Τόμπσον (Ουόριορς-42β.-2β. πρωτιάς) και 6ος ήταν ο Άντονι Ντέιβις (Πέλικανς-27β.-4 πρωτιές).

Ο Μπάτλερ ήταν ο μεγάλος νικητής του βραβείου στην 4η σεζόν του στο ΝΒΑ, καταγράφοντας μ.ο. 20π.-5,8ριμπ.-3,3ασ. και 1,75κλεψ., σε 38,7′ (1ος στη Λίγκα!) βελτιώνοντας τις περσινές επιδόσεις των 13,1π.-4,9ριμπ.-1,6ασ. στον ίδιο χρόνο συμμετοχής! Ο Αμερικανός «κουβάλησε» τους Μπουλς στο διάστημα της απουσίας του τραυματία Ντέρικ Ρόουζ και τους βοήθησε να φτάσουν σε ρεκόρ 50-32 και στην 3η θέση στην Ανατολική Περιφέρεια. Επιπλέον, είχε 46,2% στα σουτ και 37,8% από τα 7,25μ., ήταν 7ος σε συνολικές προσπάθειες βολών (463) και πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 83,4% από τη γραμμή των βολών! Ο Μπάτλερ λαμβάνει τυπικά ως δώρο ένα αυτοκίνητο KIA Sorento LX CUV, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία-χορηγός των βραβείων, αποφάσισαν να το δωρίσουν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα επιλογής του παίκτη

Οι υπόλοιποι παίκτες που έλαβαν ψήφους στην διαδικασία: Ντονάτας Μοτεγιούνας (Ρόκετς-7β.), Ντένις Σρέντερ (Χοκς-6β.), ΝτεΜάρι Κάρολ (Χοκς-5β.-1 ψήφος 1ης θέσης), Τάιλερ Ζέλερ (Σέλτικς-5β.-1 ψήφος πρωτιάς), από 3β. είχαν οι Κάιρι Ίρβινγκ (Καβς), Βίκτορ Ολαντίπο (Μάτζικ), ΝτιΑντρε Τζόρνταν (Κλίπερς), Τζέι Κράουντερ (Μαβς/Σέλτικς), από 2β. οι Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ (Πίστονς), Νίκολα Βούτσεβιτς (Μάτζικ) και από 1β. οι Ρόμπερτ Κόνβινγκτον (Σίξερς), Ταϊρίκ Έβανς (Πέλικανς), Ντέρικ Φέιβορς (Τζαζ), Μαρκ Γκασόλ (Γκρίζλις), Τομπάιας Χάρις (Μάτζικ), Γκόρντον Χέιγουορντ (Τζαζ), Τζορτζ Χιλ (Πέισερς), Ενές Καντέρ (Τζαζ/Θάντερ), Μπράντον Νάιτ (Μπακς/Σανς), Κουάι Λέοναρντ (Σπερς), Μέιγερς Λέοναρντ (Μπλέιζερς).