Από τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Ντιρκ Νοβίτσκι στο ΝΒΑ, οι περισσότεροι τζένεραλ μάνατζερ άρχισαν την αναζήτηση για τον «νέο Νοβίτσκι». Κοινώς, για έναν πανύψηλο φόργουορντ που να χειρίζεται τη μπάλα και να σουτάρει από μακριά. Οι Νικς, πάντως, ευελπιστούν ότι τον βρήκαν στο Νο4 του φετινού ντραφτ, επιλέγοντας τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. Και ο… «παλιός» Νοβίτσκι κατέθεσε τη γνώμη του για τον 20χρονο Λετονό, λέγοντας στο ESPN μετά τους 24π.-14ριμπ.-7 τάπες του τελευταίου στον θρίαμβο στο Χιούστον πως «είναι αληθινός»!

Ο 37χρονος Γερμανός σταρ των Μαβς εξήγησε ότι «είναι μακρύς, αθλήτικός και δυνατός. Έχει καλή επαφή με το καλάθι και μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσει». Ο ύψους 2,21μ. Πορζίνγκις, που έχει αγωνιστεί σε 13 παιχνίδια κανονικής περιόδου -ενώ ως τώρα δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 33 στην ισπανική ACB- καταγράφει μ.ό. 13,2π.-8,8ριμπ. σε 26,1′, με 42,7 στα δίποντα, 30,8% στα τρίποντα και 83% στις βολές και οι αμφιβολίες των φαν των Νικς μάλλον «διαλύονται».

Αν και αρχικά ο Καρμέλο φάνηκε δύσπιστος για τον Λετονό, (αλλά ανακάλεσε) ο Πορζίνγκις εντυπωσιάζει και με τις επιδόσεις του κόντρα στους Ρόκετς έγινε ο πρώτος ρούκι των Νικς με +20π.-+10ριμπ.-+5 τάπες σε ένα ματς, αφού κάτι τέτοιο δεν είχε πετύχει ούτε ο παλαίμαχος σταρ τους, Πάτρικ Γιούινγκ! Παράλληλα, με τα 7 μπλοκ του, έγινε 6ος πρωτοεμφανιζόμενος με +20π.-+10ριμπ.-+7 κοψίματα μετά τους Τιμ Ντάνκαν, Πάου Γκασόλ, Λαμάρ Όντομ, Σακίλ Ο’Νιλ και τον άλλοτε παίκτη και του ΠΑΟΚ, Ντιν Γκάρετ, την τελευταία 25ετία!

Στο μεταξύ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς ζήτησε συγγνώμη από τους συμπαίκτες του και το κοινό των Καβς, για την κίνησή του να… βγει μόνος του αλλαγή στο 3ο δωδεκάλεπτο της νίκης της ομάδας του επί της Ατλάντα! Το Κλίβελαντ ήταν μπροστά με 72-46(!), αλλά ο μεγάλος σταρ του πρόσφερε το highlight του αγώνα, αποχωρώντας μόνος του προς τον πάγκο, έπειτα από μία λάθος πάσα του Τζάρεντ Κάνινγχαμ… Η απόφασή του άφησε τους Καβαλίερς με 4 παίκτες στο παρκέ και όπως προβλέπουν οι κανονισμοί, η ομάδα του κόουτς Ντέιβιντ Μπλατ τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή.

Ο Τζέιμς σχολίασε πως «απολογήθηκα στους συμπαίκτες μου», ενώ σε ερώτηση για τον λόγο του εκνευρισμού του, απάντησε πως «δεν έχει αυτό σημασία». Πριν από μερικές ημέρες, ο ΛεΜπρον είχε πει, κριτικάροντας την ομάδα του, ότι «αυτή τη στιγμή δεν παίζουμε σαν ομάδα που έχει στόχο τον τίτλο» και είχε παραδεχθεί ότι «οι Ουόριορς, που είναι ήδη πρωταθλητές, δείχνουν πιο ”πεινασμένοι” από εμάς». Ο κόουτς Μπλατ, που προ ημερών έλαβε εκ νέου τη στήριξη του Τζέιμς, ρωτήθηκε για την… «αυτο-αλλαγή» του, και επισήμανε πως «ο ΛεΜπρον απογοητεύτηκε γιατί δεν παίζαμε καλά. Ίσως νόμιζε πως κάνουμε αλλαγές χόκεϊ!». Ο Τζέιμς έμαθε την ατάκα του προπονητή του και αποκρίθηκε ότι «δεν γίνονται αλλαγές χόκεϊ στο μπάσκετμπολ… Όμως εγώ δίνω ασίστ σαν του χόκεϊ!».