Η δεύτερη μέρα του ΝΒΑ έδωσε στο φίλαθλο κοινό του “μαγικού κόσμου” μία σπουδαία μονομαχία ανάμεσα στο… παρελθόν και το μέλλον. Κι αυτό γιατί Τιμ Ντάνκαν και Άντονι Ντέιβις αποτέλεσαν τους ακρογωνιαίους λίθους των Σαν Αντόνιο Σπερς και των Νιού Ορλίν Χόρνετς, αντίστοιχα, σε ένα ντέρμπι που βρήκε νικητές τους πρώτους (99-95). Οι δύο “ψηλοί” ήταν αυτοί που πήραν τις ομάδες τους στις πλάτες τους προσπαθώντας να τους δώσουν την πρώτη νίκη της φετινής σεζόν.

Ο “Mr Fundamental” ήταν, όμως, αυτός που στο τέλος χαμογέλασε αφού υπερίσχυσε του απόφοιτου του Κεντάκι τόσο σε προσωπική απόδοση (24 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κοψίματα έναντι 21 πόντων και 7 ριμπάουντ) βοηθώντας τα “Σπιρούνια” να ξεκινήσουν με το δεξί το νέο πρωτάθλημα και την προσπάθεια επιστροφής τους στον θρόνο του πρωταθλητή.

Όπου… “Λιμάνθρωπος” κι η μοίρα του

Σε εντελώς αντίθετη μοίρα βρίσκονται οι Λος Άντζελες Λέικερς, οι οποίοι εξακολουθούν να απογοητεύουν με τις εμφανίσεις τους. Κι αν οι ήττες στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας ήταν χρήσιμες προκειμένου να φανούν οι αδυναμίες της ομάδας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τη ρέγκιουλαρ σίζον του ΝΒΑ, εκεί όπου οι “Λιμνάνθρωποι” γνώρισαν τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους. Η ομάδα του Μάικ Μπράουν “λύγισε” στο Πόρτλαντ από Τρέιλ Μπλέιζερς με 116-106, παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση των Ντουάιτ Χάουαρντ (33 πόντοι, 14 ριμπάουντ) και Κόμπε Μπράιαντ (30 πόντοι).

Το Πόρτλαντ κατάφερε να ξεπεράσει την υπεροπλία των Καλιφορνέζων στον τομέα των ριμπάουντ (45 έναντι 30) και έχοντας μια πεντάδα σε εκπληκτική μέρα τους Νικολά Μπατούμ (26 πόντοι, 6 ριμπάουντ) – ΛαΜάρκους Όλντριτζ (19 πόντοι) – Τζέι Τζέι Χίκσον (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ) – Ουέσλεϊ Μάθιους (22 πόντοι με 4/6 τρίποντα) – Νταμιάν Λίλαρντ (23 πόντοι, 11 ασίστ) πήρε μία σπουδαία εντός έδρας νίκη βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τους Λέικερς. Το χειρότερο όλων, όμως, για τους “Λιμνανθρώπους” ήταν η είδηση του τραυματισμού του Στιβ Νας στο γόνατο, η κατάσταση του οποίου αναμένεται να επανεκτιμηθεί σήμερα.

Ξεκίνησε η απόσβεση

Η μετακίνηση του Τζέιμς Χάρντεν στο Χιούστον άρχισε να αποδίδει καρπούς από το πρώτο, κιόλας, παιχνίδι της σεζόν. Ο “Fear the beard” ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην εκτός έδρας νίκη των Ρόκετς επί των Ντιτρόιτ Πίστον (105-96) αφού τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 37 πόντους (14/25 εντός παιδιάς), 6 ριμπάουντ και 12 ασίστ. Το νέο αστέρι των “Ρουκετών” συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανατροπή των δεδομένων στην τελευταία περίοδο (33-15 επιμέρους σκορ για τους Ρόκετς), αλλά και στην “κάλυψη” της μέτριας εμφάνισης του Τζέρεμι Λιν, ο οποίος είχε 12 πόντους (5/12 εντός παιδιάς) και 8 ασίστ.

“Δαγκώνουν” οι Κλίπερς

Με τον Κρις Πολ (12 πόντοι, 12 ασίστ) να… πασάρει και τον Τζαμάλ Κρόφορντ να… εκτελεί (29 πόντοι), οι Λος Άντζελες Κλίπερς έδειξαν κόντρα στο Μέμφις ευθύς εξαρχής τις άγριες διαθέσεις τους στο φετινό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Βίνι Ντελ Νέγκρο επικράτησε των “Αρκούδων” με 101-92 έχοντας σε πολύ καλή μέρα σχεδόν όλους τους παίκτες της. Οι άλλοτε “losers” του Λος Άντζελες συνεχίζουν να παρουσιάζονται εξαιρετικά επικίνδυνοι και έχοντας έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων δεν επέτρεψαν στον Ρούντι Γκέι (25 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και την παρέα του να ξεκινήσουν με νίκη τις υποχρεώσεις τους στο φετινό μαραθώνιο.

“Μίλησε” ο Νοά

Η πρώτη μάχη των Σικάγο Μπουλς για τη νέα σεζόν ήταν νικηφόρα (93-87 τους Σακραμέντο Κινγκς). Οι “Ταύροι” πιστοί στο αμυντικό πλάνο που έχουν καθιερώσει επί ημερών Τομ Θίμποντο πέρασαν από το Σακραμέντο, κυρίως γιατί είδαν τον Γιοακίμ Νοά να κάνει εμφάνιση all star και να τους παίρνει από το χέρι για την εκτός έδρας επικράτηση.

Ο Γάλλος σέντερ προσέφερε στη νίκη της ομάδας του 23 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 3 ασίστ και 3 κοψίματα αποτελώντας το “σκιάχτρο” κάτω από τη ρακέτα του Σικάγου. Έτσι, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς “περιορίστηκε” στους 14 πόντους, κάτι που άφησε τον Ταϊρίκ Έβανς (21 πόντοι, 8 ριμπάουντ) να παλεύει μόνος του ενάντια στους Μπουλς, σε μία μάλλον άνιση μονομαχία.

“Σίγησαν” ακούγοντας… Τζαζ

Η χαρά της εκτός έδρας νίκης στην πρεμιέρα επί των Λος Άντζελες Λέικερς δεν κράτησε για πολύ στο στρατόπεδο των Ντάλας Μάβερικς αφού η Γιούτα Τζαζ ήρθε να τους… προσγειώσει απότομα. Οι “Μορμόνοι” εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την απουσία των δύο Γερμανών (Νοβίτσκι, Κέιμαν) από τη δωδεκάδα των “Καουμπόηδων” και έχοντας έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων επικράτησαν άνετα με 113-94.

Επέστρεψε… ηττημένος

Η επιστροφή του Αντρέ Ιγκουοντάλα στη Φιλαδέλφεια με τη φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον δυναμικό φόργουορντ. Ο πρώην σταρ των 76ers δεν μπόρεσε να πάρει τους “Σβώλους” στους ώμους του καθώς έχοντας μόλις 11 πόντους (5/13 εντός παιδιάς) δεν κατάφερε να αποτρέψει τη νίκη της Φιλαδέλφεια (84-75). Αντίθετα, το δίδυμο των Τζρου Χόλιντεϊ (14 πόντοι, 11 ασίστ) και Σπένσερ Χοζ (16 πόντοι, 12 ριμπάουντ) έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων χαρίζοντάς τους την πρώτη νίκη της σεζόν. Από πλευράς Ντένβερ, ο Κώστας Κουφός βρέθηκε στο παρκέ για 29 λεπτά μετρώντας 6 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Δια χειρός Τζορτζ Χιλ

Δύο μεγάλα ντέρμπι διεξήχθησαν σε Τορόντο και Φοίνιξ με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στο “Air Canada Center” του Τορόντο, οι γηπεδούχοι Ράπτορς δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τον παράγοντα έδρα, αλλά και την… ευρωπαϊκή βοήθεια που πήραν από τους Αντρέα Μπαρνιάνι (16 πόντοι) – Γιόνας Βαλαντσιούνας (12 πόντοι) – Χοσέ Καλντερόν (15 πόντοι) με αποτέλεσμα να γνωρίσουν την ήττα από τους Ιντιάνα Πέισερς με 90-88. Οι “Ινδιάνοι” απέδρασαν από τον Καναδά με το “διπλό” χάρη σε εύστοχο δίποντο του Τζορτζ Χιλ (8 πόντοι, 7 ασίστ) 2” πριν τη λήξη, αφού το σουτ που επιχείρησε ο Αντρέα Μπαρνιάνι στο φινάλε δεν βρήκε στόχο.

Το “διπλό” στην έδρα των Φοίνιξ Σανς πανηγύρισαν και οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριος (87-85). Οι νεανικοί “Πολεμιστές” άντεξαν στην αντεπίθεση των γηπεδούχων στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα και με τον Κλέι Τόμπσον να ηγείται στο σκοράρισμα (17 πόντοι) πέρασαν από την Αριζόνα ξεκινώντας με ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις τους στο φετινό πρωτάθλημα.