Η θλίψη που προκάλεσε η είδηση της απώλειας του… «προφήτη» Μόουζες Μαλόουν φάνηκε και στην κηδεία του. Πολλοί παλαίμαχοι παίκτες του ΝΒΑ αποχαιρέτησαν τον παλαίμαχο σέντερ για τελευταία φορά στο Χιούστον και κάποιοι εξ αυτών θυμήθηκαν ιστορίες από την συνύπαρξή τους. Ο Τζον Λούκας τόνισε πως «δεν έχουμε δει ποτέ κανέναν σαν τον Μόουζες. Ο Χακίμ Ολάζουον και οι άλλοι ψηλοί είναι καλοί, όμως δεν είναι σαν τον Μαλόουν». Ο Τζούλιους Έρβινγκ, με τον οποίο κατέκτησαν τον τίτλο με τους Σίξερς το 1983, σχολίασε ότι «μπορείς να συγκρίνεις τον Μόουζες με τον Φρανκ Σινάτρα, γιατί έκανε τα πάντα με τον τρόπο του και άλλαξε τα πάντα».

Εκείνος που συγκίνησε ιδιαιτέρως το κοινό, όμως, ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Ο παλαίμαχος σταρ τόνισε ότι «εσείς είχατε πατέρα, όμως εγώ αποκαλούσα ”μπαμπά” τον Μόουζες! Είχα να τον φωνάξω με το όνομά του από το 1985 και όποτε τον συναντούσα, τον έλεγα ”πατέρα”». Ο «Chuck» εξήγησε τη σχέση του με τον αείμνηστο σέντερ και το πώς ο τελευταίος τον πήρε υπό την προστασία του στην Φιλαδέλφεια, αποκαλύπτοντας πως «κάποτε του είπα: «Μόουζες, δεν παίζω καλά. Τι να κάνω. Πες μου κάτι”. Κι εκείνος μου απάντησε: ”Λοιπόν, μικρέ, είσαι χοντρός και είσαι και τεμπέλης!». Με την βοήθεια του Μαλόουν, ο Μπάρκλεϊ έχασε βάρος και από τα 136 κιλά έπεσε στα 113 και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία (το 1993 ήταν MVP του ΝΒΑ με τους Σανς).

Ο Μπάρκλεϊ κατέληξε ότι «οι Σίξερς έλεγαν τον Μόουζες ”Σωτήρα”. Οι Ρόκετς τον αποκαλούσαν ”MVP”. Το υπόλοιπο ΝΒΑ τον θεώρησε ”σπουδαίο παίκτη”, οι συγγενείς και φίλοι ‘‘σπουδαίο άνθρωπο”. Όμως εγώ τον έλεγα ”Dad” και θα είναι πάντα ο Νο1 άνθρωπος στη ζωή μου! Ο μέντοράς μου και ο ηγέτης που μου έδειξε τον δρόμο… Ο Μόουζες ήθελε όλοι να γινόμαστε καλύτεροι. Μας πίστευε και μας προετοίμαζε. Μάλιστα, προετοίμαζε και τον αδερφό μου για τη ζωή δίχως τον Μαλόουν. Ο αδερφός μου λάτρευε σαν παίκτη τον Σακίλ Ο’Νιλ, αλλά ο Μόουζες του έλεγε πως ”ο Σακίλ είναι καταπληκτικός, όμως αν έπαιζα αντίπαλός του, θα τον είχα διαλύσει!!! Δεν θα μπορούσε να με αντιμετωπίσει!”. Μόουζες, θα σε θυμόμαστε πάντα».