Ο Bam Adebayo διέλυσε στον αγώνα με τους Denver Nuggets τον αντίχειρα του shooting χεριού του, με τους Heat να ανακοινώνουν πως θα περάσει την πόρτα του χειρουργείου προκειμένου να ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημά του.
Συνολικά, η γνωμάτευση κάνει λόγο για απουσία από 4 έως 6 εβδομάδες, αλλά ας κρατήσουμε τον μέσο όρο των 35 ημερών μακριά από τα παρκέ.

Σε αυτό το διάστημα, το Miami θα δώσει συνολικά 17 αγώνες (0.5 ματς ανά μέρα δηλαδή), με τους 12 εξ αυτών να αναμένεται να λάβουν χώρα απέναντι σε ομάδες που αφενός έχουν πολύ καλούς “ψηλούς” και αφετέρου στηρίζονται πολύ σε αυτούς στο playstyle τους.

Ο απόφοιτος του Kentucky είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος αμυντικός center της λίγκας, αναγκάζοντας σταρ κάθε θέσης όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (1-7 σουτ), Anthony Davis (1-6), Kevin Durant (1-3), James Harden (0-2) και Paul George (1-6) σε τραγικές βραδιές όταν έρχονται αντιμέτωποι μαζί του -κάτι που θα λείψει έντονα τις επόμενες εβδομάδες, αφού μπορεί οι Jimmy Butler και Tyler Herro να τραβούν πάνω τους τα βλέμματα του κόσμου αλλά ο Bam είναι η ραχοκοκαλιά της αρμάδας της Florida.

 

 

Αυτή τη στιγμή, η Frontline των Heat απαρτίζεται από τους Tucker, Morris, Dedmon, Haslem και Yurtseven.
Οι δύο πρώτοι περνούν -με ελάχιστες εξαιρέσεις- τον χρόνο τους στο 4, ο τρίτος είναι μια αξιόπιστη λύση στο 5 για 15 περίπου λεπτά (+4 οι Heat με αυτόν στο παρκέ), ενώ οι δύο τελευταίοι μετρούν αθροιστικά 58 λεπτά ΣΥΝΟΛΙΚΆ σε 17 από τα 24 μέχρι πρότινος ματς.

Αυτή η τόσο μέτρια Frontline βάζει μεγάλους κινδύνους στο μυαλό του coach Spoelstra εν όψει του σερί αγώνων που επέρχεται, όπου -σε συνδυασμό με τις 4 ήττες στα τελευταία 6 παιχνίδια- οι Heat μπαίνουν χωρίς τον κυρίαρχο αμυντικό τους απέναντι σε οργανισμούς που ζουν και αναπνέουν με τους “ψηλούς” τους.

Συγκεκριμένα, θα αντιμετωπίσουν από 2 φορές τους Bucks (Γιάννης, Cousins, Portis, ίσως Lopez), Magic (Bamba, Carter Jr) και Pacers (Sabonis, Turner) αλλά και από μια τους Rockets (Sengun, Wood, Theis), Warriors (Green, Looney, Bjelica, ίσως Wiseman μέχρι τότε), Wizards (Harrell, Gafford), Sixers (Embiid, Drummond), Cavs (Markkanen, Love, Mobley, Allen) και Bulls (Vucevic) χωρίς να έχουν τα υλικά αφενός στην άμυνα και αφετέρου στην επίθεση, όπου μονάχα σε συνθήκες small ball με Tucker ή Morris ως centers θα μπορούσαν να πάρουν ουσία.

 

 

Χθες πάντως, στον πρώτο αγώνα χωρίς τον “Bam Bam” διασύρθηκαν με σχεδόν 30 πόντους διαφορά από τους big ball Cavaliers, που:

  • κυριάρχησαν στα ριμπάουντ (+14)
  • ήταν ασταμάτητοι στην ρακέτα (62% ευστοχία)
  • έκαναν φεστιβάλ blocks (14)
  • επέτρεψαν μόλις 30 πόντους στο ζωγραφιστό τους (43% ευστοχία)

Πιθανότατα, αν υπήρχε βραβείο κακοτυχίας για την ανατολική περιφέρεια, το Miami ήδη θα το είχε κερδίσει, βλέποντας τη χρονιά του να κινδυνεύει ήδη να καταρρεύσει.

Ο Pat Riley φρονώ πως δεν έκανε τόσο καλή δουλειά φέτος -όσο και αν οι περισσότεροι έχουν αντίθετοι άποψη- αναφορικά με τη στελέχωση του πάγκου, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να τρώει την ομάδα του.
Η επιστροφή -όταν γίνει με το καλό- του Victor Oladipo θα χαρίσει απλόχερα πολλές λύσεις, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, επιθετικά και δημιουργικά, αλλά το κενό στο 5 για μια ομάδα που αυτή τη στιγμή είναι 2η καλύτερη σε αντίπαλους πόντους στο ζωγραφιστό, 7η καλύτερη σε αντίπαλους πόντους δεύτερης ευκαιρίας, 3η καλύτερη σε αντίπαλα ριμπάουντ στο ζωγραφιστό της και κορυφαία γενικά χάρις στον Bam Adebayo θα είναι κάτι παραπάνω από ζοφερό χωρίς ενίσχυση…

 

Τι χάνουν οι Heat χωρίς τον Adebayo:

  • 19 πόντους με 17 επιθέσεις/ 58% TS%
    3 κερδισμένα φάουλ για βολές
  • 8 πόντους από ασίστ
    9 πόντους από screens ασίστ
  • 10 ριμπάουντ
    3 επιθετικά ριμπάουντ
  • 7 contested σουτ
    3 κλεψίματα/ deflections