Όταν κανείς αντικρίζει τον Steven Adams να μεταφέρει το τεράστιο και brutal κορμί του στα παρκέ του ΝΒΑ, δύσκολα μπορεί να συλλάβει πως ένας τέτοιος παίκτης μπορεί να είναι ένας από τους πλέον πολύτιμους επιθετικά “ψηλούς” στη λίγκα.
Και όμως, είναι!

Μπορεί να μην έχει στο ρεπερτόριό του καμία φινέτσα στο low post ή το σύγχρονο range για να ανοίξει χώρους και ουσία στους Memphis Grizzlies, ωστόσο ο Adams είναι ένα βαθιά πολύτιμο χαρτί για την τράπουλα του coach Jenkins.

Αρχικά, όντας ένας πανέξυπνος αθλητής μπορεί να κάνει πολύ καλά δύο πράγματα on ball:

  • Να έχει πάντοτε high quality επιλογές στα σουτ του
  • Να ταΐζει τους συμπαίκτες του

Έτσι, αναφορικά με το πρώτο, ο Νεοζηλανδός Center εκτελεί μονάχα από τη ζώνη αιχμής του, το ζωγραφιστό (77% ευστοχία σε 7 σουτ), και κυρίως μετά από PnR ή κάποιο επιθετικό ριμπάουντ (6 μέσο όρο) -κάτι που σημαίνει πως δεν απαιτεί τη μπάλα στα χέρια του για να γίνει παραγωγικός και δε στερεί κατοχές από τον περίγυρό του, αλλά λειτουργεί ως αρωγός του.

 

 

Όσον αφορά το δεύτερο, είναι πραγματικά εξωπραγματικός τόσο σε σχέση με το καλούπι του όσο και με όσα μας είχε δείξει τόσα χρόνια!
Συγκεκριμένα, σε 3 ματς έχει μοιράσει 14 ασίστ (5 περίπου ανά βραδιά), ενώ θα μπορούσαν να είναι πολλές περισσότερες αν αναλογιστούμε το ότι από τις 32 πάσες που μοιράζει ανά βραδιά, οι 18 γίνονται σουτ αλλά μόλις οι 6 εξ αυτών καλάθι (33%) -με τον πρώην παίκτη των Thunder και των Pelicans να διαβάζει εξαιρετικά το παιχνίδι δίχως να μένει μόνο στην τύχη του hand off.

Αντίθετα, διαβάζει εξαιρετικά τα cuts των συμπαικτών του αλλά και τις ελεύθερες όψεις τους στην περιφέρεια -ένα κομμάτι που υστερούν πολύ οι “Αρκούδες“, με τον Adams να δημιουργεί 2.5 από τα 14 τρίποντα κάθε νύχτας (το 18% τους δηλαδή)- καταλαμβάνοντας το 22% των εν γένει ασίστ όσο είναι στο παρκέ, μια επίδοση πέρα για πέρα εξαιρετική αν σκεφτούμε την τάση ball hog του Ja Morant (35% USG%).

 

 

Τέλος, πρέπει να τονιστεί και το σημαντικότερο κομμάτι της συνεισφοράς του στην επιθετική νότα του Memphis, τα screen assists.

Προφανώς, ένα τέτοιο κορμί έχει πλαστεί για να χαρίσει μερικά από τα πιο δυνατά screens, δωρίζοντας έτσι απαραίτητα δευτερόλεπτα στον εκάστοτε χειριστή για να εκτελέσει ή να δημιουργήσει.
Φέτος, ο Adams μοιράζει 5 ξεχωριστά screen assists ανά αγώνα (7η καλύτερη επίδοση), τα οποία και επιφέρουν 11 πόντους ανά βραδιά (11η καλύτερη επίδοση)!

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο… δεινόσαυρος του Tennessee συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε τουλάχιστον 29 από τους 123 πόντους των “Αρκούδων” -επίδοση που ποσοστιαία μεταφράζεται με το εκπληκτικό για τον ρόλο του 24% των συνολικών πόντων- ενώ την ίδια στιγμή, με την ικανότητά του στο επιθετικό ριμπάουντ καλλιεργεί τις συνθήκες για ακόμα -τουλάχιστον- 12 πόντους!