Στους Τελικούς του 2011 κόντρα στους Μαβς τον κατηγόρησαν για άνευρα σουτάκια από τα 5-6μ.. Σε εκείνους του 2012, απέναντι στους Θάντερ, ήταν πιο ενεργός μέσα στη ρακέτα. Το 2013 ήταν καθοριστικός στον 6ο και τον 7ο Τελικό με τους Σπερς. Και το 2015, ο ΛεΜπρον έχει κληθεί να κάνει στην επίθεση ό,τι και οι απόντες Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λαβ. Ο σταρ των Καβς, που πέτυχε 40π. στον θρίαμβο του Κλίβελαντ επί του Γκόλντεν Στέιτ στον 3ο Τελικό του ΝΒΑ τα ξημερώματα της Τετάρτης (10/6), έγινε ο ρέκορντμαν πόντων στην ιστορία της Λίγκας σε 3 πρώτους Τελικούς, φτάνοντας τους 123π. στη σειρά! Και ξεπέρασε τους 112π. του Ρικ Μπάρι των Ουόριορς από το 1967, κόντρα στους Σίξερς. Στην «πορεία» του για το ρεκόρ, άφησε επίσης πίσω του τους Τζέρι Ουέστ (1969-Λέικερς-118π.), Μάικλ Τζόρνταν (1993-Μπουλς-117) και Σακίλ Ο΄Νιλ (2000-Λέικερς-116)! Είναι χαρακτηριστικό πως ο «Βασιλιάς» έχει σχεδόν διπλασιάσει τα σουτ του, αφού στην κανονική περίοδο είχε μ.ο. 18,5 στην κανονική περίοδο και στους Τελικούς έχει… 35,7!

Ο ίδιος τόνισε πως «πρέπει να είμαι σε attack mode», ενώ σε ερώτηση του πρώην συμπαίκτη, του, Ντουέιν Ουέιντ, που είναι σχολιαστής των Τελικών, για το ποσοστό του, αποκρίθηκε πως «με ανησυχεί, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Ο ΛεΜπρον μετρά 43/107 σουτ στη σειρά και 40,2%, έχοντας αγωνιστεί σε… 142 από τα 154 λεπτά των Τελικών, ενώ είτε με σκορ είτε με ασίστ έχει συμμετοχή στους 200 από τους 291π. των Καβαλίερς! Ο Τζέιμς μετρά μ.ο. 41π.-12ριμπ.-8,3ασ. εναντίον του Γκόλντεν Στέιτ και για να καταλάβει κανείς την επιρροή του, στους 3 πρώτους Τελικούς του 2007 με τους Καβς, κόντρα στους Σπερς, είχε μ.ο. 22π.-7ριμπ.-6,8ασ.… Στην συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο ΛεΜπρον, αναφέρθηκε και στον άλλο «ήρωα» της ομάδας του Οχάιο, Μάθιου Ντελαβεντόβα. Ο Αυστραλός, που μετά το ματς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κράμπες, «κλείδωσε» τον Κάρι στους 3π. στο πρώτο ημίχρονο και σκόραρε και 20π. στην άλλη πλευρά του παρκέ και ο Τζέιμς τόνισε ότι «ο ”Delly” είναι από ατσάλι και πάντα θέλεις έναν τέτοιο συμπαίκτη στην ομάδα σου!».

Ο Ντελάβεντόβα, που στην κλινική έλαβε θεραπεία για αφυδάτωση και αναμέεται τις επόμενες ώρες να πάρει εξιτήριοείχε λάβει τη στήριξη του ΛεΜπρον όταν αποκλήθηκε «βρώμικος» στους ανατολικούς τελικούς με την Ατλάντα και στο Όκλαντ είχε την δική του εξέδρα από το γειτονικό πανεπιστήμιό του. Ο Τζέι-Αρ Σμιθ τον αποκάλεσε… «ενοχλητική μύγα στο μπάρμπεκιου των Ουόριορς»(!) και ο άλλοτε προπονητής του στο κολέγιο Σεντ Μέρι’ς, Ράντι Μπένετ, αποκάλυψε πως όταν αποφοίτησε, «οι 28 από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ τον σνόμπαραν. Μόνο oι Καβς και οι Νικς έδειξαν ενδιαφέρον, αν και η ομάδα μας έφτασε σε τρία τελικά τουρνουά με τον ”Delly” σαν ”στρατηγό” στο παρκέ και το 2010 προκριθήκαμε στους ”16”. Ο πρώην βοηθός προπονητή του Σεντ Μέρι’ς και νυν χεντ κόουτς του Κολούμπια, Κάιλ Σμιθ, εξήγησε πως «καταλαβαίνω ότι ένας παίκτης που μένει 4 χρόνια στο NCAA δεν έχει πολλές πιθανότητες να γίνει επιλογή στο ντραφτ. Γιατί αν είχε κάνει εντύπωση, θα είχε αποχωρήσει νωρίτερα. Ο Μάθιου δεν σου ”γεμίζει το μάτι”, αλλά κακώς».

Ο «Delly» μπορεί πια να περπατά και να είναι αναγνωρίσιμος στο Σαν Φρανσίσκο, όπου εδρεύει το πανεπιστήμιό του. Ο «μύθος» μεγάλωσε από την αποκάλυψη ότι έχασε το λεωφορείο των Καβς μετά τον 1ο Τελικό και υποχρεώθηκε να καλέσει ένα ταξί μέσω της υπηρεσίας Uber Taxi. Φημολογείται, μάλιστα, πως ο οδηγός δεν τον αναγνώρισε και όταν τον είδε ντυμένο με την φόρμα του Κλίβελαντ, τον πέρασε για οπαδό των Καβαλίερς και του έκανε και καζούρα για το 1-0 των Ουόριορς!!! Ο ίδιος ο Ντελαβεντόβα, πάντως, επιμένει πως «δεν με ενδιαφέρει τίποτε από όσα γίνονται, ακούγονται ή γράφονται έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας μου. Τίποτα από αυτά δεν μετράει ούτε για την ζωή κανενός ούτε, κυρίως, για το πώς θα επηρεάσουν την απόδοση ενός παίκτη στο παρκέ». Συνεπώς, δεν θα επηρεαστεί από τα διθυραμβικά σχόλια υπέρ του, όπως δεν ασχολήθηκε με τη αδιαφορία προς το πρόσωπό του και το γεγονός ότι κανείς δεν τον εμπιστεύθηκε στο ντραφτ. Άλλωστε, ακόμη και αν δεν σκοράρει 20π. στον 4ο Τελικό, όπως στον 3ο, σίγουρα θα «θυσιάσει» το κορμί του στην άμυνα πάνω στον Κάρι και θα βουτήξει για κάθε χαμένη μπάλα.