Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, με τον Covid-19 να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, είναι στιγμές που μελαγχολείς και αναπολείς ανθρώπους που δεν είναι ακόμα εδώ μαζί σου-μαζί μας. Ένας τέτοιος είναι ο άλλοτε κομισάριος του NBA, David Stern που άφησε την τελευταία του πνοή την πρώτη μέρα του 2020 σε ηλικία 77 ετών.

Μόλις έχω ολοκληρώσει τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του “Last Dance” και κάθομαι στο γραφείο μου αναπολώντας την εποχή που ο David Stern ήταν ακόμα εν ζωή. Τα συναισθήματα πολλά και τα παραθέτω από κάτω, ελπίζω και κάποιοι ακόμα σαν εμένα “ρομαντικοί” να νιώθουν τα ίδια ή κάποια από αυτά. Θα… ανοίξω την καρδιά μου στις επόμενες γραμμές. Θα συνδυάσω μερικές ιστορίες, μερικές φωτογραφίες, από τον μύθο-θρύλο, David Stern, ο οποίος μας έμαθε όλους τόσα πολλά πράγματα.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, σε αυτή την περίοδο κρίσης, μιας παγκόσμιας πανδημίας, μιας πολιτικής διαίρεσης και μιας έλλειψης κριτικής ηγεσίας, θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις και τις συστάσεις του David Stern, και είμαι βέβαιος ότι δεν είμαι ο μόνος. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τον ήχο, τη διαύγεια, τη στοχαστική, αντικειμενική, πνευματώδη, γνώμη του και τις ξεκάθαρες απόψεις του σε τόσα πολλά θέματα.

Ο David Stern ήταν ένας πατριάρχης, ένας μέντορας, ο οποίος κατόρθωσε και ενέπνευσε με επιτυχία την επόμενη γενιά στοχαστών, καινοτόμων, επιχειρηματιών, επενδυτών, μεγάλων εταιρειών, και γενικά ατόμων. Εμείς που ζήσαμε τα “χρυσά” χρόνια που ήταν κομισάριος του NBA έχουμε σίγουρα να αφηγηθούμε εντυπώσεις και ιστορίες από αυτόν τον Κύριο (με “κ” κεφαλαίο). Μετά τον θάνατο του, έχω μιλήσει με φίλους και γνωστούς του από την Αμερική, με όλους να έχουν μία ιστορία να αφηγηθούν για τον Stern.

Προσωπικά “επένδυε” σε ανθρώπους και η κρίση του για χαρακτήρες ήταν σχεδόν αλάνθαστη. Επίσης “επένδυε” σε ιδέες. Εταιρίες όπως οι LiveLike, WSC, Overtime, και πολλές άλλες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα του επιχειρηματικού τους ταξιδιού, ωστόσο το ήθος, η κατεύθυνση και οι πολιτισμοί τους παραμένουν αναλλοίωτες. Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του David Stern θα είναι να μπορεί να… ζει μέσω των επιχειρηματιών, των οραματιστών και των ηγετών που ενέπνευσε. Καθένας από αυτούς είχε επιλεγεί προσωπικά για να συμμετάσχει στον εσωτερικό του κύκλο λόγω της νοημοσύνης, του χαρίσματος, των δημιουργικών του σκέψεων και του πάθους.

Τώρα όλοι αισθανόμαστε μια προσωπική ευθύνη να πετύχουμε σε διάφορους τομείς και να κερδίσουμε στη μνήμη του David.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στα χρόνια του Michael Jordan το μπάσκετ ήταν πολύ ψηλά στην θεαματικότητα των αθλημάτων. Σαν μεγάλος φαν των Boston Celtics, μπορώ να ανακαλέσω στιγμές που καθόμουν να δω τους Κέλτες κόντρα στους Bulls του Jordan, τους Lakers του Magic, τους Pistons του Isiah, τους Sixers του Barkley και πάει λέγοντας. Σαν παιδί, ήμουν κιόλας τυχερός να έχω επισκεφτεί το Boston Garden. Έχω παρακολουθήσει τον Larry Bird και την σπουδαία ομάδα των Celtics να κοντράρονται με τον νεαρό MJ σε μερικά από τα σπουδαιότερα παιχνίδια όλων των εποχών. Το πόστ του Darren Rovell λίγες μέρες πριν νομίζω πως είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό της κατάστασης: “Ξύπνησα σήμερα σαν να είναι το Super Bowl για να παρακολουθήσω το ντοκιμαντέρ”. Ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα που μας βάζει στην χρονομηχανή και μας ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή πιο ρομαντική.

Στο πρώτο επεισόδιο του Last Dance, συνειδητοποίησα πως ο MJ κατάφερνε με τον μοναδικό του τρόπο να “σταματάει τον χρόνο”. Μπορούσε να δει πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορούσε να δει, και είχε μία αστείρευτη επιθυμία να κερδίζει. Μία φορά ο Stern είχε ερωτηθεί πως μπορούσε να είναι τόσο… εσκεμμένος, αλλά και τόσο αποτελεσματικός, τόσο ικανός και αποφασιστικός συνάμα. Συνήθως, το να είσαι σκόπιμος και στοχαστικός είναι η αντίθεση της γρήγορης και αποτελεσματικής εκτέλεσης.

Αυτό όμως δεν ίσχυε στην περίπτωση του κομισάριου. Στην πραγματικότητα, νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια συνέντευξη στο Sports Business Journal, ο σημερινός διευθυντής των 76ers και των Devils, Scott O’Neil, αναφέρθηκε στις ικανότητες του David “αποφασιστικής λήψης αποφάσεων” ως μια από τις πιο μοναδικές και εντυπωσιακές του ιδιότητες. Κατάλληλα, η απάντηση του Stern σε εκείνη την ερώτηση ήταν όπως πάντα ταπεινή: «Ω, έλα. Σταμάτα! ».

Δεν ήξερα τον David τα χρόνια που ήταν στο τιμόνι του πρωταθλήματος. Αναμφισβήτητα, καθοδήγησε το NBA μέσω μιας από τις πιο επιτυχημένες και τεράστιες αναβάσεις πρωταθλήματος στην ιστορία, βοηθώντας το επαγγελματικό μπάσκετ στην Αμερική να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο το πιο αναγνωρισμένο πρωτάθλημα. Υπάρχουν καλύτερα παραδείγματα επιτυχημένου σχεδίου από το να παραδώσει ο Stern τα σκήπτρα στον σημερινό κομισάριο του NBA, Adam Silver; Ο Stern είχε αντίκτυπο όχι μόνο στον επιχειρηματικό και αθλητικό κλάδο αλλά και σε πολλά άλλα πράγματα.

Τα τελευταία πέντε του χρόνια στα ηνία της λίγκας, που ο ίδιος τα ονόμασε “next chapter” δηλαδή επόμενο κεφάλαιο είναι αυτά που αξίζει να εμβαθύνουμε καθώς οι κινήσεις του-αποφάσεις του δεν είναι ευρέως γνωστές-διαδεδομένες.

Όπως ακριβώς ο Michael Jordan συστήθηκε ξανά στον κόσμο ως ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας, ο David Stern από ένας από τους μεγαλύτερους πρωτοπόρους και ηγέτες στον χώρο του αθλητισμού, επαναπροσδιορίστηκε σε έναν ενεργό επενδυτή και έναν μέντορα για την επόμενη γενιά ηγετών. 

Και οι δύο διακρίθηκαν σε όλα όσα έκαναν, και λίγοι εργάστηκαν σκληρότερα για να επιτύχουν το μεγαλείο ή να κερδίσουν το σεβασμό στους αντίστοιχους τομείς τους. Θυμάμαι με ευχαρίστηση τον Stern που αναφερόταν σε αυτό το επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του λέγοντας το 2017: «Δεν συνταξιοδοτήθηκα. Επανασυνδέθηκα.» Με αυτό το ήθος, θα συνέχιζε να επενδύει στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη δημιουργικότητα που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό στο άμεσο μέλλον.

Ένα από τα χαρίσματα του David ήταν η ικανότητά του να συλλαμβάνει και να επεξεργάζεται εκπληκτικά γρήγορα πάρα πολλές πληροφορίες και να τις διασταυρώνει με τις απαράμιλλες εμπειρίες του, τον απίστευτο κριτή του χαρακτήρα, τις εκτενείς γνώσεις και τις τεράστιες σχέσεις του για να σχηματίσει ερωτήματα και συμπεράσματα.

Θα πρέπει κάποιος να ερευνήσει το πως ο Stern και ο MJ επηρέαζαν ο ένας τον άλλον, και εύχομαι στα επόμενα επεισόδια του Last Dance να δούμε κάτι ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Σαφώς, κανείς δεν δούλεψε σκληρότερα ή ήταν πιο αποφασισμένος να κερδίσει από αυτούς τους δύο κυρίους.

Ο Stern είχε πάντα χρόνο να σταματήσει, να σε κοιτάξει, να σου μιλήσει και να σε κάνει να νιώσεις πως είστε μόνοι σας σε αυτό το δωμάτιο ενώ στην πραγματικότητα υπήρχαν ακόμα 100 άτομα. Έχω διαβάσει για άτομα με αυτήν την ικανότητα: την ικανότητα να διακόψουν σχεδόν το χρόνο σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον και να κάνουν κάθε άτομο γύρω τους να αισθάνεται ξεχωριστό. Αυτές οι περιγραφές αναφέρονται συχνά για τις πιο εικονικές φιγούρες στην ιστορία, τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς και τους πιο ευγενείς ηγέτες. Ο Stern κατείχε αυτές τις ιδιότητες περισσότερο από όλους. Ήταν στοχαστικός, βοηθητικός, άμεσος, οραματιστής και σχεδόν πάντα σωστός! Ενέπνευσε πάρα πολλούς ηγέτες για το πως πρέπει να είναι, κάνοντας τους καλύτερους και πιο συμπαθής προς τον κόσμο.

Στα 77 χρόνια της ζωής του, σίγουρα γνώρισε πάρα πολλούς που θα κυμαίνονταν στο ίδιο μήκος κύματος και θα τους λείπει τώρα πάρα πολύ. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πιο μακριά από το γραφείο του και την συλλογή τροπαίων και αναμνηστικών του, η οποία περιλαμβάνει Ολυμπιακά Μετάλλια, Emmy’s και άλλα βραβεία κύρους, καθώς και φωτογραφίες με θρύλους, πρώην Προέδρους των ΗΠΑ, παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχους, όπως ο Nelson Mandela, ο Bill Russell, ο Bill Clinton, ο Mark Cuban και άλλοι. Ενσαρκώνει το ρόλο ενός ατόμου που τα είχε δει σχεδόν όλα, αλλά άκουγε ταπεινά όλους όσους ήθελαν να του πουν κάτι από την δική τους οπτική..

Πιστεύω ότι όπως και εγώ, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μία ευθύνη, ακόμη και μια υποχρέωση, να επιτύχουν, να πετύχουν και να κερδίσουν στην τιμή και την μνήμη του David Stern!

Σε ευχαριστούμε…