Το μεγαλύτερο trade της χρονιάς, ίσως και των τελευταίων ετών, έχει πια ολοκληρωθεί, με τον James Harden να αφήνει μετά από ένα χρόνο περίπου το Brooklyn και να κατηφορίζει για τη Philadelphia όπου θα βρει τον «καυτό» εδώ και μερικούς μήνες Joel Embiid, ενώ ο Ben Simmons θα κάνει ακριβώς το αντίθετο δρομολόγιο, με τους Nets να ελπίζουν πως θα προλάβει να επιστρέψει έγκαιρα πριν τον υπαρκτό κίνδυνο των Play In.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει -και πιθανότατα θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμα.
Ποιος κέρδισε όμως το deal;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως ολότελα χαμένος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αφού τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης πήραν αυτό που ζητούσαν και έκαναν τον περίγυρό τους καλύτερο από ό,τι ήταν χθες με βάση τα κριτήρια που έχουν θέσει οι ίδιοι.
Ωστόσο, στο μπάσκετ πάντα κερδίζει μόνο ένας.
Και στη περίπτωσή μας είναι οι Sixers.

Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στην κοινή σύμπλευση Harden και Embiid, που έχουν βέβαια τεράστια επιθετική γκάμα αλλά και πολλά προβλήματα αναφορικά με την τάση τους στις πολλές κατοχές και τη μετριότητά τους χωρίς τη μπάλα, γιατί δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα, αφού όταν απέναντι είναι ο “Μούσιας” αναγκάζεσαι να πάρεις όποιο ρίσκο προσαρμογής.
Θα σταθώ όμως στο γεγονός πως οι 76ers δεν έδωσαν στους Nets αυτά που εκείνοι ήθελαν, πατώντας στο φόβο του χαμού του Harden ως ελεύθερου το καλοκαίρι.

Ουσιαστικά, το Brooklyn ήθελε 2 παίκτες, τους Μatisse Thybulle και Tyrese Maxey. Δεν πήρε κανέναν.
Αντ’ αυτού, πήρε έναν πολύ καλό σουτέρ αλλά μέχρι εκεί, τον Seth Curry, και έναν center, τον Andre Drummond, που θα έχoυν καίριο ρόλο στη Νέα Υόρκη.

Παροντικά και μελλοντικά, οι Curry και Drummond δεν είναι τίποτα το τόσο σημαντικό για τη Philly όσο οι Thybulle και Maxey, που μπορούν να προσφέρουν από μια δεκαετία σταθερά στην ομάδα.
Ήξεραν ότι έπρεπε να τους προστατεύσουν ακόμα και με το ρίσκο της μη υλοποίησης του Trade.
Και στο τέλος της ημέρας, είχαν και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Για να πάρεις τον Harden, πρέπει να δώσεις κάτι καλό, με τους Curry και Drummond να αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό ρόλο στα κενά του Brooklyn (spacing, rim protection).
Αλλά το σημαντικό για τον οργανισμό του Doc Rivers είναι το γεγονός πως δεν έπεσε στην παγίδα της πίεσης και της απώλειας ενός plan B που θα τους στερούσε και το μέλλον σε μια ενδεχόμενη αποτυχία του…