Τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/6), οι Golden State Warriors όντας εξαιρετικοί στο δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να κερδίσουν μάλλον εύκολα τους Boston Celtics και να ισοφαρίσουν τη μεταξύ τους αυτή σειρά των Τελικών λίγες μέρες μόλις μετά το κάζο του πρώτου παιχνιδιού.
Ακόμα όμως, και αν χάσουν στο επόμενο ματς ή ακόμα και αν δεν κατορθώσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο του φαβορί κόντρα στους Κέλτες, υπάρχει ένας παίκτης στο ρόστερ τους, ο οποίος είναι ήδη πρωταθλητής.

941.
Αυτός είναι ο αριθμός των ημερών που έπρεπε να περάσουν προκειμένου ο Klay Thompson να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση -ήτοι δύο σοβαροί τραυματισμοί σε γόνατο και αχίλλειο ή 2 χρόνια απουσίας από τα παρκέ της κορυφαίας μπασκετικής λίγκας του πλανήτη.

Δεν έχουν τόση σημασία τα στατιστικά του -παρ΄ όλο που οι 20 πόντοι (43% εντός πεδιάς, 39% τρίποντο, 90% βολές) μαζί με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ είναι τρομερό επίτευγμα- όσο η υγεία, η χαρά και η αυτοπεποίθηση που βγάζει στο παρκέ και τη ζωηράδα του κοινού σε κάθε του επαφή με τη μπάλα.

Πάρτε για παράδειγμα αυτή τη φάση από το ντεμπούτο του φέτος σε ένα ματς στις απαρχές του 2022 κόντρα στους Cleveland Cavaliers.
Μια υπέροχη σταυρωτή ντρίμπλα και ένα θεσπέσιο κάρφωμα αρκούν για να σβήσουν κάθε αμφιβολία για τα επίπεδα επιστροφής του ύστερα από τόσο καιρό -με το γήπεδο των Warriors να φλέγεται λες και μπήκε κάποιο buzzer beater. Φλέγεται επειδή ξέρει πως αντικρίζει κάτι πολύ πιο σημαντικό.

 

 

 

Με αφορμή λοιπόν την επιστροφή του Thompson στους Τελικούς του ΝΒΑ -εκεί όπου οι «Πολεμιστές» δεν είχαν καν πλησιάσει (δεν μπήκαν καν στα Playoffs) εν τη απουσία του- το basketblog.gr ξεχωρίζει μερικές εκ των σπουδαιότερων επιστροφών στην αγωνιστική δράση έπειτα από ένα σοβαρό τραυματισμό.

Kevin Durant

 

Κατά τη διάρκεια του Game 5 (ημιτελικά Δύσης) των Warriors με τους Houston Rockets στα Playoffs του 2019, ο Kevin Durant τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατό του με αποτέλεσμα να απωλέσει όλη την τελική σειρά της Περιφέρειας κόντρα στους Portland Trail Blazers (4-0).

Με τους Τελικούς του ΝΒΑ να πλησιάζουν, η πίεση του κοινού και των media σε έναν άνθρωπο που είχε γίνει αρνητικά διάσημος για τη επιλογή της εύκολης λύσης των «Πολεμιστών» μερικά καλοκαίρια νωρίτερα ανάγκασε τον KD να ζητήσει να παίξει αν και πολύ μακριά από το 100% της υγείας του στο Game 4 κόντρα στους Toronto Raptors του Κawhi Leonard -οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο 3-1- προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του να κυνηγήσει το θαύμα του δαχτυλιδιού.
Σε μια ανύποπτη όμως φάση στο 14ο μόλις λεπτό της συνάντησης, πέφτει στο έδαφος με έντονους πόνους στον αχίλλειό του και λίγο αργότερα εγκαταλείπει υποβασταζόμενος το παρκέ υπό τις αποδοκιμασίες των οπαδών.

 

 

552 μέρες μετά θα επέστρεφε στην ενεργό δράση με τους Brooklyn Nets πια, με τους οποίους -στα 32 του χρόνια- θα διένυε μια τρομερή σεζόν πρωταθλητισμού της τάξης των 27 πόντων, των 7 ριμπάουντ και των 6 ασίστ -αριθμοί που μόνο καλύτεροι έγιναν στα Playoffs (34 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ). Φέτος μάλιστα, εν τη απουσία του Κyrie Irving για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και την ανταλλαγή του James Harden, ήταν ακόμα καλύτερος μετρώντας 30 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 τελικές πάσες ανά βραδιά!

 

 

 

Shaun Livingston

Το καλοκαίρι του 2004, οι LA Clippers επιλέγουν ένα φέρελπι νεαρό PG με τρομακτικά φυσικά (2.01 μέτρα) και νοητικά προσόντα, τον Shaun Livingston, στον οποίο και θέλουν να δουν το πρόσωπο της επόμενης μέρας τους.

Αν και ο 19χρονος τότε άσος δε γίνεται ποτέ σταρ στα πρώτα το τρία χρόνια στη λίγκα, ήταν ένας πολύ ώριμος για την ηλικία του αθλητής -με την ικανότητά του να γεμίζει ποιοτικά τη στατιστική του υπηρεσία (7 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ για μόλις 2 λάθη) να τον αναδεικνύει σε μια ηχηρή λύση για κάθε επιθετική μηχανή του οργανισμού της Καλιφόρνια.
Ωστόσο, στις 26 Φεβρουαρίου 2007, στην τρίτη του μόλις σεζόν στη λίγκα -που ήταν και η καλύτερή του μέχρι τότε- λαμβάνει χώρα ο ίσως πιο σοκαριστικός τραυματισμός από καταβολάς ΝΒΑ

Δείτε με προσοχή:

 

 

 

Από εκεί τη στιγμή, η καριέρα του κυμάνθηκε ως εξής:

  • 2007-08: 0 παιχνίδια (ανάρρωση) και αποδέσμευση από τους Clippers
  • 2008-09: 12 παιχνίδια με Miami και Oklahoma
  • 2009-10: 36 παιχνίδια με Oklahoma και Washington
  • 2010-11: 73 παιχνίδια με Charlotte
  • 2011-12: 58 παιχνίδια με Milwaukee
  • 2012-13: 66 παιχνίδια με Washington και Cleveland

Μετά από 247 χαμένα ματς σε μερικές εκ των χειρότερων φουρνιών ομάδων στο ΝΒΑ εκείνη την περίοδο, ο Livingston δειλά δειλά άρχισε να απολαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους παραπαίοντες παρά τις απαιτήσεις τους Brooklyn Nets παίρνοντας από τον coach πλέον Jason Kidd άπλετο χρόνο συμμετοχής (26 λεπτά/8 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ) -με τον οποίο κέρδισε το επόμενο συμβόλαιό του.

3 πρωταθλήματα, 4 τελικούς, αμέτρητα fadeaways και περίπου 35 περίπου εκ. δολ. την επόμενη πενταετία (2 παρουσίες σε Playoffs και 27 εκ. δολ. μέχρι τότε) μετά, η ιστορία του με τους Warriors όχι απλά δε ξεγράφει αλλά είναι και μια από τις ισχυρότερες στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας!

 

 

 

Paul George

Ο ίσως πιο άδικος τραυματισμός αυτού του κάδρου να μην είναι άλλος από εκείνον που υπέστη ο Paul George το καλοκαίρι του 2014, όταν κατά τη διάρκεια ενός φιλικού μεταξύ των παικτών των ΗΠΑ στο Λας Βέγκας εν όψει του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας έγινε αυτό…

Δείτε με προσοχή:

 

 

 

Στα 23 του μόλις χρόνια, προερχόμενος από τη μεγαλύτερη χρονιά της καριέρας του (22 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, 2 κλεψίματα) με τους Indiana Pacers και στην πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα, ο PG βιώνει ένα σοκαριστικό χτύπημα, που θα τον άφηνε στα πιτς για περίπου μια ολόκληρη σεζόν.
Ωστόσο, επέστρεψε, άλλαξε τον αριθμό του από το 24 στο 13, άλλαξε το παρατσούκλι του σε PG-13 και κάλεσε το απανταχού κοινό του ΝΒΑ να τον αποκαλεί έτσι και γύρισε για τα καλά, όντας μάλιστα καλύτερος από ό,τι πριν.

  • Πριν τον τραυματισμό (4 σεζόν): 12 πόντοι
  • Μετά τον τραυματισμό (8 σεζόν): 22 πόντοι

Το πιο τρομερό του επίτευγμα -πέραν φυσικά του ότι… κουβάλησε τους δίχως Kawhi Leonard Clippers στους Τελικούς της Δύσης αριθμώντας 27 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ στα Playoffs του 2021- δεν ήταν άλλο από τη μοναδική του σεζόν αλά MVP το 2018-19, όταν με τα χρώματα των Oklahoma City Thunder και στο πλευρό του Russell Westbrook σημείωσε 28 πόντους (career high), 8 ριμπάουντ (career high), 4 ασίστ (career high μέχρι τότε) αλλά και 2 κλεψίματα (career high/ καλύτερη επίδοση στο ΝΒΑ) όντας πέρα για πέρα συγκλονιστικός.