Μπορεί στο μυαλό μας ο Vince Carter να πέρασε τα καλύτερά του χρόνια στο Τορόντο και τους Raptors, ωστόσο, η αλήθεια είναι πως οι πιο ουσιαστικές σεζόν του ήταν στο New Jersey με τη φανέλα των Nets!

Οι πρώτες στιγμές στο ΝΒΑ

 

Ο Vince Carter γενικότερα είναι ένας all around άνθρωπος από ποικίλες πλευρές. Γεωγραφικά, ήταν πάντα ένα παιδί από το Daytona Beach της Φλόριντα, που μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα για να αγωνιστεί στο φημισμένο της κολέγιο, και που συνολικά αγωνίστηκε σε 7 πόλεις στο ΝΒΑ, αλλά και 2 χώρες.

Αναφορικά με την καθημερινότητά του, πάντα ήταν μεγάλος λάτρης του μπάσκετ, αλλά και του αθλητισμού, αφού έχει δοκιμάσει περισσότερα από 5 αθλήματα από τη νεανική του ηλικία, ενώ παράλληλα, δε σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την αγαπημένη του μουσική (έπαιζε βιολί και πιάνο), και μάλιστα να κερδίσει και μια αντίστοιχη κολεγιακή υποτροφία, μαζί με αυτή του μπάσκετ!

Η πρώτη του αγάπη…

 

Ο Vinsanity ξεκίνησε την καριέρα του με τον πιο περίεργο τρόπο, αφού οι Golden State Warriors, που τον είχαν επιλέξει στο νο. 5 του draft του 1998, αποφάσισαν να τον ανταλλάξουν στους Toronto Raptors, για λογαριασμό του συμπαίκτη του στο North Carolina, Antawn Jamison. Τα δύο αγόρια είχαν καταφέρει να οδηγήσουν το κολέγιό τους σε 2 συνεχόμενα Final Four, μετρώντας συνολικά 35 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο, και είχαν χτίσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Στον Καναδά θα έμενε εν τέλει 6.5 χρόνια, διάστημα στο οποίο θα κατόρθωνε να βάλει τους Raptors στον παγκόσμιο χάρτη του αθλήματος, αφού τους οδήγησε στις πρώτες 2 παρουσίες τους στα ετήσια playoffs. Συνολικά, μέτρησε 23.4 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1 τάπα στην κανονική διάρκεια, αλλά και 25.7 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1.6 τάπες στην postseason, όντας ξεκάθαρα ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του οργανισμού έως τότε.

Στο μεσοδιάστημα, έγινε γνωστός σε όλον τον κόσμο για τα μυθικά του καρφώματα, για τα οποία ακόμα και σήμερα θεωρείται ως ο καλύτερος in game dunker από καταβολάς ΝΒΑ!

 

 

Ωστόσο, μια μέρα σαν την σημερινή, την 17η του Δεκεμβρίου 2004, ο Vince Carter ανταλλάσσεται μετά από άμεση επιθυμία του στους New Jersey Nets, εκεί όπου ακολούθησαν τα πιο ώριμα χρόνια της καριέρας του.

 …δεν κράτησε για πάντα

 

Σε 5 χρονιές στη Νέα Υόρκη, μέτρησε 23.6 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα στην κανονική διάρκεια, αλλά και 26 πόντους, 7.1 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1.5 κλεψίματα στα playoffs. Συνολικά, αρίθμησε 8.834 (-600) πόντους, 2.152 (+100) ριμπάουντ και 1.762 (+200) ασίστ, κλήθηκε σε 3 All Star Games μέχρι και τα 30 του χρόνια, ανακηρύχθηκε 3 φορές παίκτης του μήνα (δεν είχε πετύχει ξανά κάτι ανάλογο), και ακόμα 5 της βδομάδας.

Παράλληλα, παρέα με τους Jason Kidd και Richard Jefferson συνέθεσαν μια από τις πιο θεαματικές τριάδες όλων των εποχών, με τα καρφώματα και τις μυθικές πάσες να διαδέχονται διαρκώς η μια την άλλη!

 

 

Οι πρώτες του επιστροφές στον Καναδά

 

Στην πρώτη του επιστροφή στο Τορόντο με τη φανέλα των Nets, πέτυχε 39 oλοκληρους πόντους, ενώ στην επόμενη, σημείωσε τόσο το καλάθι που έστειλε το ματς στην παράταση, όσο και αυτό που το κέρδισε αργότερα!