Του Νικόδημου Λιανού
20/05/2011 (11:16)

Στον πρώτο αγώνα είδαν τον Ντιρκ Νοβίτσκι να σκοράρει με δέκα κι έναν (!!!) τρόπο. Είδαν τον Τζέισον Τέρι να κάνει πράξη την υπόσχεσή του και να σημειώνει περισσότερους πόντους απ’ όλους τους αναπληρωματικούς τους. Η έδρα των αντιπάλων τους ήταν αήττητη στα πλέι οφ (6-0) νίκες και οι “Καουμπόηδες” έτρεχαν σερί επτά νίκες. Τι έκαναν σε όλα αυτά; Προσπάθησαν απλά να μείνουν ψύχραιμοι. Ήξεραν την αμυντική αδυναμία των Μαβς, γνωρίζουν ότι οι αναπληρωματικοί τους είναι καλύτεροι και βέβαια ότι εάν σταματήσουν την… τροφοδοσία του Νοβίτσκι θα έχουν μειώσει την επιθετική παραγωγή των Μάβερικς. Όπερ κι εγένετο.

Ο Νοβίτσκι έμεινε στους 29 πόντους (-19 σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι), οι Χάρντεν – Μέινορ σημείωσαν 36 πόντους ερχόμενοι από τον πάγκο και μένοντας στο παρκέ την 4η περίοδο με αποτέλεσμα οι Θάντερ να νικήσουν στο Ντάλας 106-100 να φέρουν τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ουσιαστικά να κλέψουν το πλεονέκτημα έδρας. Με το 3ο παιχνίδι αυτή τη φορά στην Οκλαχόμα Σίτι το βράδυ του Σαββάτου οι Μαβς αυτή τη φορά είναι αυτοί που οφείλουν να βρουν λύσεις…  

Τι περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα
: Τελικοί σήμερα στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν. Υπάρχει άλλωστε αλλαγή έδρας και μετακινήσεις. Οι Μπουλς κατευθύνονται προς τη Φλόριντα για τον 3ο αγώνα την Κυριακή κι ενώ η σειρά με τους Χιτ είναι στο 1-1. Ο Ουέιντ έχει ανοίξει… πόλεμο με τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ για κάποιο ειρωνικό σχόλιο εις βάρος του στο twitter ενώ το πιο ενδιαφέρον είναι η μάχη για τους πάγκους Ουόριορς και Ρόκετς. Ο ΜακΧέιλ είναι ανάμεσα στις δύο ομάδες ενώ οι Ρόκετς ίσως κάνουν την υπέρβαση με την επιλογή του βρετανού Κρις Φιντς (με μοναδική εμπειρία στη Μεγάλη Βρετανία) ο οποίος οδήγησε την ομάδα του Rio Grande στη κατάκτηση του πρωταθλήματος στη D-League.  

Τα αποτελέσματα της 19ης Μαΐου
  
Δυτική περιφέρεια
Ντάλας – Οκλαχόμα Σίτι 100-106 (οι δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 νίκες)
Δωδεκάλεπτα: 31-26, 26-33, 19-18, 24-29
Οι καλύτεροι: Νοβίτσκι 29 π., 5 ρ., 5 ασ. – Χάρντεν 23 π., 7 ρ., 4 ασ.  

Σούπερ αναπληρωματικοί
Όταν βρίσκεσαι στον τελικό της Δύσης, ο χρόνος τρέχει καθώς διανύουμε την 4η περίοδο και έχεις στο παρκέ τέσσερις αναπληρωματικούς τότε είτε χάνεις με 30 πόντους, είτε κερδίζεις με το ίδιο σκορ και δίνει απλά χρόνο συμμετοχής ή έχεις τα κότσια να εμπιστεύεσαι αυτούς που σε κουβάλησαν όλη τη χρονιά. Και ο Σκοτ Μπρους ανεξάρτητα εάν είναι καλός ή κακός προπονητής έχει… άντερα. Με το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού άφησε στο παρκέ τους Χάρντεν, Μέινορ, Κόλισον, Κουκ και τον Ντουράντ την ώρα που οι Μάβερικς προσπαθούσαν με νύχια και δόντια να γυρίσουν το παιχνίδια και ζήτησε από τους βασικούς να συμπαραστέκονται στην προσπάθεια των συμπαικτών τους…

Και όπως αποδείχτηκε τα κατάφεραν μία χαρά. Όταν άλλωστε οι αναπληρωματικοί σημειώσουν 50 πόντους (έναντι 29 των Μαβς που έχουν τον καλύτερο πάγκο στο πρωτάθλημα με μ.ο. 40 πόντους) τότε τα εύσημα είναι δεδομένα.  Είτε από τον προπονητή τους Σκοτ Μπρουκς “Οι αναπληρωματικοί έκαναν εξαιρετική δουλειά για αυτό προτίμησα να τελειώσω το παιχνίδι με αυτούς. Πιστεύομε πολύ στον πάγκο μας γιατί μας έχει βοηθήσει όλη τη σεζόν” είτε από τον σταρ των “Κεραυνών” τον Κέβιν Ντουράντ “Ο Σκοτ (Μπρουκς) έκανε πολύ καλή επιλογή. Δεν έχει σημασία εάν παίζω εγώ ή ο Ράσελ(Ουέστμπρουκ) στα τελευταία λεπτά, αρκεί αυτοί που είναι στο παρκέ να βοηθάνε την ομάδα να κερδίζει και εμείς από τον πάγκο θα χαιρόμαστε να τους βλέπουμε. Υπολογίζουμε πολύ στους παίκτες που έρχονται από τον πάγκο για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο αγώνα οι αναπληρωματικοί των Μαβς επικράτησαν 53-22 και ο Νοβίτσκι παραδέχτηκε ότι “ποτέ δεν ήμασταν έτοιμοι για τους αναπληρωματικούς των αντιπάλων μας”.

Από την άλλη πλευρά ο Ρικ Καρλάιλ αναζητεί λύσεις… Ο Νοβίτσκι εμφανίστηκε ουσιαστικά μόνο στην 4η περίοδο όταν σημείωσε 16 από τους 29 πόντους του, στα προηγούμενα δωδεκάλεπτα ελέω ζώνης είτε δεν μπορούσε να πάρει σωστά τη μπάλα είτε δεν έβρισκε τρόπους να σκοράρει και έδινε πάσες (κυρίως στον Τσάντλερ που είχε 15 πόντους, οι 11 στο πρώτη ημίχρονο) κάτι που όμως δεν λειτούργησε αποτελεσματικά.

Όπως τόνισε ο Μπρουκς “δεν είναι εύκολο να τον περιορίσουμε τον Νοβίτσκι. Κάναμε ότι μπορούσαμε και πάλι μας έβαλε 29 πόντους” ενώ ο Καρλάιλ τόνισε ότι “Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαμε να τον ταΐσουμε σωστά. Κι αυτό πληρώσαμε”. Ο τεχνικός των Μαβς πάντως φάνηκε να αντιλαμβάνεται ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του λέγοντας “Πρέπει να λύσουμε ορισμένα σημαντικά θέματα στην άμυνα. Δεν γίνεται να δεχόμαστε σε κάθε παιχνίδι περισσότερους από 100 πόντους και να αφήνουμε την αντίπαλη ομάδα να σουτάρει με τόσο καλά ποσοστά. Το είπα και μετά τον προηγούμενο αγώνα, πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά σε αυτό τον τομέα”.

Όσο για τους “Κεραυνούς”; “Τους αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τον τρόπο που έπαιξαν. Η ζώνη μας είχε δουλέψει καλά στο πρώτο παιχνίδι, αλλά τώρα την σμπαράλιασαν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε πλέον είναι να αντιδράσουμε άμεσα”. Τι σημαίνει αυτό; Ξέρει το πρόβλημα άρα μπορεί να βρει και τη λύση αλλιώς οι “Κεραυνοί” θα ολοκληρώσουν την υπέρβαση…

ΝΤΑΛΑΣ: Μάριον 9 (4/13 σ., 8 ρ.), Νοβίτσκι 29 (10/17 σ., 9/10 β., 5 ρ.,  4 ασ.), Τσάντλερ 15 (5/10 σ., 13 ρ.), Κιντ 13 (4/10 σ., 5 ρ., 7 ασ., 5 κλ.), Στίβενσον 5 (1/6 τρ.), Στογιάκοβιτς 8 (2/5 τρ.), Τέρι 8 (3/9 σ.), Χέιγουντ 2, Μπαρέα 11 (3/5 τρ., 3 ρ. 4 ασ.), Μαχίνμι  
ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΣΙΤΙ: Ντουράντ 24 (11/23 σ., 2/3 β., 3 ρ., 4 ασ.), Ιμπάκα 6  6 ρ.), Πέρκινς 4, Σεφολόσα 4 ( 5 ρ.), Ουέστμπρουκ 18 (7/15 σ., 3 ρ., 4 ασ., 4 λ.), Μοχάμεντ, Κόλισον 6 (7 ρ.), Μέινορ 13 (5/9 σ.), Κουκ 8 (2/2 τρ.), Χάρντεν 23 (4/7 τρ., 7/8 β., 7 ρ., 4 ασ.).