Ένα από τα process που μου μπορούν πολύ σύντομα να εξελιχθούν σε κάτι πιο τρανό από μια μέτρια ομάδα που κυμαίνεται μεταξύ διεκδίκησης των Playoffs και rebuilding σε μια σταθερή contending αρμάδα που θα μπορέσει να επιστρέψει στην κορυφή της Δύσης είναι αυτό των San Antonio Spurs, που μπορεί να βιώνουν την πλέον μέτρια περίοδό τους από τα ’90ς, ωστόσο διαθέτουν ένα θελκτικό πακέτο prospects με λαμπερό συνολικά potential.

 

Τα… λαβράκια

 

Ο Gregg Popovich, εκτός από ένας Hall Of Famer coach και ίσως ο καλύτερος στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, είναι και ένας καταπληκτικός scouter, με την εδώ και τόσα χρόνια επιλογή παικτών στα χαμηλά στρώματα του Draft όχι απλά του βγαίνει, αλλά καλλιεργεί δυναστείες.

Και σε αυτό το μοτίβο κινείται για ακόμα μια φορά!

Εκτός των Derrick White και Dejounte Murray, που θα αποτελέσουν ξανά τη ραχοκοκκαλιά μιας -υγειούς- φουρνιάς των Τεξανών, υπάρχουν ταυτόχρονα στο σύνολο λαμπρά prospects όπως οι Lonnie Walker, Keldon Johnson και Devin Vassell, ενώ την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλα -λιγότερο λαμπερά- που έχουν τη διάθεση και την απώλεια απαιτήσεων να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν σε έναν οργανισμό συνώνυμο των επιτυχιών (Hutchinson, Primo, Samanic, Bates- Diop, Jones).

Ουσιαστικά, μιλάμε για μια πεντάδα βασικότατων μελών του μέλλοντος των Spurs αλλά και ακόμα μια με παίκτες που θα πάρουν αρκετό χρόνο συμμετοχής τη νέα σεζόν και δεν κοστίζουν τίποτα οικονομικά στο front office (12.5 εκ. δολ. αθροιστικά την επόμενη σεζόν ΑΝ ενεργοποιηθούν οι team options).

Και αν μια ομάδα έχει 10 prospects στα σπλάχνα της, τα οποία και περιλούζει απλόχερα με playing time και ευθύνες, πώς γίνεται να αποτύχει να χτίσει κάτι όμορφο σε λίγα χρόνια;

 

 

 

Τo μεγάλο στοίχημα

 

Ένα περιβάλλον που δεν έχει στοχεύσει το contending και τον πρωταθλητισμό, έχει το ηχηρό πλεονέκτημα της πίστης/ δοκιμής σε αθλητές που για διαφορετικούς λόγους δεν έχουν στεριώσει σε πιο μεγάλα projects.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω.
Στο Draft του 2017, ένας από τους καλύτερους και εξελίξιμους «ψηλούς» είναι ο Zach Collins, ο οποίος κατέληξε εν τέλει στους Blazers.

Τραυματισμοί (11 ματς τα τελευταία 2 χρόνια/ έχει χάσει το 50% των ματς του στα 4 χρόνια του στο ΝΒΑ), small ball περίγυρος με καλύτερους centers μπροστά του, ανταγωνιστικό περιβάλλον που δεν είχε ως προτεραιότητα την εξέλιξη των νεαρότερων.
Όλα αυτά συνέβαλαν στο να παίζει μόλις 17.5 λεπτά στα 20, 21 και 22 του έτη, και να μένει στάσιμος σε γενικές γραμμές.

Ωστόσο, οι Spurs πήραν την απόφαση να τον δέσουν για τα επόμενα 3 χρόνια για -μόλις- 22 εκ. δολ.!

Γιατί;
Γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν.
Γιατί ταιριάζει στο καλούπι του rebuilding τους.
Γιατί αλλάζουν ρότα στους «ψηλούς» και θέλουν ένα μπασκετοποιημένο τύπο.

Στα χαρτιά, ο Collins δεν έχει καμία αδυναμία στο παρκέ πέρα από το μαρκάρισμα των κοντύτερων/ γρηγορότερων guards.
Μπορεί να σουτάρει, να βάλει πλάτη, να λειτουργήσει ως playmaker ρακέτας, να προστατεύσει το καλάθι.

Και όλα αυτά ενόσω είναι μόλις 24 ετών.

Σίγουρα δεν τα κάνει όλα στην εντέλεια, σίγουρα είναι ασταθής, σίγουρα έχει επιβαρυμένο ιστορικό με τραυματισμούς.
Είναι όμως, ένα win win στοίχημα για τα «Σπιρούνια», που βάζοντας έναν τεσσαροειδή PF στο 5, αναβαθμίζουν το νεανικό τους περίγυρο ακόμα περισσότερο (spacing, IQ, γρήγορα πόδια).

 

 

 

Έμπειροι βετεράνοι

 

Μπορεί η παρουσία να μην έχει τόσο νόημα αγωνιστικά -και κατ’ επέκτασιν να μην τελειώσουν τη σεζόν στο San Antonio– αλλά η συνεισφορά τους στο κομμάτι του mentoring σε νεαρούς ίδιων θέσεων και playstyle με αυτούς θα αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική.

Ένα νεανικό σύνολο γεμάτο prospects δε λειτουργεί ποτέ ποιοτικά μοναχό του, με την ύπαρξη έμπειρων και μπαρουτοκαπνισμένων βετεράνων να αναβαθμίζουν το όλο μέλλον της κάθε απόπειρας rebuilding.
Και οι Thaddeus Young, Al- Farouq Aminu και Doug McDermott είναι ακριβώς αυτό που αναζητάει ο coach Pop!

Αθροιστικά, μετρούν 32 ξεχωριστές σεζόν στη λίγκα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στα 31 έτη, ενώ το υπόλοιπο ρόστερ των Spurs μόλις στα 22.3!

Το πιο σημαντικό;
Είναι και οι 3 forward (small και power), όπως και τα prospects των Spurs που τους έχουν ανάγκη (Collins, Vassell, Hutchison, Samanic, Johson, Bates- Diop), με τους guards είτε να είναι ήδη ψημένοι (Murray, White, Walker) είτε έχουν τόσο potential που θα βρουν το δρόμο τους (Primo).

 

 

Σύντομες προτάσεις:

 

*Η απόκτηση του McDermott με 41 εκ. δολ. για 3 χρόνια ίσως λειτουργεί κάτι σαν ταβάνι του rebuilding του SA, αφού αφενός ο 29χρονος (32χρονος όταν λήξει το συμβόλαιο) έχει τα στοιχεία να αποτελέσει ικανό στοιχείο κάθε contending μηχανής, και αφετέρου θα φράζει για αυτό το χρονικό όριο νεότερους των ίδιων θέσεων.

*Ο με λεπτά βασικού Poeltl (28 πέρυσι) είναι μεν ένας τίμιος center αλλά με ορισμένες αρμοδιότητες δε, ωστόσο ο με λεπτά αναπληρωματικού Poeltl (μαξ 20) θα δώσει άκοπα τα ίδια στοιχεία σε ένα small ball ρόστερ με έφεση το range και το 5-streching με τον Collins.

Johnson έχει όλα τα φόντα να γίνει ο κορυφαίος παίκτης τους την επόμενη χρονιά, και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εδώ και ένα μήνα είναι και Olympian με την Team USA.

*Οι Spurs θα εξοικονομίσουν 43 εκ. δολ. το επόμενο καλοκαίρι αλλά και 61 εκ. δολ. (σε σχέση με φέτος) σε αυτό του 2023.

Μερικοί από τους «ψηλούς» που δεν θα είχαν πρόβλημα να παίξουν σε έναν τέτοιο -πολύ πιο εξελιγμένο τότε- περίγυρο, με πληθώρα χρημάτων:

-Andre Drummond
-Nikola Vucevic
-Christian Wood
-Jusuf Nurkic
-Serge Ibaka
-Jonas Valanciunas
-Chris Boucher
-Bobby Portis
-Mitchell Robinson
-Blake Griffin
-Kevin Love
-Al Horford
-Jerami Grant

Ωστόσο -αν έχει παραμείνει μέχρι τότε ο Pop, τολμώ να πω πως ο μεγάλος στόχος είναι ο μεγάλος θαυμαστής του, LeBron James -που θα είναι τότε λίγο πριν τα 39 του χρόνια…