ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΛΟΝΔΙΝΟ
 
Η καλοκαιρινή πρόσληψή του ήταν μία από τις κινήσεις-«κλειδιά» της διοίκησης των Νικς. Ο νέος πρόεδρος, Φιλ Τζάκσον, αποφάσισε να δώσει μεν τον πάγκο στον ρούκι τεχνικό, Ντέρεκ Φίσερ, όμως έριξε στο πλευρό του τον άλλοτε βοηθό του στους Λέικερς, Κερτ Ράμπις, προσφέροντάς του μάλιστα ένα 4ετές συμβόλαιο έναντι 4,8εκατ.δολ.! Σαν ασίσταντ (για 14 σεζόν, ενώ από 2009-2011 ήταν χεντ κόουτς στη Μινεσότα), ο Ράμπις, παλαίμαχος παίκτης των Λέικερς αλλά και της ΑΕΚ, με την οποία στην μοναδική σεζόν του στην Ελλάδα (με το όνομα Κυριάκος Ραμπίδης) κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1981, ήταν υπεύθυνος στο Λ.Α. να προσφέρει τη βοήθειά του στον τότε γκαρντ Φίσερ στις γραπτές αναφορές των συστημάτων. Πλέον, στο «Μεγάλο Μήλο», ο 56χρονος Ράμπις καλείται να σταθεί στο πλάι του άπειρου σαν τεχνικού «D-Fish», στην προσπάθειά του να αφομοιώσει τον νέο ρόλο του. Ο «Ραμπίδης» γεννήθηκε μεν στην Ιντιάνα, ωστόσο η σχέση του με τη Νέα Υόρκη υπάρχει από το 1980, όταν επιλέχθηκε στο Νο58 (σ.σ.: 3ος γύρος) από τους Νικς, δίχως πάντως να παίξει ποτέ σε αυτούς.
 
 
Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς του στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» δεν έχει να κάνει με πρακτικά ζητήματα, αλλά και με στήριξη και μετάδοση εμπειρίας στον ρούκι τεχνικό, Ντέρεκ Φίσερ. Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, μιλώντας στο basketblog.gr, πως η μετάβαση του τελευταίου από το παρκέ στον πάγκο είναι ούτως ή άλλως δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη από την απογοητευτική σεζόν των Νικς. «Το να χάνεις είναι πάντα δύσκολο. Για έναν οργανισμό, για τους παράγοντες, τους προπονητές, τους παίκτες και τους οπαδούς. Όλοι έχουν πολύ καλά συναισθήματα όταν νικούν. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως περνάμε μία δύσκολη σεζόν, γιατί όλοι ήμασταν ανυπόμονοι για κάτι καλό στη Νέα Υόρκη. Ο καθένας στην ομάδα γνωρίζει, πάντως, ότι προσπαθούμε να θεμελιώσουμε μία νέα κουλτούρα και με αλλαγές και προσαρμογές στο ρόστερ, που μπορεί να γίνουν περισσότερες. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει “βελούδινα” και καταλαβαίνω και αυτά που περνά και ο κόουτς Ντέρεκ Φίσερ».
 
Η συνεργασία Ράμπις-Φίσερ είναι πολύ παλιά, από τα ένδοξα χρόνια και τους 4 τίτλους στο Λ.Α (2000-2002 και 2009) και ο παλαίμαχος φόργουορντ και απόφοιτος του πανεπιστημίου Σάντα Κλάρα πρόσθεσε ότι «ο Ντέρεκ είχε μάθει να νικά σαν παίκτης, κερδίζοντας τίτλους, όμως μαθαίνει ήδη πάρα πολλά, γιατί είναι αναγκασμένος να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Είναι διαφορετικό να διαχειρίζεσαι μία ομάδα σαν παίκτης και τελείως διαφορετικό σαν χεντ κόουτς. Πρέπει να κάνει πολλές προσαρμογές, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως οι παίκτες έχουν διάθεση να βοηθήσουν. Θέλουν να μάθουν, δουλεύουν σκληρά και θέλουν να βελτιωθούν και αυτό είναι βασικό για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Περιμέναμε γρηγορότερη πρόοδο και “μετάφραση” της δουλειάς μας σε νίκες, όμως λόγω αλλαγών σε πρόσωπα και τραυματισμούς, καθώς πολλές φορές δεν είχαμε αρκετούς για να βγάλουμε το πρόγραμμα της προπόνησης, δεν το πετύχαμε. Από την πλευρά των προπονητών, πάντως, είναι πάντα ευχαρίστηση να εργάζεσαι σε έναν τέτοιο οργανισμό».
 
 
Στις δικές του δηλώσεις στο Λονδίνο, ο Ντέρεκ Φίσερ έκανε λόγο για «ένα όραμα στους Νικς» και ο Κερτ Ράμπις συμφωνεί με αυτό. Εξηγώντας πως «υπάρχει φιλοδοξία για κάτι μεγάλο, όμως δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ενδεχόμενο αποτυχίας, ούτε μπαίνουμε στον κόπο να έχουμε ένα “σχέδιο Β΄”. Πιστεύουμε ότι θα πετύχει το πλάνο μας και θα το κάνουμε να πετύχει! Για μία επιτυχία πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, ακόμη από επιχειρηματική άποψη και δεν μπορείς απλώς να κάνεις αυτό που θέλεις να κάνεις και να λες με απλά λόγια ότι θα νικήσεις. Είναι μία διαρκής διαδικασία και όταν υπάρχουν αλλαγές, θα πρέπει να καταλάβουμε πως απαιτείται χρόνος και προσαρμογές. Και δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος στους Νικς, από την διοίκηση ως τους παίκτες, που να μην είναι αφοσιωμένος στον μακροπρόθεσμο στόχο, με σκληρή δουλειά»
 
Καταλήγοντας, ο Ράμπις τόνισε πως κατανοεί την κατάσταση του κόουτς Φίσερ, επισημαίνοντας ότι «τα πάντα άλλαξαν για εκείνον. Το να ήταν πόιντ-γκαρντ στο ΝΒΑ και να έχει παίξει τόσα συστήματα και για τόσους προπονητές, τον κάνει να καταλαβαίνει πολλά. Επίσης, έχει εφαρμόσει σαν παίκτης την “τριγωνική επίθεση” και κατανοεί τι θέλει να πετύχει και σαν προπονητής. Επιθυμεί να γίνει πετυχημένος και ξέρει τι χρειάζεται μία ομάδα για να νικήσει. Καταλαβαίνω απόλυτα τον χρόνο που θέλει ο Ντέρεκ για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητά του, καθώς μέχρι τον Μάιο ήταν παίκτης. Εδώ ακόμη και τεχνικοί που ήταν βοηθοί για 15 χρόνια, χρειάζονται μία περίοδο προσαρμογής σαν πρώτοι προπονητές. Επομένως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τι γίνεται με τον Ντέρεκ… Πρέπει να ξεχάσει όλα τα πράγματα μέσα στο παρκέ, εκείνα που είχε στο μυαλό του σαν αθλητής και να επικεντρωθεί σε άλλα για τα οποία είναι πλέον υπεύθυνος, εκτός παρκέ. Πρέπει να ασχοληθεί πια με όλα αυτά και συχνά ρωτά πώς γίνεται το ένα ή το άλλο. Πάντως, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επαγγελματίας και μαθαίνει εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη προθυμία. Ο Τζιμ Κλίμονς, εγώ και ο πρόεδρος πια, ΦιλΤζάκσον είμαστε πολλά χρόνια στους πάγκους του ΝΒΑ, αλλά ο Φίσερ είναι εθισμένος στην δουλειά. Η αλήθεια είναι πως ο χεντ κόουτς πρέπει να είναι ο εαυτός του και να εμπιστεύεται το ένστικτό του. Να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει διάθεση. Κάθε μέρα, βεβαίως, ο καθένας μαθαίνει και κάτι καινούριο». 
 
»Ο Ντέρεκ, ωστόσο, είναι “μαθητής” του μπάσκετμπολ και του επαγγέλματός του και πιστεύω θα τα πάει μία χαρά. Η μάθηση στο ΝΒΑ δεν σταματά ποτέ. Υπάρχουν πάντα αδυναμίες στο παιχνίδι, τεχνικές ή ψυχολογικές που πρέπει να βελτιωθούν. Αυτό δεν σταματά ποτέ. Και παίκτες και προπονητές δεν σταματούν να διδάσκονται. Από την πλευρά του κόουτς Φίσερ, ξέρω πως αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να δημιουργήσει ένα τρόπο να βρούμε τους νέους εαυτούς μας σαν οργανισμός και να βρούμε τον τρόπο να γίνουμε καλύτεροι. Κάνοντας τα σωστά πράγματα, ώστε να προχωρήσουμε μπροστά. Ξέρω πως είναι σκληρό να ζητάς υπομονή από τους οπαδούς, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπήρξε επιτυχία και πέρσι, όμως είναι μία νέα αρχή για όλους μας».