Οι Σπερς ξεκίνησαν προβληματικά την φετινή σεζόν ψάχνοντας να βρουν τα πατήματα τους με αποτέλεσμα η ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς να οδεύει, με τα τωρινά δεδομένα, σε ρεκόρ κάτω των 50 νικών για 2η συνεχόμενη σεζόν.

Η άμυνα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε τον «θεμέλιο λίθο» του Σαν Αντόνιο όντας στο TOP-10 της λίγκας τα τελευταία 8 χρόνια. Φέτος όμως, βρίσκεται στον «πάτο» της κατάταξης όσο αναφορά την άμυνα δεχόμενη 114,6 πόντους ανά 100 κατοχές (29οι στην λίγκα) ενώ παράλληλα οι αντίπαλοι τους σουτάρουν με 37% από το τρίποντο και 54% στα δίποντα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια έχουν πάρει μόλις μια φορά το «ροζ-φύλλο» αγώνα και δέχονται 130 πόντους ανά παιχνίδι όντας 14οι στην Δύση με 11 νίκες και 13 ήττες.

Ακόμη, η έλλειψη καλών αμυντικών είναι φανερή καθώς τα «Σπιρούνια» δεν έχουν «σημείο αναφοράς» κάτω από την ρακέτα ενώ οι δυο σταρ της ομάδας, ΛαΜάρκους Ολντριντζ και Ντεμάρ ΝτεΡόζαν, δεν φημίζονται για τις αμυντικές τους αρετές. Είναι γεγονός ότι οι Σπερς έχουν πολλούς παίκτες με τρομερές αμυντικές αδυναμίες ,όπως για παράδειγμα ο Φορμπς και ο Μπελινέλι, τους οποίους ο Πόποβιτς δεν έχει την δυνατότητα να «κρύψει» στην άμυνα ελλείψει καλών αμυντικών στην ρακέτα.

Επιπρόσθετα, το Σαν Αντόνιο παίζει ένα είδος μπάσκετ που δεν συνάδει με τα σημερινά δεδομένα του NΒΑ καθώς «τρέχει» μια επίθεση που έχει βάση το σουτ μέσης-απόστασης και το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Στην εποχή του «pace and space» τα δεδομένα για την ομάδα του Πόποβιτς δεν είναι με το μέρος της αν λάβουμε υπόψη ότι δεν υπάρχει καθαρός πόιντ γκαρντ, μετά τους τραυματισμούς του Μάρεϊ και του Ουόκερ στα φιλικά προετοιμασίας, αναγκάζοντας τον coach «Ποπ» να φορτώσει με περισσότερο «δημιουργικό βάρος» τον ΝτεΡόζαν.

Ο all-star σουτινγκ γκαρντ έχει 6 ασίστ μ.ο (καλύτερη επίδοση στην καριέρα του) όντας ο βασικός δημιουργός σκορ είτε για τους συμπαίκτες του είτε για τον εαυτό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επίθεση του Σαν Αντόνιο να είναι μονοδιάστατη και προβλέψιμη ενώ παράλληλα δεν είναι αρκετά αποτελεσματική ώστε να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες που παρουσιάζει την φετινή χρονιά. Συγκεκριμένα, οι Σπερς σκοράρουν 109,3 πόντους ανά παιχνίδι (17οι στην λίγκα) και σουτάρουν με το «μέτριο» 45% εντός παιδιάς.

Τα σημάδια των πρώτων μηνών της φετινής χρονιάς φαίνονται δυσοίωνα για την ομάδα του Πόποβιτς όχι όμως μη αναστρέψιμα καθώς η σεζόν έχει πολύ δρόμο ακόμα. Πάντως, η ουσία είναι ότι οι Σπερς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πλέι οφ για πρώτη φορά από την σεζόν 1996-1997 καθώς η «Δύση» θα έχει τρομερό ανταγωνισμό ως προς το ποιες ομάδες θα καταφέρουν να βρεθούν στις πρώτες οχτώ θέσεις της περιφέρειας.

*Στατιστικά από basketball-reference.com, NBA.com