Τα πάντα ήταν έτοιμα τόσο εντός, όσο και έξω από το Air Canada Centre, με τους Ράπτορς να εμφανίζονται με εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών, και να επικρατούν με 99-84 των Καβς, μειώνοντας σε 2-1, σε ένα παιχνίδι που έδειξαν πάθος και αυταπάρνηση, με το Κλίβελαντ να σταματάει το ρεκόρ του στην postseason στο 10-0.

Οι Καναδοί ξεκίνησαν, θέλοντας να κερδίσουν την πρώτη περίοδο στην σειρά των τελικών, και βήμα βήμα έφτασαν στη νίκη, έχοντας 45,8% εντός παιδιάς, αφήνοντας πολύ χαμηλά την ομάδα του Τάιρον Λου (35,4%) και παίρνοντας έναυσμα από τις δηλώσεις του Ντουέιν Κέισι, ο οποίος είχε πει ότι: «Τα παιδιά μας δεν έχουν παραιτηθεί, αρνούμαι να το πιστέψω αυτό».

Αυτό φάνηκε από το πρώτο ημίχρονο, όπου παρά το γεγονός ότι ο Λάουερι είχε φορτωθεί με γρήγορα φάουλ, ο ΝτεΡοζάν ήταν ασταμάτητος, και με τον βοήθεια των Τζόσεφ, Κάρολ και Πάτερσον ανέβασαν την διαφορά ως και το +18 (60-42), και αντέδρασαν τέλεια όταν ο Σμιθ με τρίποντο μείωσε στο -5 (70-65) για τους φιλοξενούμενους. Στην τέταρτη περίοδο μίλησε ο «τρομερός» Κογκολέζος σέντερ, Μπιγιόπο, ο οποίος εκτός των άλλων πέτυχε έξι συνεχόμενους πόντους, ανεβάζοντας την διαφορά στο +14 (91-77), με τους με τους Έρβινγκ και Λοβ να είναι παρών-απών (είχαν μαζί 4/28 σουτ), και τον «Uncle Drew» να αποχωρεί για τα αποδυτήρια με εμφανείς πόνους στο στήθος, έπειτα από ένα χτύπημα που δέχτηκε σε ανύποπτη στιγμή.

Για το Τορόντο, ο ΝτεΜαρ ΝτεΡοζάν σκόραρε 32 πόντους (12/24 σουτ), με τον Κάιλι Λάουερι να έχει 20 πόντους (7/13 σουτ). Ο Μπισμάκ Μπιγιόμπο είχε 7 πόντους αλλά και 26 ριμπάουντ, τα περισσότερα που έχει μαζέψει παίκτης σε παιχνίδι της postseason από το 1984 και μετά (ισοφάρισε τους Ντουάιτ Χάουαρντ και Χακίμ Ολάζουον). Ο Κόρι Τζόσεφ είχε 14 πόντους (6/10 σουτ), ενώ από 10 πόντους πρόσθεσαν οι Πάτρικ Πάτερσον και ΝτεΜάρε Κάρολ. Για τους Καβς, οι οποίοι ήταν η πρώτη φορά σε παιχνίδι των πλέι οφς που δεν πέρασαν τους 100 πόντους, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς σκόραρε 24 πόντους (8 ριμπ., 5 ασίστ), προσπερνώντας τον Τζέισον Κιντ και και φτάνοντας στην 3η θέση όλων των εποχών στην postseason (1,263). Πολύ καλή εμφάνιση έκανε και ο Τζέι Αρ Σμιθ με 22 πόντους (6/15 σουτ), με τον Κάιρι Έρβινγκ να μένει στους 13 πόντους (3/19 σουτ).