Τα περισσότερα «σενάρια» της τελευταίας ημέρας των ανταλλαγών στο ΝΒΑ δεν πραγματοποιήθηκαν και τα μεγάλα ονόματα, όπως οι Ντουάιτ Χάουαρντ, Κέβιν Λαβ, Αλ Χόρφορντ, και Μπλέικ Γκρίφιν δεν μετακινήθηκαν. Όμως, το Κλίβελαντ βρήκε τον ψηλό με το καλό σουτ που έψαχνε. Οι Καβς «νίκησαν» τους Κλίπερς στο θέμα της απόκτησης του Τσάνινγκ Φράι και ο φόργουορντ/σέντερ κατέληξε στους περσινούς φιναλίστ. Το Κλίβελαντ απέκτησε τον παίκτη του Ορλάντο, στέλνοντας τον Άντερσον Βαρεζάο στο Πόρτλαντ, σε μία τριπλή συμφωνία, ώστε και οι Μάτζικ να κερδίσουν χώρο στο σάλαρι-καπ, καθώς θα αποδεσμεύσουν τον Τζάρεντ Κάνινγχαμ, που έλαβαν από τους Καβαλίερς.

Λίγο αργότερα, μετά την απόκτηση του Τομπάιας Χάρις από το Ορλάντο, το Ντιτρόιτ έλαβε και τους Ντονάτας Μοτεγιούνας και Μάρκους Θόρντον από το Χιούστον, αντί του Τζόελ Άντονι κι ενός «προστατευμένου» ντραφτ-πικ 1ου γύρου. Ο Άντονι, πάντως, θα καταλήξει στους Σίξερς. Οι Ρόκετς, πάντως, δεν βρήκαν ομάδα για να παραχωρήσουν τον Ντουάιτ Χάουαρντ, παρά τις συζητήσεις με Μιλγουόκι, Σικάγο, Βοστόνη, Ατλάντα, Ντάλας, Σάρλοτ και Μαϊάμι. Ενώ δεν προχώρησε η υπόθεση της απόκτησης του Τρέι Μπερκ από την Γιούτα, αντί του Τάι Λόουσον

Οι Τζαζ, ωστόσο, παρά την αποτυχία με τον Λόουσον, βρήκαν τον πόιντ-γκαρντ που έψαχναν, αποκτώντας τον Σέλβιν Μακ από την Ατλάντα. Οι Χοκς, η διοίκηση των οποίων εξήγησε πως δεν παραχωρεί κάποιον από τους Αλ Χόρφορντ, Τζεφ Τιγκ ή Κάιλ Κόρβερ, πάντως, θα αποκτήσουν από το Σικάγο τον Κιρκ Χάινριχ, ανί του Τζάστιν Χόλιντεϊ. Την ίδια στιγμή, οι Κινγκς δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν Πάου Γκασόλ από το Σικάγο, το οποίο συζήτησε με τους Μάτζικ για την απόκτηση του Σαμπάζ Νέιπιερ. Η πρώτη συμφωνία της ημέρας άνηκε στο Μαϊάμι, που παραχώρησε τον Τζαρνέλ Στόουκς στους Πέλικανς, για να κάνει χώρο στο σάλαρι-καπ, ενώ για τον ίδιο λόγο έστειλε τον Μπράιαν Ρόμπερτς στο Πόρτλαντ, μένοντας πλέον κάτω από το όριο του φόρου πολυτελείας.

Οι Σανς βρήκαν ομάδα να στείλουν τον Μαρκίφ Μόρις, καθώς τον παραχώρησαν στην Ουάσινγκτον, αντί ενός προσταυευμένου ντραφτ-πικ 1ου γύρου και τους Κρις Χάμφρις και ΝτεΧουάν Μπλερ! Με αυτή την κίνηση, οι Ουίζαρντς μπορούν ακόμη να έχουν το καλοκαίρι διαθέσιμα 25εκατ.δολ., ώστε είτε να ανανεώσουν με τον Μπράντλεϊ Μπιλ είτε να προσπαθήσουν αρχικά να «κλέψουν» τον Κέβιν Ντουράντ… Ομάδα για να “ξεφορτωθούν” τον Λανς Στίβενσον βρήκαν και οι Κλίπερς, και μάλιστα για εξαιρετικό αντάλλαγμα, αφού τον στέλνουν στο Μέμφις, αντί του Τζεφ Γκριν!

Πολλές ομάδες ενδιαφέρθηκαν για τον Θάντεους Γιανγκ των Νετς, ειδικά από την ώρα που το Μπρούκλιν ανακοίνωσε ότι προσέλαβε από τους Σπερς, σε θέση τζένεραλ μάνατζερ, τον Σον Μαρκς, για τα επόμενα 4 χρόνια. Λίγο αργότερα, η Οκλαχόμα Σίτι παραχώρησε τους Ντι-Τζέι Όγκουστιν και Στιβ Νόβακ στο Ντένβερ, για να πάρει ως αντάλλαγμα τον Ράντι Φόι. Οι Μαβς, δια στόματος Ντόνι Νέλσον, ξεκαθάρισαν πως δεν θα κινηθούν για προσθήκη ή αποχώρηση και οι Νικς δεν πέτυχαν κάτι με τον Ρίκι Ρούμπιο, για τον οποίο ενδιαφέρθηκε ιδιαιτέρως το Μιλγουόκι.