Στην Ευρώπη είναι ελάχιστες οι φορές που είδαμε αθλητές, προπονητές, διοικήσεις ομάδων να βγαίνουν ανοιχτά και να χτυπάνε την γροθιά στο μαχαίρι κάνοντας σκληρή κριτική στην πολιτική, σε κυβερνήσεις, σε ρατσιστικές συμπεριφορές. Στο ΝΒΑ όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ενας τεράστιος αριθμός παικτών, προπονητών, παραγόντων όχι απλά κάνουν κριτική αλλά εξαπολύουν μύδρους κατά πάντων για τέτοια θέματα.

Ποιος δεν θυμάται το κράξιμο που είχε φάει ο Ντόναλντ Τραμπ, από τους Ουόριορς το καλοκαίρι του 2018, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα πάνε στον Λευκό Οίκο στη καθιερωμένη συνάντηση των ομάδων που παίρνουν τον τίτλο στο ΝΒΑ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ τελικά… πήρε ανάποδες και δεν τους έστειλε πρόσκληση.

Η διαμαρτυρία του Κόλιν Κάπερνικ που απλώθηκε παντού

Την περίοδο εκείνη μάλιστα είχε γίνει χαμός με αφορμή την στάση του παίκτη του Αμερικανικού ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ, ο οποίος στην ανάκρουση του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ στα ματς του NFL δεν στεκόταν όρθιος, αλλά έσκυβε και καθόταν γονατιστός για να διαμαρτυρηθεί για το κύμα δολοφονιών μαύρων πολιτών από αστυνομικούς. Αυτή η διαμαρτυρία απλώθηκε παντού στο NFL και αλλού και πολλοί παίκτες από κάθε άθλημα έδειξαν αλληλέγγυοι με τον Κάπερνικ και είπαν ότι τον στηρίζουν.

NBA vs Πλανητάρχης

Πολλές φορές εξάλλου ο Τραμπ έχει ακούσει τα εξ αμάξης από το ΝΒΑ με πρώτο και καλύτερο «εχθρό» του τον Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος τον είχε αποκαλέσει ακόμα και «ηλίθιο». Στο στόχαστρο έχει βάλει τον πλανητάρχη και ο προπονητής των Ουόριορς, Στιβ Κερ.

Ο σκληρός ξυλοδαρμός ενός 15χρονου

Ο «βασιλιάς» και ο Κερ βγήκαν μπροστά και πάλι. Σε μια άλλη υπόθεση, όμως, που δεν έχει σχέση με τον Τραμπ, αλλά με μια απίστευτη σκηνή που διαδραματίστηκε στην πόλη Μπρόουαρντ των ΗΠΑ.

Αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν νεαρό μαύρο. Ένα 15χρονο παιδί που ήταν εκεί μπροστά είδε ότι από το παντελόνι του συλληφθέντα είχε πέσει το κινητό του. Το πήρε και πήγε να το δώσει εκεί που γινόταν η σύλληψη. Οι αστυνομικοί έγιναν αδικαιολόγητα μπαρούτι με τον 15χρονο Λούκα, τον έβαλαν κάτω, τον έδειραν, τον συνέλαβαν κι αυτόν και έκαναν και χρήση σπρέι πιπεριού.

Το βίντεο από τη σκηνή κυκλοφόρησε παντού στις ΗΠΑ και όλοι καταδίκασαν την βία των αστυνομικών.

Πρώτος, πρώτος ο Στιβ Κερ, ο οποίος ανέφερε στο twitter: «Τι στο διάολο συμβαίνει στην χώρα μας; Είναι τρελό όσο και μια ρουτίνα. Εντελώς ανήθικο».

Το ποστ είδε ο Λεμπρόν Τζέιμς ο οποίος έγραψε: «Τόσο λάθος. Πονάει η καρδιά μου. Σκέφτομαι μόνο, ότι θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά μου στη θέση τους. Σκοτεινές εποχές»!

 

ΤA ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΤΙΒ ΚΕΡ ΚΑΙ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΪΜΣ

 

 

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ