Ήταν μία βραδιά που, δυστυχώς, το θέαμα του ΝΒΑ πέρασε σε δεύτερη μοίρα, λόγω του μακάβριου θεάματος στους δρόμους του Παρισιού. Η γαλλική πρωτεύουσα χτυπήθηκε από πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα το βράδυ της Παρασκευής (13/11) και λίγο αργότερα, οι Γάλλοι και όχι μόνο παίκτες της αμερικανικής Λίγκας εξέφρασαν την οδύνη τους για τον θάνατο περισσότερων από 140 αθώων ανθρώπων. Ο σέντερ της Νέας Ορλεάνης, Αλέξις Αζινσά παραδέχθηκε πως δυσκολεύτηκε να αφοσιωθεί στο ματς της ομάδας του στο Τορόντο και ενημερώθηκε για την ασφάλεια της οικογένειάς του μετά την ήττα 100-81 από τους Ράπτορς «Είναι ένας τρελός κόσμος. Νομίζεις πως είσαι ασφαλής, περπατάς αμέριμνος στον δρόμο και το επόμενο πράγμα που βλέπεις είναι ανθρώπους να αρχίζουν να πυροβολούν. Οι προσευχές είναι είναι για την οικογένεια και τους φίλους μου στη Γαλλία». Ο Αζινσά, γεννημένος στο Σεντ-Ετιέν, έγραψε «Pray for Paris» («Προσεύχομαι για το Παρίσι») στα παπούτσια του και πριν την αναμέτρηση με το Τορόντο, αποκάλυψε πως ένας ξάδερφός του ήταν στο «Σταντ ντε Φρανς» για τον ποδοσφαιρικό φιλικό Γαλλίας-Γερμανίας, όπου λίγα μέτρα μακριά σημειώθηκε μία έκρηξη. Ο Αζινσά, που είχε 10π.-9ριμπ. στο ματς στον Καναδά, πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια προσπάθησα να βγάλω το θέμα από το μυαλό μου για να μείνω συγκεντρωμένος, αλλά αισθανόμουν περίεργα και το σκεφτόμουν συνέχεια».

ajinca-papoutsi-pray for paris

Στο Σικάγο, πριν από το ματς Μπουλς-Χόρνετς, οι Γάλλοι Τζοακίμ Νοά και Νικολά Μπατούμ συνομίλησαν για το τρομοκρατικό χτύπημα, με τον δεύτερο να δηλώνει μετά την ήττα της Σάρλοτ ότι «ήταν μία δύσκολη μέρα για εμάς. Δεν μπορώ να κρύψω ότι είχα στο μυαλό μου την κατάσταση καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Ήθελα να γίνει ένας καλός αγώνας για να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε δυνατοί». Ο Μπατούμ τόνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενείς στην πατρίδα του ακόμη και λίγα λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ώστε να εντοπίσει την οικογένειά του και να βεβαιωθεί ότι όλοι είναι ασφαλείς, καθώς μία αδερφή του ζει σε μία γειτονιά που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα σημεία της τρομοκρατικής επίθεσης… Συμπληρώνοντας πως «μίλησα μαζί της και όλοι ήταν καλά. Μου είπαν πω το Παρίσι στους δρόμους ήταν σαν μία πόλη σε πόλεμο. Ο στρατός είναι στους δρόμους, η αστυνομία επίσης, όλοι…». Ο Νοά, του οποίου ο πατέρας είναι ο παλαίμαχος Γάλλος τενίστας, Γιανίκ Νοά, έζησε στο Παρίσι από το 1988 ως το 1998 και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς συνέβη. Το μόνο βέβαιο και λυπηρό είναι πως σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι χωρίς κανέναν λόγο».

Σε κάθε αγώνα της Παρασκευής στο ΝΒΑ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Παρίσι, ενώ οι επίσης Γάλλοι Μπορίς Ντιό (Σπερς) και Κέβιν Σεραφέν (Νικς) ανάρτησαν στο twitter την έκφραση «Pray for Paris». Ο σταρ των Καβς, ΛεΜπρον Τζέιμς, δήλωσε ότι «ο κόσμος μας έχει τόσες διαφορετικές τραγωδίες και τόσους αθώους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους για ανοησίες. Ελπίζω κάποια στιγμή όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι αυτός τρόπος για να ζήσει κανείς…». Στο ματς των Καβαλίερς στη Νέα Υόρκη, κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Σεραφέν των Νικς και ο ηγέτης των τελευταίων, Καρμέλο Άντονι, τόνισε πως «δεν μου αρέσει να μπαίνω σε λεπτομέρειες, αλλά προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Κέβιν να είναι ήρεμος». Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι οδήγησαν στον θάνατο τόσων ανθρώπων όσων η Γαλλία είχε να δει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο 2ετής σέντερ των Ρόκετς, Κλιντ Καπελά, που μεγάλωσε κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα, επισήμανε πως πριν την ήττα στο Ντένβερ μίλησε με συγγενείς του και έμαθε πως κανείς δεν διατρέχει κίνδυνο, ώστε να πατήσει απερίσπαστος το παρκέ. Ο Καπελά, που γεννήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας, μεγάλωσε στη γαλλική πόλη και έπαιξε σε γυμνάσιο λίγο έξω από το Παρίσι, δήλωσε ότι «η μητέρα μου μού ζήτησε να μείνω συγκεντρωμένος, ενώ ξαδέρφια στο Παρίσι μου είπαν πως είναι φοβισμένοι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν και να παλεύουμε».