Στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, ο Μόντι Ουίλιαμς στάθηκε μπροστά σε εκατοντάδες συγγενείς και φίλους και μιλώντας για έναν θάνατο, παρέδωσε ένα μάθημα ζωής. Ο βοηθός προπονητή των Θάντερ και μέχρι πέρσι χεντ κόουτς των Πέλικανς, έχασε την 44χρονη σύζυγό του, Ίνγκριντ σε τροχαίο δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα, και στην κηδεία της, το βράδυ της Πέμπτης (18/2), μίλησε με συγκλονιστικά λόγια ζωής και συγχώρεσης… Οι Γκρεγκ Πόποβιτς, Τιμ Ντάνκαν από τους Σπερς (στους οποίους αγωνίστηκε ο Ουίλιαμς) και οι Ντοκ και Όστιν Ρίβερς και Κρις Πολ από τους Κλίπερς παραβρέθηκαν στην τελετή, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Λ.Α. και είδαν τον Ουίλιαμς να στέκεται στα πόδια του. Ο ασίσταντ κόουτς της Οκλαχόμα Σίτι τόνισε αρχικά πως «είμαι ευγνώμων για όλους όσοι είναι εδώ μαζί μου. Είναι μία σκληρή στιγμή για μένα και την οικογένειά μου, αλλά και όλους εσάς και το ξέρω».

Ο Μόντι Ουίλιαμς συμπλήρωσε ότι «παρά τον θρήνο της οικογένειάς μου, πρέπει και θα τα καταφέρουμε. Η σύζυγός μου θα με χτυπούσε αν ήταν εδώ και με έβλεπε απλώς να κλαίω. Αυτό, βεβαίως, δεν παίρνει μακριά τον πόνο μου, όμως εγώ και τα πέντε παιδιά μου θα το παλέψουμε, γιατί ο θεός προκαλεί τα πάντα για να αντέχουμε και να συνεχίζουμε. Δεν μπορείς να παραιτηθείς. Δεν μπορείς να τα παρατήσεις»… Η Ίνγκριντ Ουίλιαμς σκοτώθηκε όταν διερχόμενο αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με το τζιπ της. Η σύζυγος του Αμερικανού τεχνικού υπέκυψε στα τράυματά της σε νοσοκομείο της Οκλαχόμα Σίτι, μερικές ώρες αργότερα, ενώ και η Σουζάνα Ντόναλντσον, οδηγός του μοιραίου δεύτερου οχήματος, σκοτώθηκε ακαριαία… Με τον Μόντι Ουίλιαμς να θυμίζει πως «σε αυτή την τραγωδία υπήρξε και άλλη απώλεια και πρέπει να προσευχηθούμε και για την άλλη οικογένεια. Δεν έχουμε θυμό για εκείνους, γιατί εκείνη η οικογένεια δεν ξύπνησε εκείνο το πρωινό για να κάνει κακό στη δική μου. Η ζωή είναι σκληρή, αλλά αντέχουμε και δεν θέλουμε το κακό της οικογένειας Ντόναλντσον. Δεν μπορείς να υπηρετείς τον θεό αν δεν ξέρεις να συγχωρείς. Όταν φύγουμε από εδώ ας γιορτάσουμε, γιατί δεν χάσαμε κάποιον, αφού ξέρω πού είναι η σύντροφός μου. Είναι στον παράδεισο».

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίως και εξήγησε πως «θα μιλήσω προσωπικά με τον Μόντι». Ο Τιμ Ντάνκαν, άλλοτε συμπαίκτης του Ουίλιαμς, τόνισε ότι «ήταν πάντα ένας δυνατός άνθρωπος και ελπίζω γρήγορα να ξεπεράσει τον πόνο του». Ο Κρις Πολ, άλλοτε παίκτης του Ουίλιαμς στη Νέα Ορλεάνη, επισήμανε πως «είπα στον Μόντι εκείνος ήταν πάντοτε ο δυνατός και θα σταθεί δυνατός για την οικογένεια και την πίστη του. Είδατε όλοι πώς μίλησε σε μία τόσο σκληρή στιγμή και όλοι μπορούμε να μάθουμε από εκείνον». Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν κατάφερε να δώσει το παρών στην κηδεία της Ίνγκριντ Ουίλιαμς, όμως μέσω twitter έστειλε μερικά ευγενικά λόγια, αναφέροντας ότι «Μόντι, είσαι ένας εκπληκτικός άνθρωπος. Δυνατός και δυναμικός. Μακάρι εκείνη να ζει στον παράδεισο και να σε ευχαριστεί».