Ο εθνικός ύμνος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακρούεται σε κάθε αγώνα του ΝΒΑ, αλλά οι παίκτες δεν ανταποκρίνονται κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο στο άκουσμά του. Οι φανέλες με το σύνθημα «I can’t breathe» που φορούσαν οι παίκτες, μετά το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ με ενεργή εμπλοκή της αστυνομίας, ή το γονάτισμα παικτριών του WNBA κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου σε αγώνες playoffs, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την αντιμετώπιση των Αρχών, έχει δείξει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τελευταίων και των αθλητών.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ, θέλοντας να δοθεί μία λύση στο θέμα αυτό που έχει δημιουργηθεί, ζήτησε τη συνεργασία των παικτών, ώστε να γίνουν πράξεις με πραγματικό νόημα, προς μία θετική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έχει ληφθεί απόφαση για σχετικές εκδηλώσεις σε ουκ ολίγες πόλεις, με την παρουσία τοπικών αστυνομικών, ώστε να ενισχυθεί η σχέση αξιοπιστίας μεταξύ παικτών, αστυνομικών και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Ο Καρμέλο Άντονι είχε δώσει το παράδειγμα, διοργανώνοντας συνάντηση με αστυνομικούς του Λος Άντζελες τον περασμένο Ιούλιο.

Σε επιστολή που έστειλαν στους παίκτες, ο Άνταμ Σίλβερ και η εκτελεστική διευθύντρια Μισέλ Ρόμπερτς, ζήτησαν τη γνώμη των παικτών για το ζήτημα αυτό, ώστε να προβούν σε αντίστοιχες πράξεις όσο πλησιάζει η έναρξη της νέας σεζόν. Χωρίς να υπάρχει πρόθεση αλλαγής του κανόνα σχετικά με τον εθνικό ύμνο, ο κύριος Σίλβερ επιμένει να δίνει το δικαίωμα για δημόσια κριτική πάνω στη δράση της αστυνομίας και όχι μόνο, με σκοπό αφενός το «τελετουργικό» κάθε αγώνα του ΝΒΑ να γίνεται απολύτως σεβαστό, αφετέρου να μην υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα το παρακάμπτουν ή θα παραβιάζουν τις νόρμες του.