Ο Τέρενς Ντέιβις αποτελεί το νέο undrafted πρότζεκτ των Τορόντο Ράπτορς και φαίνεται ήδη από την αρχή της σεζόν να κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Τα ξημερώματα κόντρα στους Χόρνετς έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους(16) και ασίστ(7) δείχνοντας βέβαια ότι πιθανότατα δεν θα μείνει σε αυτά στη συνέχεια της σεζόν.Οι Ράπτορς, όταν πλέον το παιχνίδι είχε ..τελειώσει πρακτικά έχοντας πάρει μία μεγάλη διαφορά έριξαν στον αγώνα μία πεντάδα παικτών(Ντέιβις, Τόμας, Μίλερ, Χερνάντεζ και Μπουσέρ) που είτε έχουν επιλεγεί στον 2ο γύρο του νραφτ είτε δεν επιλέχθηκαν καθόλου.

Ο πρωταγωνιστής μας ανήκει στην δεύτερη κατηγορία έχοντας πάρει μία δύσκολη απόφαση στο καλοκαίρι. Ο Ντέιβις ξεκίνησε ως ένα πρόσπεκτ που ήταν στα 80 καλύτερα της χώρας κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό ώστε να επιλεχθεί κάποιος στις πρώτες 60 θέσεις του ντραφτ. Η αξία του 22χρονου γκαρντ που φοίτησε στο μικρό Ole Miss ανέβηκε κατακόρυφα τον Μάιο, μετά από την συμμετοχή του σε δοκιμαστικά που γίνονται από τις ομάδες της G-League, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του ντραφτ. Ο Τέρενς δεν ήταν αρχικά στη λίστα, όμως ο τραυματισμός ενός υποψηφίου τον έφερε στα δοκιμαστικά και από εκεί άρχισε η ανοδική πορεία στα mock drafts.

Το «Sports illustrated» τον είχε στη θέση 47, το CBS το είχε στο νο38 και το «The Ringer» τον τοποθετούσε στο νο27 του επερχόμενου ντραφτ. Ο Ντέιβις θεωρούταν ήδη μέλος του Τop-40 την βραδιά του ντραφτ , όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό.Οι ομάδες είχαν κάποια ερωτήματα σχετικά με την θέση του καθώς ο ύψος 1,93 γκαρντ δεν ήταν ακριβώς πόιντ γκαρντ, ενώ στο «2» θεωρούταν undersized. Την βραδιά της διεξαγωγής του ντραφτ ο Ντέιβις είχε καλέσει στο σπίτι του φίλους και συγγενείς ώστε να γιορτάσουν μαζί την «είσοδο» του στο ΝΒΑ κάτι που αποτελούσε γι’ αυτόν όνειρο ζωής. O 22χρονος γκαρντ πήρε ακόμη ένα ρίσκο κάτι που τον χαρακτήρισε όλη του την ζωή.

Ο Ντέιβις μεγαλωμένος στο Σάουθχέιβεν του Μισισίπι άρχισε να παίζει μπάσκετ στα 6 του χρόνια, ενώ από τα 10 ξεκίνησε να ασχολείται με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Ο Ντέιβις αποτέλεσε ένα ταλαντούχο «wide receiver» που όταν τελείωσε το λύκειο είχε ….στα πόδια του υποτροφίες από 20 πανεπιστήμια που ήθελαν να τον εντάξουν στο αθλητικό τους πρόγραμμα, παρόλα αυτά, όπως έχει πει και ο ίδιος επέλεξε την πρώτη του αγάπη, το μπάσκετ.Ο Ντέιβις είχε ακόμη μία δύσκολη απόφαση μπροστά του, το τηλέφωνο του χτύπησε, ο 22χρονος κόμπο γκαρντ βγήκε έξω για να μιλήσει, ήταν ο ατζέντης που του μετέφερε την πρόταση. Οι Σέλτικς(νο51) και οι Τίμπεργουλφς(νο43) ενδιαφέρονταν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, αλλά μόνο ως two-way συμβόλαιο κάτι που θα του επέτρεπε να βρεθεί στα παρκέ του NBA για 40 ημέρες, ενώ θα του προσέφερε μόλις 400.000 δολάρια για τον επόμενο χρόνο(ποσό πολύ μικρότερο από τα στανταρ συμβόλαια του NBA). Ο Ντέιβις με βαριά καρδιά αποφάσισε να μην πάρει καμία από τις δύο προτάσεις και να διεκδικήσει τη θέση του ως undrafted, όπως έκαναν τα τελευταία χρόνια ο νυν συμπαίκτης του Φρεντ ΒανΦλιτ, αλλά και ο Κενριτς Ουίλιαμς των Πέλικανς.

Στο Σάμερ Λίγκ αγωνίστηκε με την φανέλα των Ντένβερ Νάγκετς κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις με τους «Σβώλους» να μην έχουν χώρο στην ομάδα γι αυτόν με την παρουσία των Μπάρτον, Χάρις και Μπίσλι, έτσι ήρθαν οι Ράπτορς για τον «αρπάξουν» και να προσθέσουν τις επιθετικές τους ικανότητες σε ένα ρόστερ που δεν έχει ιδιαίτερη επιθετική παραγωγικότητα στα φτερά, μετά την αποχώρηση των Λέοναρντ και Γκριν. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να μην δεχτεί την πρόταση των Ράπτορς καθώς οι Καναδοί έχουν να επιδείξουν σημαντική δουλειά στο τομέα των ταλέντων που οι άλλες ομάδες αγνόησαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πασκάλ Σιάκαμ, ο Φρεντ ΒανΦλιτ επίσης ανήκει σε αυτή την κατηγορία, ενώ ακόμη και ο σταρ της ομάδας,Κάιλ Λάουρι αποτέλεσε ένα παρόμοιο παράδειγμα.

Η έκφραση «diamond in the rough» αντιπροσωπεύει απόλυτα το ρόστερ και την ταυτότητα των Ράπτορς με τον Τέρενς Ντέιβις να έχει την δυνατότητα να αποτελέσει το επόμενο «success story» του δαιμόνιου Μασάι Ουτζίρι και των απίστευτα μαχητικών Ράπτορς.

Tags:
NBA