Οι απαντήσεις θα δοθούν φυσικά στο παρκέ. Οι 16 ομάδες των πλέι-οφς του ΝΒΑ αρχίζουν από το Σάββατο (18/4) τις «μάχες» για τον φετινό τίτλο και το basketblog.gr επιχειρεί να σας βάλει στο κλίμα… κάνοντας τις ερωτήσεις και θέτοντας τα (θεωρητικά) δεδομένα κάθε σειράς. Για να μπούμε όσο το δυνατόν περισσότερο διαβασμένοι στην καλύτερη περίοδο της σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου. Η ποστ-σίζον αρχίζει σε… ευρωπαϊκή ώρα, στις 7:30μ.μ. για την Ελλάδα με το τζαμπ-μπολ στο Τορόντο, ανάμεσα σε Ράπτορς-Ουίζαρντς. Στις 10:30μ.μ. (OTE Sports 4) θα αναμετρηθούν Ουόριορς-Πέλικανς και το πρόγραμμα της πρεμιέρας κλείνει τα ξημερώματα της Κυριακής με τα ματς Μπουλς-Μπακς (2:00π.μ.) και Ρόκετς-Μαβς (4:30π.μ.).

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

(1) ΑΤΛΑΝΤΑ ΧΟΚΣ – (8) ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 4-0 οι Χοκς
Η σειρά: Οι «Σπερς της Ανατολής» Χοκς πραγματοποίησαν την καλύτερη σεζόν της ιστορίας τους και λένε (χαμηλόφωνα) ότι έχουν όνειρα και για τίτλο. Μετά τον τέλειο Ιανουάριο, στον οποίο είχαν ρεκόρ 17-0 «στρογγυλοκάθισαν» στην ανατολική κορυφή και είναι η επιτομή της ομάδας, αφού τον Γενάρη όλη η 5αδα τους αναδείχθηκε… παίκτης του μήνα! Η απουσία του Σεφολόσα θα «πληγώσει» σε πιθανή συνάντηση με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Για τους Νετς, η είσοδος στα πλέι-οφς μοιάζει ήδη με «νίκη». Αμφίβολος ο Άλαν Άντερσον για την πρεμιέρα, ενώ ο Τελέτοβιτς (μετά την θρόμβωση στους πνεύμονες) έλαβε άδεια να προπονείται, αλλά δεν θα προλάβει τη σειρά.
Γιατί θα νικήσει η Ατλάντα; Διότι σουτάρει με 41,5% στα τρίποντα μέσα στο 2015! Και γιατί «έκλεισε» θέση στα πλέι-οφς στις 3 Μαρτίου, ως η ομάδα με την ταχύτερη πρόκριση μετά τους Μπουλς του 1996, με το ρεκόρ 72-10, και δεν θέλουν να πάνε σπίτι νωρίς-νωρίς.
Γιατί θα νικήσει το Μπρούκλιν; Διότι διαθέτει καλές μονάδες, που δεν έγιναν ποτέ όμως ομάδα και το 17-11 των Χοκς μετά το All Star Game δεν τρομάζει όπως π.χ. ομάδες σαν τους Ουόριορς, τους Σπερς ή και τους Καβς.

(4) ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ – (5) ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΟΥΙΖΑΡΝΤΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 3-0 οι Ράπτορς
Η σειρά: Ομάδες που ξεκίνησαν καλά και βρέθηκαν νωρίς στην πρώτη τριάδα, αλλά δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό. Πάντως, είναι το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι της Ανατολής και με εξαίρεση τον αμφίβολο Ότο Πόρτερ για τους Ουίζαρντς, εμφανίζονται πάνοπλοι και δίχως προβλήματα. Σε αντίθεση, δηλαδή, με την κανονική περίοδο. Οι Καναδοί άρχισαν με ρεκόρ 24-7, όμως μετά πέτυχαν 25-26, λόγω των απωλειών των ΝτεΡόζαν και Λάουρι, ενώ η Ουάσινγκτον είχε 29-13 στην αρχή, όμως ολοκλήρωσε τη σεζόν με 17-23
Γιατί θα νικήσει το Τορόντο; Διότι εκτός των ΝτεΡόζαν-Λάουρι στην περιφέρεια και τον Βαλαντσιούνας στη ρακέτα, έχουν λύσεις από τον πάγκο με τους Λου Ουίλιαμς, Γκρέιβις Βάσκεζ και Πάτρικ Πάτερσον.
Γιατί θα νικήσει η Ουάσινγκτον; Διότι έχει πλέον στο παρκέ τους Μπράντλεϊ Μπιλ και Νενέ, ενώ ο Γκόρτατ έχει δύναμη στο καλάθι και ο Τζον Ουόλ (2ος πασέρ της σεζόν, με μ.ο. 10ασ.) δηνιουργεί για όλους. Και γιατί ο Πιρς μπορεί να βάλει στο παρκέ την εμπειρία του, όπως πέρσι με τους Νετς, που απέκλεισε το Τορόντο στο 7ο ματς του 1ου γύρου, στον Καναδά!

(2) ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ ΚΑΒΑΛΙΕΡΣ – (7) ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 2-2
Η σειρά: Δεν θα έχει καμία σχέση με τις 2 νίκες των Σέλτικς τον Απρίλιο. Στην πρώτη οι Καβς έπαιξαν χωρίς τους βασικούς και στην 2η το κίνητρο το είχε η Βοστόνη. Αντίθετα, μεγαλύτερο κίνητρο έχουν πια στο Κλίβελαντ.
Γιατί θα νικήσει το Κλίβελαντ; Διότι οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Κέβιν Λαβ και Κάιρι Ίρβινγκ δεν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκλειστούν στον 1ο γύρο, αλλά για τον τίτλο.
Γιατί θα νικήσει η Βοστόνη; Γιατί θέλει να γίνει η 3η ομάδα του ΝΒΑ που θα φτάσει σε Τελικούς με αρνητικό ρεκόρ στην κανονική περίοδο, μετά τους Λέικερς του 1959 και τους Ρόκετς του 1981. Καμία ομάδα με -50% στην ρέγκιουλαρ-σίζον δεν έχει κατακτήσει ποτέ τον τίτλο…

(3) ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ – (6) ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 3-1 οι Μπουλς
Η σειρά: Το Σικάγο μοιάζει το απόλυτο φαβορί στο ζευγάρι, είτε έχουν επιστρέψει σε καλή κατάσταση οι τραυματίες μέχρι τον Απρίλιο Ντέρικ Ρόουζ και Τζίμι Μπάτλερ είτε όχι. Οι Μπακς, από το περσινό χειρότερο ρεκόρ (15-67) πέτυχε φέτος 26 νίκες περισσότερες, αλλά η «ανηφόρα» της ρέγκιουλαρ-σίζον γίνεται μεγαλύτερη στο Σικάγο. Η εμπειρία των «Ταύρων» κόντρα στον νεανικό ενθουσιασμό του Μιλγουόκι.
Γιατί θα νικήσει το Σικάγο; Διότι… όλοι στην Ανατολή αναμένουν το «ραντεβού» με τους Καβς στον 2ο γύρο. Γιατί είναι ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και χαρακτήρα και στην άμυνα και στην επίθεση.
Γιατί θα νικήσει το Μιλγουόκι; Διότι ο μ.ο. των 24,1 ετών, ο μικρότερος στα φετινά πλέι-οφς δημιουργεί άγνοια κινδύνου κόντρα στο φαβορί. Και γιατί έχουν τα κορμιά να «τα βάλουν» με τους Γκασόλ, Νοά, Γκίμπσον.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

(1) ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ – ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 3-1 οι Ουόριορς
Η σειρά: Η μία ομάδα εξασφάλισε την παρουσία της στα πλέι-οφς στις 16 Μαρτίου και η άλλη την τελευταία ημέρα της κανονικής περιόδου! Το ζευγάρι που μοιάζει να παρουσιάζει το μικρότερο σασπένς στην Δύση, όπου ο 1ος γύρος μοιάζει με τελικούς περιφέρειας…
Γιατί θα νικήσει το Γκόλντεν Στέιτ; Διότι πέτυχε ρεκόρ νικών στην ιστορία του και έχει «βάθος» -ίσως το περισσότερο στη Λίγκα- όταν βλέπεις παίκτες όπως οι Αντρέ Ιγκουοντάλα και Μαρίζ Σπέιτς να έρχονται από τον πάγκο. Γιατί οι Ουόριορς του εκπληκτικού Στεφ Κάρι θέλουν να πέσουν πάνω στις παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις και να τεστάρουν τον χαρακτήρα τους.
Γιατί θα νικήσει η Νέα Ορλεάνη; Διότι (μοναδικές υποθετικές προϋποθέσεις) ο Άντονι Ντέιβις θα κάνει 7 σπουδαία ματς και το Γκόλντεν Στέιτ θα… αστοχεί από τη γραμμή των 7,25μ.!

(4) ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ – (7) ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 4-0 οι Γκρίζλις
Η σειρά: Για κάποιους το μπάσκετμπολ είναι το άθλημα των ψηλών, Για άλλους, των κοντών. Για μερικούς είναι σπορ των λαθών. Όμως, η σειρά Πόρτλαντ-Μέμφις μπορεί να εξελιχθεί σε ζευγάρι των… απουσιών. Οι δύο αντίπαλοι φτάνουν στην αφετηρία των πλέι-οφς με προβλήματα, καθώς για το Πόρτλαντ είναι εκτός οι Αφλάλο, Μάθιους, Ράιτ και αμφίβολοι οι Μπατούμ, Κέιμαν. Για τις «Αρκούδες» αμφίβολοι είναι οι Κόνλεϊ, Άλεν, όμως ούτως ή άλλως το Μέμφις είναι φαβορί. Όχι μόνο λόγω του «sweep» της ρέγκιουλαρ-σίζον ή του πλεονεκτήματος έδρας, αφού οι Μπλέιζερς έλαβαν το Νο4 της κατάταξης λόγω του τίτλου στην Νόρθουεστ.
Γιατί θα νικήσει το Πόρτλαντ; Διότι μόνο πολλά και σούπερ ματς των Λίλαρντ και Όλντριτζ να καλύψουν τις απουσίες.
Γιατί θα νικήσει το Μέμφις; Διότι έχει προβάδισμα στη ρακέτα με τους Ράντολφ και Μαρκ Γκασόλ. Γιατί είναι πιο ομάδα, με περισσότερες λύσεις από τον πάγκο, με δεδομένες τις απώλειες του Πόρτλαντ.

(2) ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ – (7) ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 3-1 οι Ρόκετς
Η σειρά: Το ντέρμπι του Τέξας έχει μπόλικη αντιπαλότητα. Την Παρασκευή (17/4) ο ιδιοκτήτης των Μαβς, Μαρκ Κιούμπαν, τόνισε πως «το Χιούστον δεν είναι καλή ομάδα και δεν έχει εμπειρία στα πλέι-οφς». Το 2013 και οι δύο ομάδες προσέγγισαν τον Ντουάιτ Χάουαρντ, αλλά τον απέκτησαν οι «Ρουκέτες» και ο Κιούμπαν αποκάλεσε «ανόητο όποιον δεν επιλέγει το Ντάλας»! Το καλοκαίρι οι Μάβερικς υπέγραψαν ως ελεύθερο τον Τσάντλερ Πάρσονς, που έφυγε από το Χιούστον.
Γιατί θα νικήσει το Χιούστον; Γιατί παρά τις απώλειες των Μπέβερλι και Μοτεγιούνας, έχει σε εκπληκτική φόρμα τον Χάρντεν και οι Τέρι και Μπρούερ δίνουν λύσεις από τον πάγκο.
Γιατί θα νικήσει το Ντάλας; Διότι διαθέτει μία σπουδαία 5αδα (Ρόντο, Έλις, Πάρσονς, Νοβίτσκι, Τσάντλερ) και ο κόουτς Καρλάιλ ευελπιστεί σε συνεισφορά των Χάρις και Αμίνου από τον πάγκο. Γιατί μπορεί να κουράσει τους Τέρι και Πριτζιόνι στη θέση του πόιντ-γκαρντ.

(3) Λ.Α. ΚΛΙΠΕΡΣ – ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ
Ρεκόρ κανονικής περιόδου: 2-2
Η σειρά: Το πιο ενδιαφέρον και συναρπαστικό ζευγάρι του 1ου γύρου. Αμφότεροι ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με εκπληκτικό τρόπο, αφού οι «Κλιπς» νίκησαν στα 14 από τα 15 τελευταία παιχνίδια του και οι πρωταθλητές στα 11 από τα 12! Αμφίβολος για το Λ.Α. ο Όστιν Ρίβερς και για τους Σπερς ο Τιάγκο Σπλίτερ, που προπονείται πλέον, αλλά δύσκολα θα προλάβει την σειρά… Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν και στους δυτικούς ημιτελικούς του 2012, με το Σαν Αντόνιο να επικρατεί 4-0! Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος το γεγονός ότι πρόκειται για τις ομάδες με τη Νο2 και Νο3 μεγαλύτερη διαφορά σε μ.ο. πόντων στις νίκες, ενώ το ζευγάρι «3-6» της Ανατολής, έχει το Σικάγο στο Νο10 σε διαφορές και το Μιλγουόκι στο Νο15
Γιατί θα νικήσει το Λ.Α.; Διότι είναι σε τοπ φόρμα και οι Κρις Πολ και Μπλέικ Γκρίφιν πιστεύουν ότι φέτος είναι η σειρά τους. Ομάδα με λύσεις από τον πάγκο, αλλά πλην του Πολ, ουσιαστικά με απειρία στην ποστ-σίζον.
Γιατί θα νικήσει το Σαν Αντόνιο; Διότι θα μιλήσει η εμπειρία. Οι Σπερς συμμετέχουν στα πλέι-οφς για 18η διαδοχική σεζόν(!), ενώ ο πάγκος τους προσφέρει φέτος μ.ο. 41,5π. και ήταν 2ος στην κανονική περίοδο. Ο πάγκος των Κλίπερς σκόραρε μ.ο. 30,4π. (και ήταν 22ος). Και γιατί ο κόουτς Πόποβιτς θα… στέλνει συχνά και ηθελημένα τον ΝτιΑντρε Τζόρνταν στις βολές, στις οποίες μετρά φέτος 39,7%. Γιατί διαθέτει 3 πρώην MVP Τελικών (Ντάνκαν, Πάρκερ Λέοναρντ), κάτι που είχε να συμβεί σε μία ομάδα την ίδια σεζόν από τους Λέικερς του 1989 (Αμπντούλ-Τζαμπάρ, Μάτζικ Τζόνσον, Ουόρθι)! Διότι ο Ντάνκαν μετρά 234 ματς στα πλέι-οφς και χρειάζεται 4 για να ξεπεράσει τον 3ο Αμπντούλ-Τζαμπάρ και 11 για τον 2ο Ρόμπερτ Χόρι. Ο πρώτος, Ντέρεκ Φίσερ είναι ακόμη μακριά με 259 αγώνες... Και γιατί οι Σπερς θέλουν να γίνουν η 2η ομάδα που από το Νο6 της κανονικής περιόδου (μετά τους Ρόκετς του 1995) θα φτάσουν στον τίτλο!