Ο θρίαμβος των Καβς επί των Χοκς στον 3ο ανατολικό τελικό και η επιβλητική εμφάνιση του ΛεΜπρον Τζέιμς ενθουσίασε το κοινό του Κλίβελαντ. Από την άλλη, απογοήτευσε τους φαν της Ατλάντα. Επιπλέον, ενώ «ανάγκασε» τους ουδέτερους να παρακολουθήσουν το ματς με ανοικτό το στόμα, υποχρέωσε τους δημοσιογράφους και τους στατιστικολόγους να μην σταματούν να κρατούν σημειώσεις για τα κατορθώματά του. Ο Τζέιμς άρχισε το ματς με 0/10 σουτ στα πρώτα 15′, που είναι η χειρότερη επίδοση της καριέρας του… Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσφερε μία από τις σπουδαιότερες «παραστάσεις» της καριέρας του, με μερικά ακόμη ρεκόρ ως «παράσημα».

Ο ΛεΜπρον, παρά τα 14/37 σουτ και τα 6 λάθη, είχε 37π.-18ριμπ.-13ασ. και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με τέτοια νούμερα σε αγώνα πλέι-οφς!

Επίσης, είναι ο τρίτος παίκτης τα τελευταία 30 χρόνια με +35π.-+15ριμπ.-+10ασ. σε παιχνίδι της ποστ-σίζον, μετά τους Τζέιμς Ουόρθι (Λέικερς-1988) και Τσαρλς Μπάρκλεϊ (Σανς-1993)!

Το 12ο τριπλ-νταμπλ του «βασιλιά» στα πλέι-οφς τον έφερε στην 2η θέση όλων των εποχών, ξεπερνώντας τον Τζέισον Κιντ (11), αν και είναι ακόμη μακριά από την κορυφή και τον Μάτζικ Τζόνσον (30)

Η «τρισδιάσταστη» εμφάνιση του ΛεΜπρον ήταν το 6ο τριπλ-νταμπλ του με +30π.-+10ριμπ.-+10ασ.! Μοναδικός με περισσότερα ο σπουδαίος Όσκαρ Ρόμπερτσον, με 8. Από δύο έχουν Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Στον 2ο ανατολικό τελικό έφτασε τον Τζέρι Ουέστ στη λίστα με τους παίκτες με τα περισσότερα ματς των +30π., έχοντας 74. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (25/5), ο σταρ των Καβς ανέβηκε άλλη μία θέση, φτάνοντας στην 3η τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ! Μοναδικοί με περισσότερα οι Μάικλ Τζόρνταν (109) και Κόμπι Μπράιαντ (88).

Με τους 37π. του έφτασε τους 4.782 στα πλέι-οφς και ξεπέρασε στην 6η θέση τον Καρλ Μαλόουν (Τζαζ-Λέικερς).

Παρά τα 0/10 σουτ στο ξεκίνημα, ο Τζέιμς σκόραρε ή πάσαρε στους 68 από τους 114π. των Καβς (ποσοστό 60%). Μάλιστα, έκανε το ίδιο στους 27 τελευταίους πόντους των Καβαλίερς στην 3η περίοδο, στην οποία πέτυχε πόντο ή είχε ασίστ στους 29 από τους 33π. των νικητών!

Τέλος, σημείωσε ρεκόρ καριέρας σε προσπάθειες για σουτ (37), σουτ μέσα στη ρακέτα (25) και επιθετικά ριμπάουντ (8).

Ο ΛεΜπρον υπερασπίστηκε την έδρα και το αήττητο στη σειρά με τους Χοκς, αλλά αμέσως μετά το ματς έκανε το ίδιο και με τον Μάθιου Ντελαβεντόβα. Ο Αυστραλός γκαρντ κάλυψε επάξια το κενό του Κάιρι Ίρβινγκ και πέτυχε 17π. με 1/6διπ.-4/9τριπ.-7ριμπ., όμως στο φινάλε οι περισσότεροι αναφέρθηκαν σε εκείνον λόγω του επεισοδίου του με τον Αλ Χόρφορντ, που οδήγησε στην αποβολή του σέντερ της Ατλάντα… Ο Τζέιμς, πάντως, τόνισε πως «δεν μπορώ να είμαι τελείως αμερόληπτος για τον Μάθιου, γιατί είναι ο άνθρωπός μου στην ομάδα. Αλλά με ενοχλεί που ο κόσμος προσπαθεί να του βγάλει κακή φήμη»… Κοινό και Τύπος ανέφεραν πως ο Ντελαβεντόβα είναι ένας «βρώμικος» παίκτης, όμως ο Τζείμς απαντά ότι «δεν του αξίζει κάτι τέτοιο. Προπονείται πολύ σκληρά και δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του στους αγώνες».

Ο Ντελαβεντόβα είναι η έκπληξη των Καβς στα πλέι-οφς. Διότι μπορεί στην 2η σεζόν του στο Οχάιο να μην ανέβασε τις επιδόσεις του στην κανονική περίοδο (μ.ο. 4,7π.-2,6ασ, σε 17,7′, ενώ φέτος κατέγραψε μ.ο. 4,8π.-3ασ. Σε 20,6′), όμως στα πλέι-οφς μετρά μ.ο. 6,8π.-2,8ασ. σε 22,2′ και έχει προσφέρει λύσεις με τον Ίρβινγκ εκτός αγώνων. Ο Αυστραλός, που είχε σκοράρει και 19π. στον 6ο ανατολικό ημιτελικό με το Σικάγο, αποφοίτησε το 2013 από το άσημο κολέγιο Σεντ Μέρι-Καλιφόρνια και δεν έγινε ποτέ ντραφτ. Στα 4 χρόνια του στο NCAΑ, πάντως, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ, πασέρ και 1ος σε συμμετοχές και εύστοχα τρίποντα στο πανεπιστήμιό του(!) και στο προπέρσινο καλοκαιρινό καμπ έπεισε τον τότε κόουτς, Μάικ Μπράουν, να του προσφέρει διετές, αλλά μη εγγυημένο συμβόλαιο. Παρά τις φετινές αλλαγές με την επιστροφή του ΛεΜπρον, ο Ντελαβεντόβα δεν αποχώρησε και έπεισε και τον κόουτς Μπλατ να τον διατηρήσει στο ρόστερ. Το 40,7% από τα 7,25μ. (με 68/167τριπ.) απέδειξε την σκληρή δουλειά του. Η αυτοπεποίθησή του και φαίνεται στο παρκέ και ενισχύεται από τα καλά λόγια του Τζέιμς.