Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κατάσταση με την επέλαση του κορονοϊού στο ΝΒΑ έχει ξεφύγει για τα καλά, με τους παίκτες που έχουν εισέλθει εδώ και μια βδομάδα στο πρωτόκολλο της λίγκας για την πανδημία να αγγίζει τον εξωφρενικό αριθμό των 150 (!) -κάτι, που όπως είναι λογικό, περιπλέκει πολύ τα πράγματα τόσο βαθμολογικά και αγωνιστικά, αφού πλέον τα φαβορί δε φαντάζουν τόσο δυναμικά όσο νωρίτερα, όσο και την πρώτη «γιορτή» του πρωταθλήματος που δεν είναι άλλη από την Christmas Day με 5 αναμετρήσεις της από τις 19:00 μέχρι και τα ξημερώματα (05:30).

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

New York Knicks- Atlanta Hawks 19:00
Milwaukee Bucks- Boston Celtics 21:30
Phoenix Suns- Golden State Warriors 00:00
LA Lakers- Brooklyn Nets 03:00
Utah Jazz- Dallas Mavericks 05:30

Από αυτές τις 10 αρμάδες λοιπόν, που επιλέχθηκαν είτε γιατί έχτισαν μια «έχθρα» την περασμένη σεζόν (Knicks- Hawks) είτε γιατί θεωρήθηκαν υποψήφια φαβορί για τον τίτλο (Lakers- Nets) είτε γιατί έχουν μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη στα σπλάχνα τους, λείπουν αυτή τη στιγμή (24/12) 47 ολόκληροι αθλητές αλλά και ένας πρώτος προπονητής, ο Frank Vogel των Lakers, κάτι που απογυμνώνει πλήρως το θέαμα -και σε δεύτερη μοίρα την τηλεθέαση- των εν λόγω αγώνων, που κινδυνεύουν να συναντήσουν μερικά από τα πλέον τραγικά ποσοστά ακροαματικότητας στην ιστορία!

Mπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα με τους απόντες ΕΔΩ.

Ο ίσως κορυφαίος αθλητής της λίστας, αλλά και ενδεχομένως του κόσμου, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι από τις 14 Δεκεμβρίου στο Health and Safety Protocol της λίγκας, έχοντας χάσει σε αυτό το διάστημα 6 ματς των Bucks (3-3 ρεκόρ), που ωστόσο έχουν βρει στο πρόσωπο του DeMarcus Cousins έναν πρώτης τάξεως αντικαταστάτη του για την ώρα.

Το ερώτημα λοιπόν, με σχεδόν 24 ώρες για την αναμέτρηση του Milwaukee με τους Κέλτες παραμένει.
Θα προλάβει ο Greek Freak να εμφανιστεί στο Wisconsin;

Τα δεδομένα της υπόθεσης είναι πολύ απλά.
Ένας παίκτης που εισέρχεται στο πρωτόκολλο θα μείνει μάξιμουμ 10 ημέρες σε αυτό, με το μόνο που χρειάζεται να κάνει μετά από αυτό το διάστημα να είναι ένα αρνητικό μοριακό τεστ στην περίπτωση που ήταν ο ίδιος θετικός στον ιό και όχι μονάχα ένα πρόσωπο με το οποίο ήρθε σε επαφή.
Σε αυτήν την περίπτωση, αν το τεστ είναι απόλυτα υγιές, επιστρέφει αμέσως στα αγωνιστικά δρώμενα της ομάδας του και τίθεται στη διάθεση του προπονητή του.

Υπάρχει όμως, και άλλο μονοπάτι, το οποίο χρειάζεται 5 αρνητικά μοριακά τεστ για 5 συνεχόμενες ημέρες, και έτσι, ακόμα και αν δεν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 10 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, με τον εκάστοτε παίκτη να εξαργυρώνει κάπως την επιστροφή του.

Ημερομηνιακά, ο Γιάννης από σήμερα θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει.
Αλλά είναι υγιής;

Αν είναι, ένα τεστ μέχρι και το βράδυ θα δηλώσει τη συμμετοχή του στο ντέρμπι της Ανατολής.
Αν είναι όμως, ταυτόχρονα δηλώνεται πως δεν είναι οργανικά έτοιμος για τουλάχιστον 5 ημέρες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είχε βγει από το πρωτόκολλο ήδη -και, με όσα έχουμε δει από σταρ όπως ο Embiid, μιλάμε για μια άσχημη εξέλιξη αναφορικά με την άμεση αποτελεσματικότητά του…

Αν είναι υγιής λοιπόν, είναι μάξιμουμ για 4 ημέρες. Mπορεί για (πολύ) λιγότερο. Μη ξεχνάμε πως η πλήρης απαλλαγή από τον κορονοϊό ενδέχεται να κρατήσει για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αν δεν είναι, θα παραμείνει στη λίστα και θα χάσει τόσο το αυριανό παιχνίδι όσο και τουλάχιστον ένα εκ των επόμενων με Orlando (28 και 29 Δεκεμβρίου) και New Orleans (1 Ιανουαρίου) -με τους Bucks να ορμούν σε ένα σερί αγώνων με αρμάδες που διαθέτουν ικανούς «ψηλούς» χωρίς τον κορυφαίο PF/ C του πρωταθλήματος.