Δεν ξέρουμε αν ο Τζέρεμι Λιν έχει ακούσει ελληνικά λαϊκά τραγούδια, αλλά αν δεν έχει κάνει ακούσει, καλά θα κάνει να μάθει τουλάχιστον ένα απ’ αυτό. Ο λόγος για εκείνο το μυθικό τραγούδι του Στράτου Διονυσίου, που έλεγε: «Εγώ που ήμουνα θεός, θα φύγω τώρα σαν τρελός, θα φύγω σαν κυνηγημένος».

Ο Λιν ήταν αληθινός θεός στο ΝΒΑ και λατρευόταν σαν θεός. Το 2011 όταν έπαιζε στους Νικς όλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο ταλέντο και τους φαν της Νέας Υόρκης, αλλά και του ΝΒΑ τους είχε πιάσει αμόκ, το οποίο τα αμερικανικά ΜΜΕ είχαν «βαφτίσει» ως «Linsanity».

Το ξέσπασμα και τα δάκρυα

Σιγά, όμως, άρχισε η πτώση. Ο 30χρονος γκαρντ δεν βρίσκει πια με τίποτα ομάδα στο ΝΒΑ και σε πρόσφατο ξέσπασμά του σε ένα event που έγινε στην Ταϊβάν είπε με δάκρυα στα μάτια:  «Το ΝΒΑ δεν με θέλει πια. Οπως λένε όταν πιάνεις πάτο, το μόνο που μπορείς να κάνει μετά είναι να αρχίσεις να σκαρφαλώνεις πάλι προς τα πάνω…».

Απέρριψε την ΤΣΣΚΑ

Στην Ευρώπη πάντως, έχει τεράστιο σουξέ. Η ΤΣΣΚΑ φάνηκε να τον πολιορκεί και έδειχνε αποφασισμένη να στρώσει χρυσό χαλί για να τον φέρει στην Μόσχα. Εκείνος, όμως, δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και πολύ, καθώς αυτό που τον καίει είναι να συνεχίσει να παίζει στο ΝΒΑ. Ετσι απέρριψε την πρόταση των Ρώσων.

Η πορεία του και η «απογείωση»

Ο Λιν γεννήθηκε στο Τόρανς της Καλιφόρνια στις 30/8/1988. Οι γονείς του ήταν από την Ταϊβάν (είχαν όμως, ρίζες από την Κίνα). Η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ‘70. Ο Τζέρεμι Λιν αγάπησε από μικρός το μπάσκετ και έδειξε ότι έχει έφεση σε αυτό. Εφεση είχε και στα γράμματα και δεν είναι τυχαίο ότι κέρδισε υποτροφία για το φημισμένο Χάρβαρντ.

Δεν μπήκε στα ντραφτ του 2010. Δεν το έβαλε κάτω. Εκανε συμβόλαιο με τους Ουόριορς και έπαιξε στο ΝΒΑ έχοντας μέσο όρο 6π., 1.2ριμπ., 1.4ασ., 1.1κλεψ.. Ενας σοβαρός τραυματισμός τον έφερε πίσω και δεν έμεινε στους «πολεμιστές». Ετσι το 2011 έκανε ένα πέρασμα από την G-League και την Κίνα.

Τον Δεκέμβριο του 2011 έκλεισε στους Νικς. Εκεί έκανε το τεράστιο «μπαμ». Είχε μέσο όρο 14.6π., 3.1ριμπ., 6.2ασ., 1.6κλεψ. Το ΝΒΑ ζούσε στον ρυθμό του. Εκεί βγήκε και η περίφημη «Linsanity»!

Στη συνέχεια έπαιξε σε Χιούστον (2012-14), Λέικερς (2014-15), Σάρλοτ (2015-16), Μπρούκλιν (2016-2018). Πέρσι ήταν στην Ατλάντα, αλλά στη συνέχεια πήγε στο Τορόντο. Κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί τον έφεραν πίσω. Φέτος στέφθηκε πρωταθλητής του ΝΒΑ με τους Ράπτορς, αλλά αυτό δεν του έφερε ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Εχει παίξει σε 480 ματς στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ και έχει μ.ο. 11.6 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.1 κλεψίματα.

 

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΛΙΝ

 

 

Ο ΛΙΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ