Εδώ και μερικές ημέρες, οι Los Angeles Lakers έχουν ανακοινώσει την επιστροφή του Rajon Rondo στην χρυσή μεριά του Χόλιγουντ μετά από ένα χρόνο απουσίας, και φαίνεται πως ολοκληρώνουν το δημιουργικό παζλ της ομάδας του εν όψει της νέας σεζόν στο ΝΒΑ.

Μπορεί θεωρητικά να είναι ένας εξαιρετικός floor general που αναβαθμίζει όλο το σύνολο με την ικανότητά του να τρέχει την επίθεση όσο λίγοι ακόμα, αλλά τόσο η περσινή του χρονιά σε Atlanta και LA (Clippers) όσο και το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί ακόμα παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά στο ρόστερ του coach Vogel μετατρέπουν την επιλογή του σε μια με αρκετά θετικά στοιχεία αλλά και κάποια αρνητικά.

 

Θετικά

 

  • Playmaking

 

Ο απόφοιτος του Kentucky ίσως είναι ο πιο έξυπνος PG της λίγκας, με τον ρυθμό, το timing και το vision που χαρίζει σε μια ομάδα επιθετικά να είναι κάτι μοναδικό, αλλά και ταυτόχρονα κάτι το αθάνατο, που -επειδή στηρίζεται στο νου του- δε χωλαίνει σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου.

Μπορεί να πάρει το ριμπάουντ έχοντας δει ήδη από πριν την outlet πάσα στο ανοιχτό γήπεδο.
Μπορεί να παίξει άριστα το PnR με κάθε “ψηλό” του κόσμου.
Μπορεί να ταΐσει το “ζεστό χέρι” επανειλημμένα διαλύοντας κάθε ίχνος προβλεψιμότητας.

Ειδικά από τη στιγμή που δεν ταιριάζει με το δίδυμο των Russell Westbrook- LeBron James και θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του στη regular με τη δεύτερη πεντάδα, θα καταφέρει να προσαρμοστεί πιο εύκολα δίπλα σε παίκτες που έχουν ανάγκη από “όσο πιο εύκολα τόσο το καλύτερο” καλάθια, όπως οι Malik Μonk, Wayne Ellington, Trevor Ariza, Dwight Howard και Carmelo Anthony.

 

 

 

  • Playoff Rondo

 

Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν το φορμάρισμά του στην postseason, αλλά -με εξαίρεση την περσινή καταστροφική σεζόν του- ήταν ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με καλύτερα στατιστικά στα Playoffs από ότι στην κανονική διάρκεια σε κάθε μία χρονιά του!

Το 2020, στα 33 του, ήταν ο X Factor που χρειάστηκε η αρμάδα του Χόλιγουντ για να βρει τη χαμένη της δυναμική μετά το Game 1 με τους Houston Rockets, με τον ίδιο να ξεπερνάει τις επικές αρνητικές κριτικές εις βάρος του με απαράμιλλη συνέπεια και know how.

Σε έναν περίγυρο που τον θέλει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Σε έναν που αδιαφορεί για αυτόν, θα αδιαφορήσει και αυτός με τη σειρά του δημιουργώντας χάος.

 

 

 

  • Συνέπεια στο τρίποντο

 

Ναι.
Φτάσαμε αισίως στο 2021 για να αναφερθεί… χωρίς ντροπή πως ο Rondo είναι πλέον ένας αξιόπιστος wide open σουτέρ, και προφανώς καλύτερος από αυτό που πιστεύουν η μάζα και τα media.

Γενικά, σουτάρει με 39% στα αμαρκάριστα σουτ -ένα κριτήριο ζωτικής σημασίας σε ένα ρόστερ που απλά θα είναι συνέχεια ελεύθερος- αλλά και με 38% στα catch n shoot, κάτι που θα δε θα εμποδίσει τόσο τη δημιουργική ικανότητα των LeBron και Westbrook, που αρέσκονται (και) στα drive n kicks.

Ποιοι από το υπάρχον ρόστερ σουτάρουν καλύτερα από τον Rajon σε αντίστοιχες απόπειρες;
Μονάχα οι Gasol, Ellington και Melo!

 

Αρνητικά

 

  • Αμυντική αδιαφορία

 

Ο Rondo έχει… καταντήσει ένας από τους πιο αδιάφορους αμυντικά παίκτες του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια, με τη μοναδική φορά που αποφάσισε να lockάρει να του χαρίζει και το 2ο τίτλο στην καριέρα του.

Μεμονωμένα, δεν είναι κάτι τόσο τραγικό.
Άλλωστε πολλοί αστέρες όπως οι James Harden και LeBron James έτσι αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό τα μετόπισθεν της κανονικής διάρκειας.

Αλλά υστερεί σε 2 σημαντικά στοιχεία συγκριτικά με τον “Βασιλιά”:

α) δεν έχει το σωματικό πακέτο για να συνεισφέρει ακόμα και σε μια μέτρια/ κακή βραδιά
β) δεν έχει τον περίγυρο και την πολυτέλεια για να “κρυφτεί”

Φέτος, οι Lakers κατακεραυνώνουν το αμυντικό DNA του Vogel και με την παρουσία παικτών όπως οι Westbrook, James, Carmelo, Rondo, Ellington και Monk αποδεικνύουν αληθή τη σκέψη πως “θα επιλέξουν να κερδίσουν σκοράροντας περισσότερους πόντους και όχι δεχόμενοι λιγότερους”.

 

 

 

  • Πάρα πολλοί ball hogs

 

Το σύνολο του LA διακατέχεται από πολλούς ικανούς παίκτες που συγκρούονται όμως διαρκώς μεταξύ τους.

Ο LBJ θέλει τη μπάλα στα χέρια του.
Ο Brodie θέλει τη μπάλα στα χέρια του.
Ο Rondo θέλει τη μπάλα στα χέρια του.
Το ίδιο και οι THT, Monk και Nunn.

Την ίδια στιγμή όμως, που ο ένας εξ αυτών θα την έχει όντως, οι υπόλοιποι δε διαθέτουν το τρομακτικό σουτ για να αναγκάσουν την αντίπαλη άμυνα να τους προσέξει, με αποτέλεσμα η επιθετική αύρα να καταλήγει προβλέψιμη και πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη.

Και αν ο Rondo είναι ο καλύτερος wide open σουτέρ τους, μάλλον το εν λόγω πείραμα χρειάζεται ήδη Plan B…

 

  • Ο ρόλος του

 

Η πτωτική του πορεία σε συνδυασμό με την ύπαρξη καλύτερων και πιο πολυδιάστατων παικτών στη θέση του κάνουν σχετικά απίθανη την επιλογή του ως sixth man/ πρώτου back up PG.
Ταυτόχρονα, το γεγονός πως δεν ταιριάζει σχεδόν με κανέναν guard της ομάδας του Χόλιγουντ μειώνει ακόμα πιο πολύ το playing time του (προτιμότερο να υπάρχει ένας σκόρερ δίπλα στον Westbrook πάρα κάποιος που έχει το ίδιο playstyle πχ), με αποτέλεσμα να καταλήξει να έχει έναν ρόλο που αντίκρισε πέρυσι και στους Clippers, όταν ήταν εν ολίγοις ο 5ος- 6ος guard σε μια επίσης “άσουτη” αρμάδα.