Οι Memphis Grizzlies προέρχονται από 2 πολύ καλές για τη δυναμική και τα νιάτα τους σεζόν στο ΝΒΑ, όπου πέρυσι κατάφεραν μάλιστα να μπουν μετά από αρκετά χρόνια στα Playoffs της Δύσης, και ήδη μοιάζουν ικανοί να συνεχίσουν τις θετικές τους εμφανίσεις.

Μπορεί να έχουν παραταχθεί στα 2 από τα 5 πρώτα φιλικά τους δείγματα δίχως τον κορυφαίο παίκτη τους, τον Ja Morant, αλλά εν γένει η εικόνα τους είναι ιδιαίτερα θελκτική.

 

Την άμυνα

 

Σίγουρα όταν ο Ja Morant έχει αγωνισθεί μόλις στα 3 από τα 5 μέχρι στιγμής φιλικά της ομάδας (73.5 λεπτά από τα 240 διαθέσιμα) δε γίνεται να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του συγκροτήματος του Tennessee στα μετόπισθεν σε συνθήκες regular season, ωστόσο τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά.

Συνολικά, οι Grizzlies δέχονται μόλις 93 πόντους ανά αγώνα, ενώ μόλις μια φορά έχουν δει τους αντιπάλους τους να σκοράρουν περισσότερους από 100, σε μια ηχηρή επίδοση ακόμα και σε καταστάσεις preseason.

Κύριο όπλο τους σε αυτό το κρεσέντο είναι η περιφερειακή τους άμυνα, όπου οι Melton, Anderson και Jones κάνουν τρομερή δουλειά στην πίεση μισού γηπέδου στους αντίπαλους χειριστές, ενώ τα χαμηλά μα υψηλόσωμα σχήματα δυσκολεύουν αφενός το αντίπαλο τρίποντο (29% οι “εχθροί” τους) και αφετέρου κλέβουν πολλές μπάλες -κάτι που επιφέρει και πάρα πολλούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (τουλάχιστον 90 σε 5 ματς, 61 fast breaks συνολικά), όπου οι “Αρκούδες” πετυχαίνουν -τουλάχιστον- το 17% των συνολικών τους πόντων.

 

 

 

Την θελκτική κυκλοφορία

 

Αν παρατηρήσει κανείς τις κορυφαίες ομάδες σε ασίστ της περασμένης σεζόν, οι περισσότερες στηρίζονται στους μέσους όρους ενός ή δύο παικτών που αυτόματα αναβαθμίζουν στατιστικά και το υπόλοιπο σύνολο.
Ωστόσο, οι φετινοί Grizzlies στηρίζονται σε πιο off ball και cut συνθήκες αλλά και συνεχείς κινήσεις στο παρκέ από όλους τους παίκτες.

Συνολικά, το Memphis έχει μοιράσει 117 τελικές πάσες σε 204 καλάθια (57% assisted), με τις μόλις 18 εξ αυτών να αναλογούν στον Morant, που λόγω θέσης, playstyle και ικανότητας είναι λογικό να μοιράζει 5+ ασίστ ανά βραδιά (6 μέσο όρο στη preseason).

Αυτό που φαίνεται πως εκμεταλλεύεται πολύ καλά ο coach Jenkins είναι η ανάδειξη του συστήματος μέσω των centers του, που μένουν συνεχώς στο δίποντο σε καταστάσεις set παιχνιδιού είτε κάνοντας συνεχώς screens είτε τροφοδοτώντας τα κοψίματα των φτερών στο καλάθι (19 ασίστ αθροιστικά Adams και Tillman σε 5 ματς), αφού ήδη έχουν τραβήξει τον αντίπαλο Center εκτός ζωγραφιστού.