Οι Chicago Bulls μετά από αρκετά χρόνια εκκινούν την αγωνιστική σεζόν στο ΝΒΑ με απαιτήσεις και υψηλούς στόχους, κάτι που επιβεβαίωσαν και στην πρεμιέρα τους κόντρα στους υπό καθεστώς rebuilding Detroit Pistons.

Οι «Ταύροι» μπορεί να μην έπαιξαν όμορφο μπάσκετ, αλλά κινήθηκαν στους ρυθμούς μιας διεκδικήτριας ομάδας, αντλώντας πολλά χρήσιμα στοιχεία από πολλούς παίκτες τους -και δη τους μη σταρ.

Το basketblog.gr αναλύει το ντεμπούτο των Bulls, αναφέροντας τα στοιχεία του που κρατάμε και εκείνα που ξεχνάμε.

Το all around παιχνίδι του Caruso

 

Μπορεί ο Alex Caruso να αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα ως μια cult φιγούρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ένας τρομακτικά χρήσιμος παίκτης για την ομάδα του -και ειδικότερα για μια όπως οι φετινοί Bulls με ζητήματα στην άμυνα, έστω και αν αυτά δεν έχουν ακόμα φανερωθεί.

Χθες, κόντρα στους δυσκολοκατάβλητους Pistons, o «CaruShow» ήταν φανερά άστοχος (3 πόντοι με 1-5 σουτ, 1-3 τρίποντα), αλλά η παρουσία του στο παρκέ ήταν πέρα για πέρα γεμάτη.
Συνολικά, σε 27 λεπτά παρουσίας μέτρησε 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και 2 τάπες, ενώ ταυτόχρονα είχε 5 deflections αλλά και 6 contested shots -κερδίζοντας έτσι την παρουσία του στην πεντάδα που γύρισε το μομέντουμ του ματς.

Όμως έκανε και πολλά πράγματα τα οποία δεν αποτυπώνονται τόσο εύκολα στη στατιστική υπηρεσία, όπως το «σβήσιμο» του ψηλότερου και δυνατότερου Jerami Grant στο φινάλε αλλά και η μανία του να παίξει «αληθινή» άμυνα ακόμα και με 4 και 5 φάουλ.

 

 

 

Τη διάθεση στην άμυνα

 

Όπως αναφέρθηκε άλλωστε, οι «Ταύροι» δεν είναι και η καλύτερη αμυντικά ομάδα του κόσμου, με την ατομική μετριότητα ορισμένων παικτών να είναι εμφανής.
Για αυτό το λόγο άλλωστε, ένας λαμπρός κολεγιακός προπονητής, ο coach Donovan, έχει μετατρέψει το Chicago σε μια «κολεγιακή» αρμάδα, αναγκάζοντας τους παίκτες του να παίζουν επιθετική άμυνα εκμεταλλευόμενοι την αθλητικότητα ια8 το size τους για να μη φανούν οι αδυναμίες τους στο set παιχνίδι και να έχουν ενεργά χέρια.

Έτσι, κόντρα σε μια πραγματικά κακή επιθετικά ομάδα χωρίς τον Cade Cunningham ομάδα όπως οι Pistons, οι Bulls δέχθηκαν μόλις 88 πόντους (1.8 πόντους ανά λεπτό), αναγκάζοντας τον αντίπαλο να εκτελεί με το πενιχρό 21% από το τρίποντο.

Πώς υλοποιήθηκε αυτό;
Μα φυσικά με 27 deflections/ κλεψίματα και 5 τάπες από τους «κοντούς», που έτρεξαν και εξαιρετικά στο ανοιχτό γήπεδο (6-8 fast breaks/ τουλάχιστον 12 πόντοι)!

Έτσι, οι Bulls στο φινάλε δέχθηκαν μόλις 1-11 σουτ στα τελευταία 7 λεπτά, ενώ ανάγκασαν τα «Πιστόνια» να υποπέσουν και σε 5 λάθη.

 

 

 

Τη μέτρια επίθεση

 

Μπορεί η στατιστική υπηρεσία να φανερώνει πως οι LaVine, Vucevic, DeRozan και Ball είχαν αθροιστικά 78 κοινούς πόντους, αλλά η αλήθεια είναι ότι έφτασαν σε αυτό το νούμερο με 74 επιθέσεις (67 σουτ + 7 ταξίδια στις βολές) και 31-67 σουτ, ενώ την ίδια στιγμή τελείωσαν τον αγώνα με 11 λάθη για 13 ασίστ.

Αν εξαιρέσουμε τον LaVine -που παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε παίκτης να τον περιορίσει, έμοιαζε αρκετά νωθρός στο φινάλε, αφήνοντας όλες τις επιθέσεις στα χέρια του DeRozan– ο οποίος ήταν εκκωφαντικά εύστοχος, οι υπόλοιποι 3 μέτρησαν 44 πόντους σε 52 επιθέσεις, κάνοντας και 9 λάθη για 10 ασίστ.

Ο αρνητικότερος παράγοντας όλων κατ’ εμέ ήταν ο Μαυροβούνιος, που συνεχίζει να τα… σπάει από μακρινή απόσταση (1-16 στην preseason, 1-4 χθες), ενώ δεν κατάφερε ουδέποτε να κυριαρχήσει στο low post απέναντι σε πιο κοντούς centers (Olynyk, Stewart), τελειώνοντας τον αγώνα με 4-13 κάτω από το καλάθι.