941 ημέρες.
Τόσο τεράστιο ήταν το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση ο Klay Thompson, ένας από τους καλύτερους σουτέρ όλων των εποχών, ο οποίος ουσιαστικά είχε να αγωνιστεί από το Game 6 των Τελικών του 2019.

Εκείνη την ημέρα, ο Danny Green προσπάθησε μάλλον άτσαλα να τον παρεμποδίσει από το να σκοράρει, με τον ικανό wingman να σωριάζεται στο παρκέ του Oakland έχοντας διαλύσει το γόνατό του -ενώ μερικούς μήνες μετά θα τσάκιζε και τον αχίλλειό του, με την επιστροφή του να μεταφέρεται έναν περίπου χρόνο πίσω σε σχέση με το αρχικό σχέδιο…
Ωστόσο, ο έτερος του Stephen Curry Splash Brother είναι ένας μαχητής και ένα ηχηρό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας, αλλά και μια κινητή απόδειξη πως όσο και να θέλει το σύμπαν, η θέληση της ψυχής μας είναι το μοναδικό όπλο μας κόντρα στη μοίρα.

Σήμερα (10/1) λοιπόν, τα ξημερώματα, ο Thompson επιστρέφει στα παρκέ του ΝΒΑ με τα χρώματα των αγαπημένων του Golden State Warriors κόντρα στους Cleveland Cavaliers, την ομάδα που αντιμετώπιζε με θέρμη σε 4 σερί Τελικούς από το 2015 μέχρι και το 2018 στη μεγαλύτερη ίσως μάχη της νέας χιλιετίας σε αυτό το επίπεδο.

Τι μπορούμε να περιμένουμε όμως, από την επιστροφή του;

1) Αναποτελεσματικότητα, βιασύνη και λάθη

Το ΝΒΑ είναι το μεγαλύτερο stage του κόσμου, με μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών να αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στη λίγκα.

Δεν είναι πρόθυμοι να συγχωρήσουν τίποτα, όσο και αν τον σέβονται.
Όλα τα βλέμματα θα πέφτουν στον Thompson και έτσι γι’ αυτούς θα είναι μια μοναδική ευκαιρία προβολής και επικράτησης έναντι ενός εκ των σπουδαιότερων παικτών της σύγχρονης ιστορίας.

Ο σταρ των «Πολεμιστών» θα είναι εξάλλου ο μοναδικός παίκτης με την πίεση στραμμένη πάνω του.
Τα μέσα των ΗΠΑ και του κόσμου είναι ήδη έτοιμα να καταγράψουν κάθε του βήμα, οι απανταχού κοινωνοί του πρωταθλήματος προβάρουν ήδη τα χρώματά του πάνω τους.

Ναι, θα κάνει λάθη.
Ναι, θα χάσει εύκολα σουτ.
Ναι, θα είναι βιαστικός ή επιρρεπής.

Πώς να μην είναι άλλωστε κόντρα σε τύπους που παίζουν σταθερά εδώ και 2.5 χρόνια ενώ εκείνος όχι;
Είναι όλα μέρος του προγράμματος, είναι όλα μέρος του σεναρίου.

Ενός σεναρίου που περιμένει την τελική πινελιά ακόμα μεν, αλλά έχει προβλέψει δε όλες τις ανασφάλειες, τα εμπόδια και τα άγχη.
Και είναι πολύ πιθανό να έχει προβλέψει και τους τρόπους αντιμετώπισης.

2) Τη γρήγορη αυτοπεποίθηση

Ο υγιής Thompson ξεχείλιζε σε κάθε του επαφή με τη μπάλα από περίσσια αυτοπεποίθηση, με την πίστη στις ικανότητές του να ήταν και ένα από τα πλέον ατόφια όπλα του κόντρα στις αντίπαλες backcourts.
Πλέον, όπως άλλωστε αναφέρθηκε, οι «εχθροί» έχουν το πλεονέκτημα.

Ωστόσο, η θέση και η φύση του έχουν την τύχη να βρίσκουν πιο εύκολα την αυτοπεποίθησή τους από άλλες του παρκέ.

Ουσιαστικά, με την προϋπόθεση πάντα πως παραμένει υγιής και δεν υποτροπιάζει ξανά σύντομα, η αμυντική συνέπεια είναι ικανή να βελτιώσει τα συναισθήματά του λίαν συντόμως.
Ένα σπάσιμο στα screens, μια πετυχημένη άμυνα στο low post, ένα- δύο αμυντικά ριμπάουντ και φυσικά τα εξαιρετικά πλάγια βήματα που τον διέπουν είναι για εκείνον άκοπα και γοργά βήματα προς την ανάρρωση και της ψυχικής του υπόστασης.

Από την άλλη μεριά, στην επίθεση δεν είναι ο σούπερ σκόρερ των τεράστιων USG και των μεγάλων όγκων κατοχών -κάτι που θα επηρέαζε πχ τον Stephen Curry πιο έντονα.
Είναι ένας στρατιώτης που λειτουργεί κυρίως μακριά από τη μπάλα και δημιουργεί/ δημιουργούνται για αυτόν πάρα πολλές ελεύθερες όψεις, τις οποίες ένα τέτοιο χέρι, το οποίο παράμενε αγέρωχο όλο αυτό το διάστημα, δεν θα συγχωρήσει για πολύ καιρό.

Ο Kawhi Leonard, που αναμένεται να γυρίσει κατά την τρέχουσα σεζόν, θα γυρίσει σε ένα περιβάλλον που παραπαίει χωρίς αυτόν και είναι ένα από τα χειρότερα επιθετικά στη λίγκα -κάτι που θα του δώσει πληθώρα απαιτήσεων με το… καλημέρα.
Ο απόφοιτος του Washington State έχει την τύχη να αποτελεί μέλος της καλύτερης αρμάδας του ΝΒΑ, κάτι που κερδίζει χρόνο.

 

Όπως και να έχει, το μπάσκετ, οι Warriors, το ΝΒΑ και φυσικά ο ίδιος έχουν κερδίσει πολλά ήδη με τα πρώτα χνώτα του comeback του.
Και η ποιότητά του είναι ο μοναδικός φάρος σε ένα σκοτεινό ταξίδι μέσα από την αμφισβήτηση και την ευκολία της παραίτησης, ένας φάρος που έχει ξεχάσει την έννοια της αποτυχίας εδώ και πολύ καιρό.