*Μετά από ένα τρομερά γεμάτο και δυναμικό ντεμπούτο στον κόσμο του ΝΒΑ κόντρα στους Memphis Grizzlies, γράφαμε πως όσο καλός και αν φάνηκε να είναι ο Chet Holmgren, πρέπει πάντοτε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού που υπάρχουν φυσικά σε μια Summer League όπως αυτή της Salt Lake.

Και τα ξημερώματα της Πέμπτης (7/7), αποτυπώθηκε πλήρως αυτή η δήλωση…

Κόντρα σε έναν Undrafted και με μηδαμινή παρουσία στο ΝΒΑ Power Forward που δεν αγγίζει καν τα 2 μέτρα, τον Lofton Jr, ο απόφοιτος του Gonzaga αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με το να εμποδίσει τον κατά πολύ πιο παχύ -κατά 40 κιλά- και δυνατό παίκτη των «Αρκούδων» σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ.

Ακόμα και αν τα 2 από τα 7 (!) καλάθια που βρήκε απέναντί του προήλθαν από μακρινή απόσταση, αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς από το εν λόγω match up δεν είναι άλλο από το γεγονός πως ο Lofton Jr. βρήκε 5 καλάθια στο low post απέναντι στον “ψηλό” των Oklahoma City Thunder, οι οποίοι τον αντίκρισαν για πρώτη φορά φέτος σε συνθήκες που θα συναντήσει σε μερικούς μήνες στην κανονική διάρκεια, όταν θα χρειαστεί δηλαδή να περιορίσει πιο δυνατούς, πιο έμπειρους και πιο ευτραφείς αθλητές της θέσης του…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα δε το σκηνικό που, στα πρώτα ακόμα λεπτά της πρώτης περιόδου, σκοράρει για 3 μπροστά στο πρόσωπο του αντιπάλου του και στη συνέχεια τον χειροκροταει ειρωνικά, με αποτέλεσμα να πεισμώσει τον -με μηδαμινή παρουσία στο ΝΒΑ- Lofton Jr. που στην αμέσως επόμενη φάση τον έβαλε εύκολα στο… μπλέντερ του Post!

Ωστόσο, το γεγονός πως σε ένα ματς όπου ήταν άστοχος (11 πόντοι με 13 επιθέσεις) και δυσκολεύτηκε πάρα πολύ κόντρα στο προσωπικό του match up, o Holmgren έκλεισε το ματς με +20 σε 26 λεπτά παρουσίας -όντας μαζί με τον, ασταμάτητο χωρίς τον Shai Gilgeous Alexander στο πλευρό του, Josh Giddey οι κύριοι λόγοι ακόμα μιας άνετης νίκης της Oklahoma στη Salt Lake.

Ουσιαστικά, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τη νεανική ομάδα του είναι πολύπλευρος, με τον 20χρονο center να διαθέτει την ικανότητα να κάνει πολλά πράγματα πολύ καλά -έστω και σε αυτό το επίπεδο- από το rim protection μέχρι το να ανοίγει εξαιρετικά το γήπεδο ή να ταΐζει τα cuts των συμπαικτών του. Κανείς δε γνωρίζει το μέλλον του, αλλά το πρώτο δείγμα είναι σίγουρα θετικό.

*Τολμώ να πω πως, παρά την ήττα τους από τους Philadelphia 76ers ή τη γενικότερα μέτρια εμφάνισή τους, οι Utah Jazz ήταν η ομάδα που κέρδισε περισσότερο την ευρύτερη προσοχή στο χθεσινό ντέρμπι της Summer League της Salt Lake.

Κυκλοφορούσαν τη μπάλα σχετικά καλά για αυτό το επίπεδο της σεζόν, προσπαθούσαν να αντλήσουν στοιχεία από όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες, χρησιμοποιούσαν πολύ το PnR και τα cuts ως μονάδα επιθετικής έκφρασης και δε στάθηκαν τόσο στο Iso ή την αθλητικότητα ενδεχομένως όπως η Philadelphia -χωρίς αυτό να μειώνει έστω και στο ελάχιστο τη νίκη της.

Χωρίς υψηλά ονόματα από το Draft, χωρίς βαθύ ρόστερ, χωρίς δάφνες ποιότητας οι Jazz έχουν αρχίσει στην εποχή Will Hardy να γίνονται ομάδα σε όλα τα επίπεδα.

*Ο Bruno Caboclo ξεκίνησε ως ένα αθλητικό 3αρι με παρόμοιο playstyle (και potential σύμφωνα με τους Toronto Raptors) με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ανέβηκε σταδιακά στο 4 και όσο άλλαζε το μπάσκετ έγινε μέχρι και stretching 5 στους Houston Rockets του Mike D’ Antoni. Πλέον, στα 26 του πια, έχει εξελιχθεί σε ένα 5άρι παλαιάς κοπής που κάνει τα βασικά στο παρκέ (rim protection, ριμπάουντ, screen) χωρίς ιδιαίτερη συνέπεια όμως, την ίδια στιγμή που στηρίζεται στους συμπαίκτες του για να βρει -εύκολους- πόντους.

Μπορεί στη Βραζιλία και τη Σάο Πάολο να κάνει πλάκα με το νέο του μοτίβο παιχνιδιού, αλλά στο ΝΒΑ -ακόμα και στο πολύ μέτριο ποιοτικά Summer League της Salt Lake- δε γίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του, με τον Caboclo να μετράει χθες ίδιο αριθμό φάουλ-λαθών με πόντους-ριμπάουντ…

*Aπό τη στιγμή που ο Udoka Azubuike τέθηκε εκτός μάχης για τη Summer League ελέω του περσινού πολύ σοβαρού τραυματισμού του, ο Tacko Fall είναι ο… Tacko Fall και ο Caboclo παραμένει ένας center εγκλωβισμένος στο σώμα ενός PF, δεν υπάρχει λόγος για τους Jazz για να μη χρησιμοποιούν περισσότερο τον Klif Cockburn.

Ψηλός, δυνατός, αποτελεσματικός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, την ίδια στιγμή που προέρχεται από μια σούπερ και γεμάτη χρόνια με το Illinois.

Συνολικά, από τα διαθέσιμα 80 λεπτά έχει εμφανιστεί μόλις στα 33 (41%) και έχει προλάβει να μετρήσει 5.5 πόντους με 5 σουτ, 6 ριμπάουντ (3 επιθετικά), ενώ σήμερα, σε ένα ματς όπου η Utah έχασε εν τέλει με 4 πόντους, ξεχώρισε με +11 στο +/-.