Cleveland Cavaliers ξεκίνησαν πάρα πολύ άσχημα τη σεζόν, μετρώντας 2 εύκολες ήττες από Charlotte Hornets και Memphis Grizzlies (-11 το κάθε ένα), με την αμυντική τους στόφα να απουσιάζει, αφού δέχονταν 128 πόντους ανά βραδιά.
Ωστόσο, στα 2 επόμενα ματς, όλα αυτά φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν, χάρις σε ένα νεαρό center που έχει δει τον εαυτό του να μετατρέπεται σε Forward τους 4 μήνες που βρίσκεται στην πόλη.

Τον Evan Mobley!

 

Μαρκάρει από 1 έως 5

 

Ο Evan Mobley επιλέχθηκε αρκετά ψηλά στο περσινό Draft από την αρμάδα του Ohio, γεννώντας άμεσα αμφιβολίες για το κατά πόσο ταιριάζει με τον επίσης “παραδοσιακό” center Jarrett Allen.
Μπορεί ακόμα να μην έχουν δείξει τρομερά δείγματα όταν αγωνίζονται ταυτόχρονα στο παρκέ, αλλά ο απόφοιτος του USC επιδεικνύει μερικά λαμπρά χαρακτηριστικά στα μετόπισθεν.

Αρχικά, το ίσως σημαντικότερο είναι η προσαρμογή του σε κάθε αντίπαλο, αφού περνώντας τον περισσότερο καιρό του ως Forward αναγκάζεται να περιορίσει παίκτες διαφορετικών θέσεων, playstyle και ικανοτήτων από ό,τι είχε συνηθίσει σε High School και κολέγιο.

Έτσι, προς το παρόν έχει μαρκάρει τύπους αθλητών από το 1 μέχρι και το 5, δεχόμενος μόλις το 38% των συνολικών τους σουτ αλλά και το 39% από το τρίποντο, ενώ ταυτόχρονα τους αναγκάζει σε 6 συνολικά λάθη αλλά και 12 ασίστ -με το πρώτο δείγμα να είναι άκρως θετικό για ένα νεαρό παίκτη που αλλάξει εν μια νυκτί θέση στο γήπεδο και καλείται να καταβάλει Forwards (38% απέναντί του) και guards (36% απέναντί του).

 

 

 

Ένα κοντό… ψηλό σχήμα

 

Ουσιαστικά, το big ball των Cavs δεν είναι ένα big ball που κρατάει ασφαλή τη ρακέτα (30οι σε πόντους στο ζωγραφιστό, 22οι σε πόντους δεύτερης ευκαιρίας, 16οι σε τάπες, 28οι σε αμυντικά ριμπάουντ), αφού οι Markkanen και Mobley δεν κλείνουν τόσο προς τα μέσα, αλλά ακολουθούν στο δίποντο το εκάστοτε match up τους.

Αποτελεσματικά, σίγουρα στερεί πολλά από την ομάδα αυτή η επιλογή, αλλά την ίδια στιγμή αναδεικνύει το παιχνίδι του τελευταίου, που, όπως είπαμε, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει αθλητές διαφορετικών ικανοτήτων και διαπλάσεων κάθε φορά, πηγαίνοντάς τα εξαιρετικά μέχρι στιγμής δυσκολεύοντας τα 54 από τα 63 σουτ τους (το 86% τους δηλαδή)!

Δεν είναι μόνο τα 12 contested δίποντα που χαρίζει ανά βραδιά (κορυφαία επίδοση), αλλά και τα 6 contested τρίποντα (2η καλύτερη επίδοση) με τα οποία περιορίζει τη θέα του “εχθρού” -σε μια πανδαισία αμυντικής συνέπειας πάρα το όποιο θεωρητικά miss match, που μπορεί να νικηθεί μονάχα από μια καλύτερη επίθεση.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, οι Cavaliers να είναι καλύτεροι στην άμυνα κατά 17 πόντους ανά 100 κατοχές στα πρώτα 4 ματς της σεζόν με αυτόν στο παρκέ -με τον ίδιο να συνεισφέρει σε 78 και 89 πόντους ανά 100 κατοχές στις δύο νίκες τους κόντρα σε Atlanta Hawks και Denver Nuggets!