Ήταν 12 Οκτωβρίου 1979, όταν ο Μάτζικ Τζόνσον πραγματοποιούσε το επίσημο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ, στη νίκη των Λέικερς επί των Σαν Ντιέγκο Κλίπερς. Πέρα από το μόνιμο χαμόγελό του και τους 26π. που πέτυχε ερχόμενος από τον πάγκο, όμως, ο μετέπειτα ηγέτης της ομάδας του Λ.Α. έμεινε στην ιστορία για ένα άλλο περιστατικό στην πρεμιέρα του. Οι «Λιμναίοι» επικράτησαν χάρη σε χουκ-σουτ στην εκπνοή από τον τότε σταρ τους, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και με την κόρνα της λήξης, ο Μάτζικ έτρεξε και τον αγκάλιασε τόσο δυνατά που κόντεψε… να τον πνίξει! Ο ήδη βετεράνος Καρίμ δεν ενθουσιάστηκε τόσο και έπιασε τον ρούκι στα αποδυτήρια, λέγοντάς του «μην το ξανακάνεις αυτό! Έχουμε ακόμη… 81 ματς». Ο σέντερ των Λέικερς δήλωσε αργότερα πως «έτσι όπως έκανε, δεν θα την βγάζαμε ούτε μέχρι την Ημέρα των Ευχαριστιών» και ο Μάτζικ επιβεβαίωσε το γεγονός, επιχειρώντας να μειώσει τον μεγάλο ενθουσιασμό του. Για τους Λέικερς ήταν μεν απλώς το πρώτο ματς εκείνης της σεζόν, όμως αποδείχθηκε ιστορικό, αφού ο Τζόνσον τους οδήγησε 5 φορές στον τίτλο.

Η φετινή πρεμιέρα των Καβς κόντρα στη Νέα Υόρκη ήταν ένα «πάρτι» που χάλασε ο Καρμέλο και η παρέα του, καθώς το Κλίβελαντ γιόρταζε την επίσημη επιστροφή του «βασιλιά» του, ΛεΜπρον Τζέιμς. Η ήττα δεν μελαγχόλησε τον ίδιο τον ΛεΜπρον, παρά τα 8 λάθη του, καθώς εξήγησε πως ήταν «απλώς ένα παιχνίδι». Για τον νέο κόουτς των Καβαλίερς, όμως, αυτό δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν θεώρησε την ήττα μόνο σε μία «κακή μέρα στη δουλειά» και απέδειξε πόσο ξεχωριστό ήταν και το δικό του ντεμπούτο στο ΝΒΑ, με μία κίνηση που ένωσε τους παίκτες του πριν από τον δεύτερο αγώνα, στο Σικάγο. Οι Καβς υπέταξαν τους Μπουλς στην παράταση και αμέσως μετά, ο άλλοτε τεχνικός του Άρη και πέρσι πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ αποκάλυψε πως το πρωί της Παρασκευής (31/10) συγκάλεσε στο ξενοδοχείο ένα μίτινγκ όλης της ομάδας. «Είστε όλοι τόσο καλοί άνθρωποι, αλλά χαίρομαι που δεν ήσασταν νωρίτερα στη συνάντηση με τους παίκτες μου γιατί δεν θα είχατε την ίδια άποψη και για μένα», τόνισε αρχικά στους δημοσιογράφους ο κ. Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τους «Ταύρους». Συμπληρώνοντας πως «μάζεψα τους παίκτες μου για να “καθαρίσουμε τον αέρα” και όλοι ανταποκρίθηκαν υπέροχα στον αγώνα με τους Μπουλς».

Ο Αμερικανο-ισραηληνός τεχνικός έκανε παρατηρήσεις ακόμη και στον ΛεΜπρον, θέλοντας να (από)δείξει πως σε καμία περίπτωση δεν έχει φτάσει στο Οχάιο για να κάνει τη… «γλάστρα» στον μεγάλο σταρ αλλά και τους Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λαβ! Ο Μπλατ ζήτησε περισσότερη κυκλοφορία της μπάλας και καλύτερες συνεργασίες μεταξύ των παικτών του στο παρκέ, ενώ δημοσίευμα του ESPN ανέφερε πως έβγαλε έναν… «πύρινο» λόγο για να αφυπνίσει την ομάδα του. Επισημαίνοντας πως «ήταν ευθύς μπροστά σε όλους, θυμίζοντας τις προσδοκίες που υπάρχουν για τους φετινούς Καβαλίερς». Ο ίδιος ο Μπλατ κατέληξε ότι «σε μία ομάδα υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα από τα “X” και τα “Ο” στο μπλοκάκι των συστημάτων. Και νομίζω πως είναι καλό να συζητάμε σαν οικογένεια οτιδήποτε προκύπτει». Την κίνηση του προπονητή του αποθέωσε ο ΛεΜπρον Τζέιμς, εξηγώντας ότι «θέλει να είναι μαζί μας και αυτό είναι καταπληκτικό για μία νέα ομάδα σαν εμάς. Το χρειαζόμαστε. Πάντα μου αρέσει ο εποικοδομητική κριτική και δεν παίρνω τίποτε προσωπικά. Ο κόουτς πίστεψε πως αυτή η συνάντηση θα ήταν ένα βήμα για να βελτιωθούμε, το πέτυχε και χαίρομαι που “άναψε” τη “σπίθα” μέσα μας»!

Ο Βραζιλιάνος σέντερ των Καβς, Άντερσον Βαρεζάο (που πριν από τον αγώνα έλαβε επέκταση συμβολαίου) σχολίασε πως «ο κόουτς δεν μας εξέπληξε γιατί ξέρουμε πόσο ανταγωνιστικός είναι και όπου κι αν έχει εργαστεί, έπαιζε πάντα για να νικά. Μας ζήτησε να είμαστε καλύτεροι στη συνέχεια και νομίζω πως το καταφέραμε για αρχή». Ο Ντέιβιντ Μπλατ πέτυχε την παρθενική του νίκη σαν χεντ κόουτς στο ΝΒΑ και ο Κάιρι Ίρβινγκ τόνισε ότι «ξέρουμε πόσο σημαντικό ήταν για τον ίδιο. Του άξιζε αυτή η νίκη και του άξιζε και το δώρο που του κάναμε στο τέλος του ματς»… Μετά τη λήξη της παράτασης, οι παίκτες του Κλίβελαντ περίμεναν τον προπονητή τους στα αποδυτήρια και του χάρισαν την μπάλα του αγώνα, ώστε να θυμάται για πάντα την πρώτη νίκη του στη Λίγκα! Με τον Τρίσταν Τόμπσον, που πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό παιχνίδι με 16π. και 13ριμπ., εκ των οποίων τα… 12 επιθετικά(!!!), να λέει πως «ήταν κάτι σημαντικό για τον προπονητή μας. Για αυτό και του… ανακατέψαμε και τα μαλλιά πριν από την συνέντευξη Τύπου!». Ο Ντέιβιντ Μπλατ κατέληξε ότι «είχα πετύχει περίπου 700 νίκες στην καριέρα μου, όμως καμία στο ΝΒΑ και πραγματικά είναι συγκινητική η ενέργεια των παιδιών να μου δώσουν τη μπάλα, όπως και του ΛεΜπρον, που ήρθε να με αγκαλιάσει. Ήταν κάτι ιστορικό για μένα και την οικογένειά μου και χαίρομαι που την πέτυχα με αυτούς τους Καβαλίερς».