Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι Phoenix Suns δεν είναι Utah Jazz. Τόσο η αισθητή διαφορά ποιότητας όσο και η εν γένει αμυντική συνεισφορά απάντων (περιφερειακή άμυνα, λιγότερη έκθεση στους “ψηλούς”) τους καθιστούν όχι απλά το φαβορί στη σειρά με τους Mavericks αλλά και ως ένα για την κατάκτηση και του πρωταθλήματος. Και το Dallas μοιάζει να μην μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό…

Φαινομενικά, αντικρίζοντας κανείς τη στατιστική υπηρεσία αλλά και τα highlights του Luka Doncic θα θεωρήσει πως ο Σλοβένος έκανε δύο τρομερά ματς στην Arizona. Αυτή όμως, είναι μόνο η μισή αλήθεια, αφού όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα κείμενα, η άμυνα του Phoenix θέλει τον πρώην άσο της Real Madrid ισοπεδωτικό και για να το πετύχει αυτό περιορίζει τα double teams και προσαρμόζεται και στον περίγυρό του.

 

 

 

Εκτός από τη μονοτονία λοιπόν, στην οποία αναγκάζουν το παιχνίδι των Τεξανών, οι “Ήλιοι” καταφέρνουν να κουράσουν τον Doncic πριν περάσουν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους, που δεν είναι άλλη από τα συνεχή χτυπήματα στην άμυνά του.

Στο Game 1, o ρυθμός που βρήκαν τόσο από την άμυνά τους (21 πόντοι από λάθη αντιπάλου ή fast breaks) όσο και από το σετ παιχνίδι των Devin Booker και DeAndre Ayton δεν τους ανάγκασε να καταφύγουν τόσο σε αυτό το πλάνο. Ωστόσο, στο Game 2, το ντέρμπι μέχρι και την 4η περίοδο ήταν ό,τι χρειάστηκαν για να πυροδοτήσουν τη βόμβα “επίθεση στον Luka“!

Από τα 4 σουτ σε 6 κατοχές απέναντι στον Σλοβένο λοιπόν, ο Paul ανέβηκε απότομα στα 6 σουτ σε 7 κατοχές, χτυπώντας ξανά και ξανά την μετριότητά του στα μετόπισθεν ζητώντας το κατάλληλο screen από τον κατάλληλο παίκτη για να εκμεταλλευτεί την -εύκολα- switch everything τακτική του coach Jason Kidd.
Κάθε φορά βρισκόταν με τον κατάλληλο αντίπαλο (Doncic) στο κατάλληλο σημείο, με αποτέλεσμα να πετύχει 9 πόντους (4-6 σουτ) σε ένα πολύ καθοριστικό σημείο της συνάντησης και της σειράς.

Game 1: 6 κατοχές, 0-4
Game 2: 7 κατοχές, 4-6 σουτ

 

 

Αν είσαι ο Kidd, δεν υπάρχουν αντικειμενικά πολλά για να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού δε γίνεται απλά να πετάξεις εκτός πεντάδας τον κορυφαίο σου παίκτη. Ίσως το να τον ξεκινούσε ως τον κύριο αμυντικό του CP3 να έδινε όμως, μια μεγαλύτερη ασφάλεια στην προσαρμοστικότητα πάνω του. Αλλά στο εν λόγω match up, οι πρωτοπόροι της δυτικής περιφέρειας πάντοτε θα έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα…