Πριν από μερικές μέρες, δήλωσε πως «αν ερχόταν ο Κόμπι Μπράιαντ να παίξει μία σεζόν στην Κίνα, θα ήταν κάτι μεγάλο για τη χώρα». Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο Στεφόν Μάρμπερι είναι ο ίδιος ο σημαντικότερος αστέρας του ασιατικού μπάσκετμπολ. Ο πρώην γκαρντ των Γουλβς, Σανς, Νετς, Νικς και Σέλτικς (μ.ό. καριέρας 19,3π.-7,6ασ. σε 846 ματς) δεν θα δει τον Κόμπι στα «μέρη» του, αφού ο αρχηγός των Λέικερς -παρά την πρόταση και από… Ιταλία(!)– ξεκαθάρισε την Τρίτη (22/12) ότι «θα ήταν υπέροχο να έπαιζα στο εξωτερικό, όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί το κορμί μου δεν αντέχει και η φετινή θα είναι η τελευταία σεζόν της καριέρας μου». Στο κινέζικο πρωτάθλημα, πάντως, φαίνεται ότι… φτάνει και περισσεύει ο Μάρμπερι.

Ο Αμερικανός αγωνίζεται στους Ντακς (=«Πάπιες») του Πεκίνου και έχει οδηγήσει την ομάδα του σε 3 τίτλους την τελευταία 4ετία, κατακτώντας τίτλους MVP και καταγράφοντας μ.ό. 29,7π.-5,7ασ.-4,8ριμπ.-2κλεψ. στους περσινούς τελικούς, ενώ πριν από 3 χρόνια είχε 41,2π. στα πλέι-οφς! Ο «Starbury», που βρήκε στην Κίνα τη «Γη της Επαγγελίας» του, αφήνοντας πίσω στις Η.Π.Α. χρέη 16εκατ.δολ.(!), αλλά και συμπτώματα… κατάθλιψης. Μάλιστα, είχε παραδεχθεί πως είχε σκεφτεί μέχρι και να… αυτοκτονήσει! Μονάχα που λογίζεται ως «Μεσσίας» στο Πεκίνο, αφού εκεί δεν υπάρχει μόνο το άγαλμά του έξω από το γήπεδο των Ντακς ούτε ένα γραμματόσημο με το πορτρέτο του. Πράγματα που τον είχαν κάνει να δακρύσει από συγκίνηση!

Ο 39χρονος Μάρμπερι θεωρείται πια τόσο μεγάλο είδωλο στην Κίνα που από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει ένα… μουσείο προς τιμήν του!!! Ο απόφοιτος του Τζόρτζια Τεκ βρέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα εγκαίνια του χώρου, ενώ το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη Δευτέρα (28/12). Εκεί έχουν τοποθετηθεί φανέλες του, μεγάλα πόστερ του, αλλά και ένα… ομοιωμά του! Ο Αμερικανός, που τόνισε πως “αυτή είναι μία από τις πιο χαρούμενες μέρες της ζωής μου”, δεν δείχνει πρόθυμος να επιστρέψει στην Αμερική μετά το τέλος της καριέρας του, αφού έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα ζήσει μόνιμα στην Κίνα. Πέρσι έλαβε μέρος σε ένα… μιούζικαλ, με έναν μικρό ρόλο, ενώ έχει αποκαλύψει την επιθυμία του να γίνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Κίνας στο μέλλον!