Στο παγκόσμιο μπάσκετ, πόσο δε μάλλον στο ΝΒΑ, υπάρχουν πολλές μονάδες που, αν και δεν αγγίζουν τα όρια του σταρ, κολλάνε εξαιρετικά μαζί τους -σχηματίζοντας ένα καλύτερο σύνολο για εκείνους αλλά και για την ομάδα τους.

Στην εποχή του ακραίου range, το τρίποντο παίζει καθοριστικό ρόλο για να βρουν παίκτες που μπορούν “μόνο” να σουτάρουν καλά από μακρινή απόσταση θέση δίπλα στις καλύτερες πεντάδες των συλλογών τους, αλλά ταυτόχρονα, χαρακτηριστικά όπως η αθλητικότητα, η ενέργεια και η όρεξη στο παρκέ μπορούν να αναβαθμίζουν κάλλιστα κάθε συμπαίκτη.

Φέτος, ο Hayes είναι στην καλύτερη περίπτωση ο τρίτος Center του rotation του coach Green στους New Orleans Pelicans, με τους Jonas Valanciunas και Willy Hernangomez να είναι σταθερά σε ανώτερη μοίρα αγωνιστικά και ποσοτικά.
Ωστόσο, τα στοιχεία του δεν τα διαθέτει κανείς τους, αφού τόσο αθλητικά όσο και από άποψη hustle και ενέργειας, ο απόφοιτος του Texas είναι μίλια μπροστά -κάτι που του χαρίζει πληθώρα λεπτών στο 4, θέση όπου αγωνίζεται περισσότερο από ποτέ.

 

 

 

Τολμώ να πω πως βλέποντας το χθεσινό παιχνίδι των Pels με τους πάντοτε με κανονικό σχήμα Suns, η κοινή σύμπλευση εν ετει 2022 των Valanciunas και Hayes μου ξίνισε αρκετά.
Ωστόσο, σε μια πιο προσεκτική ματιά, βγάζει αρκετό νόημα.

  • Aπό τη στιγμή που ο Jones, του μοναδικού διαθέσιμου PF δηλαδή μετά τον τραυματισμό του Ingram, δεν είναι τόσο… φονικός από την περίμετρο αναβαθμίζοντας το spacing της Νέας Ορλεάνης, το big ball με τον αθλητικό Hayes και τον μαγνήτη ριμπάουντ Valanciunas δεν είναι τόσο κακή ιδέα, αφού υπάρχει μεν ένα όποιο ρίσκο στο μακρινό σουτ του “εχθρού” από τις θέσεις της Frontline, αλλά το ύψος στο ζωγραφιστό μπορεί να “καθαρίσει” πολλές φάσεις.
  • O coach Green προστατεύει τον νεαρό “ψηλό” από την έντονη μετριότητά του στο διάβασμα του PnR και τον χρησιμοποιεί ως help defender είτε στο roll του “ψηλού” είτε στο -σε περίπτωση drive- miss match του “κοντού”.

Συνολικά, ο Hayes ήταν ο καλύτερος επιθετικός με 129 πόντους Οffensive Rating αλλά και ο 3ος καλύτερος αμυντικός με 128 πόντους Defensive Rating, με τα γοργοπόδαρα άκρα του και το size που διαθέτει να τον μετατρέπουν σε ένα άτυπο μπαλαντέρ για τους Pels, που κάνουν αγώνα δρόμου για να μπουν στο Play In στη Δύση.