Ο ίδιος το είχε αποτυπώσει γλαφυρά προ ημερών. Μετά την πρόκριση των Καβς στους ανατολικούς τελικούς, με το 4-2 επί των Μπουλς, ο Τζέι-Αρ Σμιθ άνοιξε τον υπολογιστή του, μπήκε στο Instagram και ανάρτησε μία διπλή φωτό, με τον Ιμάν Σάμπερτ. Στο πάνω μέρος ήταν οι δυο τους με τη φανέλα των Νικς και ο Σμιθ έγραψε: «Τα σκουπίδια του ενός…», ενώ στο κάτω ήτα μαζί με τον Σάμπερτ με τη φανέλα του Κλίβελαντ, με τη λεζάντα: «… ο θησαυρός του άλλου»! Δεν πέρασαν παρά μερικές μέρες και ο Αμερικανός γκαρντ φρόντισε να το επιβεβαίωσε στο παρκέ. Ο Σμιθ πέτυχε 28π. με 8/12τριπ.-ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας του στα πλέι-οφς στο «break» των Καβαλίερς στην Ατλάντα, στην πρεμιέρα της σειράς και η σκέψη πολλών πήγε προς… Νέα Υόρκη μεριά. Ο εκκεντρικός Σμιθ έγινε μαζί με τον Σάμπερτ ανταλλαγή από τους Νικς στην ομάδα του Οχάιο τον περασμένο Γενάρη και εκτός της γκρίνιας που προκάλεσε η επιλογή του προέδρου Φιλ Τζάκσον να τον παραχωρήσει δίχως αξιόλογα ανταλλάγματα, η αποχώρησή του ήταν… δώρο.

Οι Καβς είχαν βάλει στο στόχαστρό τους από πέρσι τον Σάμπερτ, αναζητώντας αμυντική βοήθεια στα «φτερά» και στις θέσεις των γκαρντ/φόργουορντ. Τον Ιανουάριο ο πρώην πια παίκτης των Νικς ήταν εκτός με τραυματισμό στον ώμο, αλλά η διοίκηση του Κλίβελαντ δεν δίστασε να αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις. Η απάντηση της Νέας Υόρκης ήταν πως για να δεχθεί να παραχωρήσει τον Σάμπερτ, θα πρέπει οι Καβαλίερς να λάβουν μαζί με τον Τζέι-Αρ Σμιθ, το συμβόλαιο του οποίου ήθελε να ξεφορτωθεί ο Τζάκσον. Ο Σμιθ λαμβάνει φέτος 5.982.375δολ. και έχει δική του οψιόν να ανανεώσει το καλοκαίρι για μία ακόμη σεζόν, έναντι 6.399.750δολ.. Αν και ο ΛεΜπρον και η παρέα του πιστεύουν ότι ήδη έχει κάνει… απόσβεση, παρότι αρχικά ο τζένεραλ μάνατζερ Ντέιβιντ Γκρίφιν είχε αντιρρήσεις και αμφιβολίες για τον Σμιθ. Ο Γκρίφιν στράφηκε στον ΛεΜπρον και ο σταρ των Καβς πέταξε από τη χαρά του με την προοπτική απόκτησης δύο καλών γκαρντ σχεδόν χωρίς αντάλλαγμα! Ο παράγοντας της ομάδας του Οχάιο, μάλιστα έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται, αφού ζήτησε να μιλήσει προσωπικά με τον παίκτη πριν την ολοκλήρωση της ανταλλαγής και εν συνεχεία δέχθηκε τη συμφωνία, αφού ο Σμιθ δεν “κόλλησε” ποτέ στην “τριγωνική επίθεση” των Νικς.

Ο Τζέιμς θυμήθηκε αμέσως μετά τη νίκη στην Ατλάντα ότι «όταν ο Γκρίφιν με ενημέρωσε για τις αμφιβολίες του, του είπα απλώς: ”Φέρε τον Τζέι-Αρ εδώ και άφησε όλα τα υπόλοιπα σε μένα!”. Γνώριζα ποιος είναι ο Σμιθ και ποτέ δεν με ένοιαζε τι λένε όλοι για τον χαρακτήρα του. Εγώ απλώς είπα τη γνώμη μου και όλα τα άλλα ήταν θέμα της διοίκησης»… Ο Σμιθ, που δεν είχε παραλείψει να προκαλεί μπελάδες τόσο σε Ντένβερ όσο και σε Νέα Υόρκη -και πέρσι… έλυνε τα κορδόνια των αντιπάλων του(!!!)– άρχισε τη θητεία του στο Κλίβελαντ με μία δήλωση που φόβισε τον GM Γκρίφιν και τον κόουτς Ντέιβιντ Μπλατ. Δηλώνοντας πως «δεν έχω μάθει ακόμη τα συστήματα και όταν γίνεται κάτι τέτοιο, κάνω μόνο ένα πράγμα… Σουτάρω χωρίς να σκέφτομαι!». Πλέον, πάντως, ο Σμιθ τονίζει ότι «στο Κλίβελαντ βρήκα μία ιδανική κατάσταση», αλλά φρόντισε να χαριτολογήσει ξανά, επισημαίνοντας: «Πιο πολύ είναι ιδανική για τη μητέρα μου. Είναι ο μεγαλύτερος οπαδός μου και όταν λέγονται όλα αυτά τα αρνητικά για μένα, λυπάμαι που την πληγώνουν. Εμένα δεν με ενοχλούν». Μάλλον ούτε τους Καβαλίερς.