Το θέμα του κορονοϊού και του εμβολιασμού των παικτών μονοπώλησε φυσιολογικά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Adam Silver το Σάββατο (6/3), την παραμονή του ετήσιου All-Star Game.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ μίλησε από τη “φούσκα” της Ατλάντα, την πόλη που φιλοξενεί το All-Star Game (8/3, 03:00) και αποκάλυψε ότι η λίγκα δεν πρόκειται να επιβάλει στους παίκτες να εμβολιαστούν, εντούτοις θεωρεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα το κάνουν…

«Το προαίσθημα μου είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες τελικά θα επιλέξουν να εμβολιαστούν. Πρέπει να λάβουν προσωπικές αποφάσεις στο τέλος της ημέρας – και το παίρνω πολύ σοβαρά, και παίρνω τις ανησυχίες πολύ σοβαρά. Ωστόσο, η αίσθηση μου είναι οι περισσότεροι παίκτες τελικά, θα αποφασίσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να εμβολιαστούν», τόνισε σχετικά με το φλέγων θέμα των ημερών ο Silver.

«Εκτός από τα προσωπικά οφέλη για την υγεία, τα οικογενειακά οφέλη για την υγεία, τα οικονομικά οφέλη από τον εμβολιασμό, λόγω των πρωτοκόλλων που έχουμε εφαρμόσει, είναι απίστευτα επαχθές για τους παίκτες μας και για τις ομάδες μας. Αλλά, για παράδειγμα, το CDC έχει ήδη ανακοινώσει ότι εάν έχεις εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα ως στενή επαφή. Όπως γνωρίζετε, πολλοί από τους παίκτες μας έπρεπε να μείνουν εκτός επειδή δεν είχαν βγει θετικοί, αλλά επειδή ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα λόγω στενής επαφής», υπογράμμισε.

«Επιπλέον, καθώς λειτουργούμε σύμφωνα με το λεγόμενο πρωτόκολλο καραντίνας εργασίας, όπου οι παίκτες πηγαίνουν σε μεγάλο βαθμό μόνο μεταξύ των σπιτιών τους και του γηπέδου, μόλις εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν περισσότερα στις κοινότητες τους. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να μιλάμε για την Ένωση Παικτών. Έτσι θα υπάρξουν κάποια πραγματικά πλεονεκτήματα και οφέλη από τον εμβολιασμό για τους παίκτες», πρόσθεσε ο κομισάριος του ΝΒΑ.

«Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν τα Playoffs χωρίς υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τους παίκτες. Παρότι δεν έχει εμβολιαστεί κανείς έως τώρα, χρειάστηκε να αναβάλουμε μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό παιχνιδιών. Γνωρίζουμε ότι ως επί το πλείστον, ένα πρωτόκολλο δοκιμών, μαζί με τη χρήση μάσκας και όλες τις άλλες προφυλάξεις που λαμβάνουμε, λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο Silver.

Όσον αφορά στην κριτική που άσκησε ο LeBron James στο ΝΒΑ για τη διεξαγωγή του All-Star Games, o Silver απάντησε:

«Είμαστε όλοι μέρος μιας κοινότητας. Σέβομαι και αυτόν και την άποψή του. Επίσης, ταυτόχρονα, εκτιμώ τον επαγγελματισμό του. Εάν είχες την ευκαιρία να τον δεις, ως αρχηγό και γενικό διευθυντή της ομάδας του, έκανε το Draft με χιούμορ. Το πήρε πολύ σοβαρά. Η αίσθησή μου είναι είναι ότι θα είναι εδώ, όπως πάντα, ως κορυφαίος επαγγελματίας που λατρεύει το παιχνίδι».

Για το tweet του Kyrie Irving, που έριξε στο τραπέζι την ιδέα να αλλάξει το logo του ΝΒΑ στη μνήμη του Kobe Bryant:

«Όλα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Τίποτα δεν είναι μόνιμα σταθερό. Αλλά το λογότυπο είναι εικονικό. Όπως γνωρίζετε, διανέμεται παγκοσμίως. Ακόμα και η αλλαγή του λογότυπου, καθαρά ακόμη και από νομική άποψη, δεν είναι εύκολο πράγμα. Όχι ότι αυτό πρέπει να είναι το εμπόδιο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξω το λογότυπο. Αυτό δεν σημαίνει, πάλι, ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω και δεν θα το κοιτάξουμε σε κάποιο σημείο».

Για το αν η επόμενη σεζόν (2021-22) θα επανέλθει στο φυσιολογικό format (82 αγώνες από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο):

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος σε αυτό το σημείο ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε εγκαίρως και ότι περίπου οι μισές από τις ομάδες μας έχουν φιλάθλους στην αρένα τους αυτή τη στιγμή, Εάν τα εμβόλια συνεχιστούν με τον τωρινό ρυθμό και εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά του ιού και των παραλλαγών του, ελπίζουμε ότι θα έχουμε και σχετικά γεμάτες αρένες την επόμενη σεζόν».

Για την απόδοση των διαιτητών:

«Όλοι βρίσκονται υπό τεράστια πίεση φέτος. Οι διαιτητές δεν απαλλάσσονται από αυτό. Λειτουργούν επίσης υπό το είδος των πρωτοκόλλων καραντίνας εργασίας μας. Ένα από τα πράγματα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι το ψυχικό άγχος είναι απίστευτα σκληρό σε όλους τους εμπλεκόμενους. Άρα δεν με απασχολούν ιδιαίτερα τα σφυρίγματα. Πάντα ανησυχώ για τα μέλη της ευρύτερης κοινότητάς μας και για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».