Lottery Draft Night.
2021
.

Μετά από μια απαίσια -όχι λόγω ρεκόρ- χρονιά, οι Detroit Pistons καταφέρνουν με σύμμαχο την τύχη να τη μετατρέψουν σε πετυχημένη, αποκτώντας στη λοταρία το νούμερο 1 του επερχόμενου Draft aka τον Cade Cunningham.

 

 

 

Ο CC είναι ένας ήδη έτοιμος για το ΝΒΑ παίκτης.

Είναι τρομερός επιθετικά, έχει εμπειρικά skills, έχει διάθεση και έντονα σημάδια ηγετικότητας, σε ένα πακέτο που αναβαθμίζεται περισσότερο με την ηλικία του (19 ετών) και το size του (2.03 μ.).

Ουσιαστικά, οι Pistons με μόλις ένα χρόνο καθαρού rebuilding και άλλα 7 περίπου μετριότητας με τον Andre Drummond ως τον κορυφαίο παίκτη τους κατάφεραν να γυρίσουν απότομα τη σελίδα της ιστορίας τους και να αποκτήσουν τον guard Jayson Tatum.

Ωστόσο, όσο τρανή και αν είναι η προσθήκη του Cunningham σε ένα ρόστερ που έχει νιάτα και δεν έχει απαιτήσεις και κόμπλεξ, υπάρχουν ακόμα μερικά ενθαρρυντικά σημάδια στα σπλάχνα της ομάδας του Michigan που δεν περνούν απαρατήρητα.

 

1) Νεανικός κορμός

 

Ο Cunningham κατάφερε πέρυσι στο πολύ δύσκολο NCAA να οδηγήσει ένα μέτριο περίγυρο στη March Madness και τον δεύτερο γύρο της.

Ωστόσο, στο ΝΒΑ θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο σε βάθος χρόνου!

 

 

 

Όπως έχω αναφέρει ξανά, τα “Πιστόνια” διαθέτουν μια από τις καλύτερες νεανικές ομάδες της λίγκας, αφού διαθέτουν παίκτες με size, potential και αθλητικότητα που το μόνο που έψαχναν ήταν ένας ηγέτης για να πάνε στο επόμενο βήμα.

Hayes, Jackson, Doumbouya, Stewart, Bey και Sirvydis έχουν εγγυημένα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά και θα λειτουργήσουν ιδανικά στο πλευρό του Cunningham, ενώ η ανανέωση των Smith Jr. και Diallo δεν επείγει αλλά θα χάριζε ακόμα μια σωματική και φινετσάτη νότα στο Detroit, που θα διαθέτει 9 νεαρούς αθλητές με ηχηρό potential και σημάδια στην εκτόξευση του συλλόγου.

 

 

 

2) Jerami Grant

 

Ο αδερφός των Jerai και Jerian του Προμηθέα Πατρών, Jerami Grant, είναι ένας από τους πιο βελτιωμένους παίκτες της νέας σεζόν, μια επιβράβευση που φαντάζει περισσότερο επιφανειακή πάρα ουσιαστική.

Μπορεί να ανέβηκε από τους 12 στους 22 πόντους, αλλά αγωνίζεται 7 περισσότερα λεπτά, επιχειρεί 9 περισσότερα σουτ και έχει εκτοξεύσει το USG% του κατά 10% σε μια από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ.

Σίγουρα είναι ένας πολύ καλός παίκτης, αλλά δεν είναι τόσο καλός όσο φαντάζεται η πλειονότητα…

 

 

 

Και ακριβώς εκεί πρέπει να χτυπήσουν οι Pistons για να αποκτήσουν αρκετά χρήσιμα ανταλλάγματα για χάρη του, ακόμα και από contending ομάδες!

Σε περίπτωση παραμονής του, ο Cunningham θα πρέπει να συνυπάρξει με έναν παίκτη που θέλει να λειτουργεί αποκλειστικά ως shot creator, να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο πλήθος των επιθέσεων και να καταλαμβάνει 40 περίπου εκ. για τα επόμενα δύο χρόνια…

 

3) (Tradeable) βετεράνους

 

Οι Thunder θα έχουν στη διάθεσή τους 21 ολόκληρα πικ που αποκτήθηκαν για χάρη βετεράνων παικτών, έχοντας απίστευτα μεγάλη πιθανότητα να χτίσουν μια -κάτι σαν- δυναστεία σε αυτό το διάστημα.
Οι Pistons είναι δύσκολο να βαδίσουν σε αυτό το μονοπάτι εξαιτίας του ΟΚ αγοραστικού rank που έχουν οι δικοί τους βετεράνοι, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα αποκτούσαν ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Συνολικά -εκτός του Grant– οι Joseph, Plumlee, McGruder και Okafor έχουν εγγυημένα συμβόλαια της τάξης των 28 εκ. δολ. σε ένα υποφερτό ισοζύγιο απολαβής- αποτελεσματικότητας.

Ειδικά ο Joseph θα μπορούσε να προσφέρει πολλά με την championship εμπειρία του στον Cunningham, αλλά η συμβολή τους σε μία τόσο νεανική ομάδα χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις δε θα μπορούσε να είναι τεράστια, με την απομάκρυνσή τους να θεωρείται ήδη δεδομένη.

Αν αυτά τα 28 εκ. μπορέσουν να τα μετατρέψουν σε picks (πρωτεύον) και νεανικά assets (δευτερεύον) θα ήταν κάτι το εξαιρετικό!

 

Αντί επιλόγου, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ο Dwame Casey είναι ο κατάλληλος προπονητής για να φτάσει τους νεανικούς Pistons στην προσωπική τους γη της επαγγελίας, αλλά εν γένει τα κομμάτια δείχνουν να μπαίνουν στη θέση τους και να το παζλ μοιάζει να χρειάζεται ελάχιστα ακόμα για να ολοκληρωθεί.

Τα πράγματα μπορεί να μη φαίνονται τρομακτικά στο Detroit, αλλά σε 2-3 χρόνια να περιμένετε τους παλιούς καλούς Pistons!