2002.
2 χρόνια μετά τη μη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ -πρώτη απουσία από το 1976-, η Βραζιλία βιώνει την ίσως πιο ξέφρενα αισιόδοξη στιγμή της σύγχρονης μπασκετικής της ιστορίας, όταν οι New York Knicks επιλέγουν ένα 20χρονο αγόρι της από τη Vasco Da Gama στο νούμερο 7 του Draft (η κορυφαία θέση της χώρας).

Πόσο μεγάλος ήταν ο ντόρος για αυτόν;
Σε ηλικία μόλις 18 και 19 ετών, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του σε 2 εγχώρια πρωταθλήματα και ένα παναμερικανικό τίτλο, ενώ με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του έτριξε τα δόντια των ΗΠΑ το 2001 αγγίζοντας το triple double.

Το μέλλον της Selecao φάνταζε λαμπρό.
Και όλα αυτά χάρις σε ένα νιάτο μιας ποδοσφαιρικής χώρας που παράτησε την αγάπη του για το κύριο σπορ- ανεξαρτησία της, για να της χαρίσει επιτυχίες και δόξα σε ένα άθλημα που ποτέ δεν αγκάλιασε σφιχτά αλλά πάντα στήριζε, σαν ένας πατέρας παλιάς κοπής που ποτέ δεν έσφιξε γερά το χέρι του γιου του, όσο και αν ήθελε.

 

 

2006.
Ο Nene Hilario -που είχε διαλύσει το γόνατό του μόλις 3 λεπτά μετά την έναρξη της περασμένης σεζόν- διανύει την καλύτερη μέχρι τότε περίοδο της καριέρας του και μετράει 12 πόντους (57% ευστοχία), 7 ριμπάουντ και 1 τάπα με τη φανέλα των Denver Nuggets.

Ολα έδειχναν πως έβαιναν καλώς.
Όλα έδειχναν πως θα ανακάμψει από τον σοβαρό τραυματισμό του και θα αρχίσει να… ξύνει ξανά το potential του.

 

 

Και τότε χτύπησε ο καρκίνος…

Λίγους μήνες πριν φύγει το 2007, ο Βραζιλιάνος “ψηλός” έρχεται αντιμέτωπος με τα χειρότερα νέα της σύγχρονης εποχής, με τον καρκίνο να απειλεί να κυριεύσει ολότελα τον δεξί του όρχη και να δείχνει ιδιαίτερα επιθετικές τάσεις και για το υπόλοιπο σώμα του.

Οι γιατροί ήταν ξεκάθαροι μαζί του.
Το σημείο κλειδί είναι τα γεννητικά του όργανα.
Και ο μόνος τρόπος για να ζήσει είναι να θυσιαστεί ο ήδη λαβωμένος όρχις του.

Τις στιγμές σιωπής και περισυλλογής που ακολουθούσαν θα τις ζήλευε κάθε άγριο και συνάμα τρυφερό κατάλευκο τοπίο της Ισλανδίας και των πελώριων αχαρτογράφητων καμπύλων της ή κάθε καλοκαιρινή απόδραση σε κάποια απόμερη παραλία της Ικαρίας που έχει αλλεργία στον κόσμο και τις αταίριαστες φωνές.

Λίγα λεπτά μετά, ο Nene είχε πάρει την απόφασή του.
Και πολύ δύσκολα κατάφερε να πετάξει τις λέξεις έξω από το στόμα του και να δώσει την απαραίτητη άδεια στους γιατρούς του Colorado να προχωρήσουν.

Μπορεί να είχε συνηθίσει σε μια πλουσιοπάροχη ζωή ήδη από τα παιδικά του χρόνια -με τον πατέρα του να είναι ένας από τους πιο τρανούς επιχειρηματίες της Αμερικής– και να ήταν ανέκαθεν προστατευμένος ακόμα και από ασθένειες και παθήσεις κάθε κάλλους, ωστόσο τώρα η πραγματικότητα είχε φορέσει την τρέλα του Jack Nicholson στο “The Shining” και χτυπούσε αλύπητα με ένα ιπποτικό τσεκούρι την πόρτα του παραμυθιού και του ατόφιου κόσμου του ίδιου και της οικογένειάς του.

Στις 14 Ιανουαρίου 2008 λοιπόν, ο Hilario περνάει με φόβο καρδιάς την πελώρια εκείνη τη στιγμή πόρτα του χειρουργείου και είναι έτοιμος να ζήσει αφήνοντας να πεθάνει ένα κομμάτι του εαυτού του.

Και ζει.
Ακόμα και σήμερα.
Και δεν έμεινε ποτέ ξανά με άδεια χέρια.

Αφού έχασε σχεδόν ολόκληρη την εναπομείνασα χρονιά, κατάφερε να γυρίσει ακόμα πιο δυνατός για την επόμενη!

Ουσιαστικά, από το 2009 μέχρι και το 2015, ο Βραζιλιάνος είναι ένας από τους πλέον συνεπείς PFs στο πρωτάθλημα με τους Nuggets και τους Wizards και δε μετράει ποτέ λιγότερους από 13 πόντους και 5 ριμπάουντ σε αυτό το διάστημα, δείχνοντας πως έχει συνέλθει πλήρως έπειτα από τη δυσμενή περιπέτειά του, που ευτυχώς ανιχνεύθηκε έγκαιρα.

Όπως αναφέρθηκε, ο Nene είναι γόνος μιας πολύ εύπορης οικογένειας, που κατάφερε με σκληρή δουλειά να ανελιχθεί στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος κέρδισε περισσότερα από 135 εκ. δολ. στην 17χρονη καριέρα του στο ΝΒΑ.

 

 

Ωστόσο, εκείνη την κρύα ημέρα του Γενάρη κατάλαβε πως τίποτα από αυτά δε θα μπορέσει ποτέ να τον κρατήσει ασφαλή από το πεπρωμένο όλων μας.

Όσα χρήματα και αν είχε, ήταν θνητός.
Όσα χρήματα και αν είχε, η ευτυχία, η αγάπη και η ηρεμία ήταν αρετές που κόντευε να ξεχάσει.

Και για να βρει την ανιδιοτελή αγάπη και ίσως μια πόρτα για την αθανασία του, χτύπησε αυτή του Χριστιανισμού, με τον ίδιο να αναφέρει πως η δοκιμασία που πέρασε τον έφερε πιο κοντά στον Θεό.

Από εκείνη τη στιγμή λοιπόν, συνεισφέρει όπως μπορεί στις παιδικές του γειτονιές στο Sao Carlos, διοργανώνει φιλανθρωπίες για τους μη έχοντες και βοηθάει στην ανοικοδόμηση εκκλησιών σε όλο το Sao Paolο, δίνοντας έτσι μια δεύτερη ευκαιρία στις φτωχογειτονιές της χώρας που ζουν στο βούρκο της αμέλειας των πολιτικών εδώ και δεκαετίες.

Έτσι, ένα παιδί που δεν κατάφερε ποτέ να σηκώσει στις πλάτες του τη Βραζιλία με τις αθλητικές του επιδόσεις και να της χαρίσει νίκες και μετάλλια, κατόρθωσε να τη σηκώσει με τον ανθρωπισμό και την άτυπη επανάσταση στα νεανικά του χρόνια.

Σήμερα, ο Maybyner Rodney Hilário ή αλλιώς Nene γίνεται σήμερα 39 ετών!