Για να κρατήσει κανείς τους Brooklyn Nets, πόσο μάλλον να τους κερδίσει, στους 101 πόντους πρέπει να είναι εξαιρετικά προετοιμασμένος και διαβασμένος στο παιχνίδι τους.
Και αυτό ακριβώς έκαναν χθες οι Sacramento Kings, με τον Alvin Gentry -όσο και αν δεν έχω σχηματίσει και την καλύτερη άποψη για το ποιόν του εδώ και πολλά χρόνια- να οργανώνει μαεστρικά τη νεανική του αρμάδα για αυτόν τον αγώνα.

Οι «Βασιλιάδες» δεν ήταν κλισεδιάρικα διαβασμένοι, ήταν προετοιμασμένοι και ήξεραν πως να χτυπήσουν την ομάδα της Νέας Υόρκης, η οποία τα βρήκε σκούρα μετά από ένα πρώτο μέρος όπου πέτυχε 62 πόντους με 56% ευστοχίας σε 43 σουτ εντός πεδιάς και με 50% σε 12 τρίποντα -κολλώντας στους 39 μόλις πόντους μετά την ανάπαυλα με μέτρια ποσοστά (42% εντός πεδιάς, 18% τρίποντο) αλλά και τραγική αναλογία λαθών (7 λάθη για 5 ασίστ)!

Τι έκαναν οι γηπεδούχοι λοιπόν, και ανάγκασαν την 7η κορυφαία επιθετική γραμμή της λίγκας (112 πόντοι ανά βραδιά) να παρουσιαστεί αποκαρδιωτική;

Double team στον Harden

Μπορεί να μη διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, αλλά ο James Harden παραμένει ο κορυφαίος iso παίκτης στο ΝΒΑ, με την ικανότητά του στο 1on1 να μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο ματσάρισμα -με τους Kings να μην του το επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό.

Πώς;
Με τον τρόπο που πρώτοι εγκαθίδρυσαν οι Toronto Raptors του Nick Nurse, οι οποίοι έριχναν 2 παίκτες σε κάθε screen προς τον «Μούσια», κάτι που φράκαρε την ροπή του στην απομόνωση και τον ανάγκαζε να βάλει στην εξίσωση τον περίγυρό του.

Και εδώ έρχεται η εξέλιξη του Sacramento, με τον coach Gentry να εκμεταλλεύεται την τρανή ταχύτητα για το ύψος των Jones και Metu, οι οποίοι αφενός περιόριζαν το iso του σταρ των Nets και αφετέρου ρίσκαραν α) τους άσουτους power forwards (2-6 τρίποντα οι Johnson, Edwards, Griffin) και β) την περιοχή της ρακέτας, με τον Claxton να μαρκάρεται αέναα εκείνες τις στιγμές από τα φτερά που πρόσεχαν τις γωνίες.

Φυσικά αυτό δε θα μπορούσε πάντοτε να λειτουργήσει, με το Brooklyn και δη τον Patty Mills να βρίσκουν αρκετές ελεύθερες όψεις, αλλά με 32% σε μόλις 25 τρίποντα δεν θα είχαν φυσικά πολλές ελπίδες.

Η δουλειά στον Irving

Με τον Tyrese Haliburton να προστατεύεται άρτια περνώντας τον περισσότερο χρόνο του στα μετόπισθεν απέναντι σε Mills και φτερά, οι Mitchell και Harkless έκαναν συγκλονιστικά καλή δουλειά απέναντι στον παρτενέρ του Harden, του Kyrie Irving, που κόλλησε στους 4 πόντους με 2-10 σουτ και τα 3 λάθη μετά την 1η περίοδο.

Πώς τα πήγαν πάνω του οι Mitchell και Harkless:

Davion Mitchell: 2-6 σουτ σε 34 κατοχές
Mo Harkless: 0-3 σουτ σε 11 κατοχές

Δε φοβήθηκαν και έπαιξαν σκληρά απέναντί του, κάτι που σε συνδυασμό με το τέλμα στη δημιουργία του «Μούσια» δημιούργησε ζωτικά προβλήματα στην αρμάδα του Steve Nash, που κατανόησε για ακόμα μια φορά πως η ανυπαρξία σουτέρ στο φετινό ρόστερ θέτει ταβάνι στα όνειρα πρωταθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα η απουσία plan B πέραν των isolations της Big 3 (18 πόντοι ανά βραδιά από τα 1on1 τους) χωλαίνει όλο το σύνολο, που αναγκάζεται να στηριχθεί στους «δεύτερους» για να επιβιώσει…

Τιμωρία στον ανοιχτό γήπεδο

Οι Kings, αντιμετωπίζοντας μια από τις πλέον μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της λίγκας αλλά και μια εκ των χειρότερων/ απρόθυμων αμυντικά, έπρεπε να κάνουν κάτι παραπάνω από μια πετυχημένη άμυνα, με το γρήγορο τέμπο στο transition να είναι κλειδί για εύκολους και πολλούς πόντους.

Συγκεκριμένα, οι οικοδεσπότες βρήκαν 26 συνολικά πόντους (το 23% των εν γένει πόντων τους) είτε σε καταστάσεις fast break είτε έπειτα από λαθών του «εχθρού», κάτι που χάρισε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα ακόμα και εν τη απουσία του ίσως πιο γρήγορου παίκτη του πρωταθλήματος, του De’ Aaron Fox!

Σε αυτό το κομμάτι, ο Tyrese Haliburton πραγματικά έμοιαζε με floor general άλλων εποχών στην 4η περίοδο, με τον νεαρό άσο των Kings να οργώνει το γήπεδο τόσο με μεγάλη ταχύτητα όσο και με καθαρό μυαλό, κάτι που βοήθησε και τον οργανισμό της πρωτεύουσας της Καλιφόρνια να επιβραβεύσει τις άμυνές του με τον καλύτερο τρόπο!