Οι 5 αγώνες της ημέρας των Χριστουγέννων θα έχουν μπόλικη «λάμψη». Το ΝΒΑ θέλει να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη μεγάλη τηλεθέαση, όχι μόνο με πολλές διαφημίσεις που θα φέρουν πολλά έσοδα σε ομάδες και εταιρείες. Αλλά και με ένα κοινωνικό μήνυμα που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο διάσημος σκηνοθέτης και «σεσημασμένος» οπαδός των Νικς, Σπάικ Λικ, σκηνοθέτησε ένα σποτ με πρωταγωνιστές τους Στεφ Κάρι, Κρις Πολ, Τζοακίμ Νοά και Καρμέλο Άντονι, στο οποίο οι 4 σταρ της Λίγκας στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά της ένοπλης βίας. Ο Κάρι, ηγέτης των πρωταθλητών Ουόριορς και περσινός MVP τονίζει πως «ως πατέρας δύο κοριτσιών, κάθε φορά που ακούω για κάποιον που πέφτει θύμα από ανταλλαγή πυροβολισμών, επειδή έτυχε να βρεθεί στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, με πονάει. Δε θα ήξερα τι να κάνω αν κάποια μέρα λάβω ένα τηλεφώνημα, στο οποίο μου λένε πως η κόρη μου σκοτώθηκε»

Ο γκαρντ των Κλίπερς, Κρις Πολ, συμπληρώνει ότι «ήταν πολύ σημαντικό για μένα να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια, γιατί κάθε φορά που ακούω ένα άσχημο νέο για τον πυροβολισμό κάποιου, αμέσως σκέφτομαι την οικογένειά μου. Έχω δύο παιδιά και είναι τρομερό να βλέπεις νεαρούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ειδικά όταν απλώς βρίσκονται στον τόπο ενός επεισοδίου». Ο αστέρας της Νέας Υόρκης, Καρμέλο Άντονι, που πρόσφατα επισκέφθηκε τις φυλακές στο νησί Ράικερς και το καλοκαίρι έφθασε ως τις κακόφημες συνοικίες του Πουέρτο Ρίκο, επισήμανε πως «γνωρίζω από τέτοιες καταστάσεις, γιατί θα μπορούσα να είμαι θύμα σε νεαρή ηλικία. Ήμουν εκεί. Το έχω δει. Κάθε μέρα ήταν και κάποιος άλλος που πέθαινε, οπότε αποκτάς ανοσία. Ήταν θέλημα θεού, που είχα άλλα ενδιαφέροντα και το μπάσκετ με οδήγησε σε διαφορετικό δρόμο. Τώρα που μεγαλώνω και κοιτάω πίσω μου όμως, καταλαβαίνω πως κάποτε πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό το παράλογο σκηνικό».

Ο Νοά, που άφησε για λίγο πίσω τους τις φήμες ανταλλαγής τους από τους Μπουλς, λαμβάνει μέρος σε πολλές κοινωνικές δραστηριότητες στο Σικάγο και δήλωσε ότι «δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μέρα που ήμουν σε ένα ανοικτό γήπεδο και με πλησίασε μία νεαρή κυρία και μου είπε με δάκρυα στα μάτια ότι έναν χρόνο πριν ο αδερφός της είχε πυροβοληθεί θανάσιμα ακριβώς στο ίδιο σημείο. Πρέπει να αρχίσουμε να σώζουμε ζωές και δεν υπάρχει χώρος για ένοπλη βία στη ζωή μας»… Προ ημερών, ο θρύλος των Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, είχε εναντιωθεί με άρθρο του κατά του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρεία, Ντόναλντ Τραμπ, αφού στο πρόγραμμά του, ο Αμερικανός μεγιστάνας στηρίζει την οπλοκατοχή. Στο σποτ, εκτός από το τραγούδι Rise Up της Άντρα Ντέι, θα περιλαμβάνονται και ιστορίες 35 ανθρώπων που επέζησαν από πυροβολισμούς. Ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης Gun Safety, Τζον Φάινμπλατ, σχολίασε ότι «είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με το ΝΒΑ για αυτό τον σκοπό. Αυτή η συνεργασία αποδεικνύει το πόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να υψώσουν τη φωνή τους και να στηρίξουν το κίνημά μας».