Στις 16 του Ιούνη του 1996, οι Chicago Bulls κατάφεραν να κατακτήσουν με τον Michael Jordan στους τελικούς κόντρα στους Seattle Supersonics. Ο 33χρονος MJ δεν είχε πολύ καιρό που είχε χάσει τον πατέρα του και μετά την κατάκτηση του 4ου τίτλου του με τους Bulls, νικώντας τους Supersonics με 87-75, ξέσπασε σε κλάματα και λυγμούς.

Συμπτωματικά, εκείνη η ημέρα ήταν μάλιστα η γιορτή του πατέρα, κάτι που φυσικά δεν βοηθούσε και πολύ ψυχολογικά τον Jordan. Χωρίς τον πατέρα του στη ζωή, ο Michael αγωνιζόταν πρώτη φορά στους τελικούς χωρίς εκείνον. Μετά από μια σπουδαία εμφάνιση που βοήθησε τα μέγιστα στην ομάδα του σημείωσε 22 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ και μοίρασε 7 ασίστ.

Κρατώντας την μπάλα του αγώνα στα χέρια του μετά τους πανηγυρισμούς, έπεσε στο πάτωμα και άρχισε να κλαίει χωρίς σταματημό. Στη συνέχεια πέρασε ξανά στο γήπεδο μέσα ακούγοντας όλο το γήπεδο να φωνάζει το όνομά του αλλά και το σύνθημα του MVP. Εκείνος απλά και λιτά αφιέρωσε τα πάντα σε έναν άνθρωπο…τον πατέρα του.

«Ξέρω ότι με βλέπει… Αυτό είναι για τον μπαμπά…».

Ο πατέρας του Michael, o James δολοφονήθηκε στις 23 Ιουλίου το 1993. Λίγους μήνες μετά, ο “Air” Jordan εγκατέλειψε το μπάσκετ και βρέθηκε στο μπέιζμπολ, ένα άθλημα που αγαπούσε ιδιαίτερα ο πατέρας του. Αυτό συγκεκριμένα συνέβη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. 

Ο θάνατός του έγινε με φρικτό τρόπο. Καθώς ο James Jordan γυρνούσε με το πολυτελές Lexus που του είχε αγοράσει ο Michael, αποφάσισε να ξεκουραστεί. Τότε δύο ληστές τον πυροβόλησαν και τον λήστεψαν στον ύπνο του. Λογικό ο Michael να μην μπορεί να ξεπεράσει ένα τέτοιο γεγονός.