Είναι οι δύο ομάδες που πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, λογίζονται ως εκείνες που θα φτάσουν πιο μακριά και θα διεκδικήσουν τον τίτλο του ΝΒΑ. Οι πρωταθλητές Σπερς θέλουν να υπερασπιστούν το «στέμμα» που κατέκτησαν τον περασμένο Ιούνιο για 5η φορά στην ιστορία τους και οι Καβς είναι πλέον το μεγάλο φαβορί της Ανατολής, μετά την επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς και την απόκτηση του Κέβιν Λαβ. Οι δύο ομάδες φιλοδοξούν να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου, όμως ήταν και εκείνες που άρχισαν την προετοιμασία με τις καθιερωμένες Media Days της Λίγκας στο ξεκίνημα των καμπ τους. Στο Σαν Αντόνιο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το repeat, αν και ο κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς τόνισε πως «θέλουμε απλώς να είμαστε υγιείς και να είμαστε η καλύτερη ομάδα στην αφετηρία των πλέι-οφς». Ο «Pop» ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δε μιλήσαμε για στόχους. Ούτε πέρυσι το κάναμε. Το να κατακτήσεις το πρωτάθλημα είναι άλλωστε και θέμα τύχης. Ένας τραυματισμός, ένας σφύριγμα ενός διαιτητή, ένα καλό παιχνίδι από έναν παίκτη που δεν περιμένεις, ένα σουτ. Όλα αυτά είναι τύχη. Το να κερδίζεις τον τίτλο έχει σχέση και με τις καταστάσεις. Φέτος θα σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να το επαναλάβουμε, αλλά δεν θα κολλήσει στο μυαλό μας αυτή η ιδέα, ώστε να μας αγχώσει». Την παράσταση, βεβαίως, “έκλεψε” και η νέα βοηθός προπονητή, Μπέκι Χάμον, πρώτη γυναίκα με φουλ ωράριο και μσθό σε πάγκο του ΝΒΑ!

Το κομμάτι της υγείας επισήμανε και ο Μανού Τζινόμπιλι, εξηγώντας πως «το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Στη συνέχεια πρέπει να δουλέψουμε πνευματικά για να έχουμε την ίδια “πείνα” με πέρυσι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε διαδοχικά πρωταθλήματα, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, αλλά θα δώσουμε ό,τι έχουμε για να τα καταφέρουμε φέτος». O Τιμ Ντάνκαν δεν έκρυψε τους στόχους του, δηλώνοντας ότι «δεν σταμάτησα το μπάσκετμπολ διότι θέλω να παλέψω για ακόμα ένα πρωτάθλημα. Όσο νιώθω καλά και πιστεύω ότι έχω δυνάμεις, είμαι εδώ που θέλω να βρίσκομαι». Καταλήγοντας πως «το να υπερασπιστείς τον τίτλο είναι δύσκολο. Κάθε παιχνίδι είναι ένα μεγάλο παιχνίδι και αυτό σε κουράζει. Πρέπει να βρεις ρυθμό και να έχεις συνέπεια στην απόδοσή σου, ώστε να φτάσεις ως το τέλος της διαδρομής». Ως MVP των περσινών Τελικών, ο Κουάι Λέοναρντ έστρεψε πολλά μικρόφωνα μπροστά στο στόμα του και τόνισε πως «τώρα πλέον θα έχουμε έναν στόχο στο μυαλό μας μετά την κατάκτηση του περσινού τίτλου. Ξέρουμε ότι όλοι θα θέλουν να μας κερδίσουν και θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας». Από την εκδήλωση απουσίασε δικαιολογημένα, έπειτα από άδεια της διοίκησης ο Τόνι Πάρκερ, ενώ ο συμπατριώτης του, Μπορίς Ντιό, έλαβε άδεια μέχρι τις 10 Οκτωβρίου (πριν το φιλικό ματς της επομένης στην Κωνσταντινούπολη, με την Φενερμπαχτσέ.Ούλκερ), προκειμένου να πάρει ανάσες μετά το Μουντομπάσκετ. Ο προπονητής του, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να αστειευτεί, λέγοντας ότι «λογικά θα είναι κάπου και θα πίνει πίνα κολάντα! Ήδη έχουμε ξεκινήσει στοιχήματα σχετικά με το πόσα κιλά θα ζυγίζει όταν έρθει να μας βρει. Πολλοί ποντάρουν ότι θα είναι γύρω στα 125!».

Στο Κλίβελαντ, αντίθετα, δεν είχαν όρεξη για πολλά αστεία και δεν έκρυψαν την ανυπομονησία τους για την έναρξη της ιδιαιτέρως φιλόδοξης σεζόν. Ο νέος κόουτς των Καβς, Ντέιβιντ Μπλατ, τόνισε ότι «θέλω μόνο να ξεκινήσουμε». Πρόσθεσε ότι «τα ονόματα δεν παίζουν μπάσκετμπολ. Οι ομάδες παίζουν και οι ομάδες θέλουν χρόνο για να συγχρονιστούν. Έχουμε υψηλούς στόχους και δεν το κρύβουμε. Αλλά θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά για αυτούς». Ο πρώην τεχνικός της Μακάμπι και περσινός πρωταθλητής Ευρώπης ομολόγησε μεν ότι «σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΝΒΑ και του υπόλοιπου κόσμου, όμως νομίζω πως η παρουσία μου στο σάμερ-λιγκ με βοήθησε να τις κατανοήσω». Από την πλευρά του, ο ΛεΜπρον Τζέιμς δήλωσε ότι «είμαι ενθουσιασμένος και ανυπομονώ να ξεκινήσουμε. Θα είναι μία δύσκολη χρονιά. Αν όμως δουλέψουμε όλοι σκληρά, όλα θα πάνε καλά. Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι από την αρχή μέχρι το τέλος της σεζόν. Δεν μπορούμε όμως να πάμε από τον Νοέμβριο στον Ιούνιο. Πρέπει να πάμε από τον Νοέμβριο στον… Δεκέμβριο κ.ο.κ., αλλιώς δεν θα έχουμε καμία τύχη». Επιπλέον επανέλαβε πως ο Κάιρι Ιρβινγκ “μπορεί να γίνει ο καλύτερος πόιντ γκαρντ στο ΝΒΑ!”.

Ο ίδιος ο Ίρβινγκ, προσφάτως παγκόσμιος πρωταθλητής με τις Η.Π.Α. και MVP του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, επισήμανε πως «οι απαιτήσεις είναι υψηλές, κάτι που οφείλεται στους παίκτες που έχουμε στο ρόστερ μας. Ανυπομονώ όμως να ξεκινήσουμε και να παίζουμε κάθε μέρα με τους καλύτερους. Έχουμε στο ρόστερ παίκτες με εμπειρία πρωταθλητισμού, από τους οποίους είμαι έτοιμος να μάθω πολλά. Θα χρειαστούμε βέβαια λίγο χρόνο για να βρεθούμε στο γήπεδο». Τέλος, ο Κέβιν Λαβ κατέληξε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο χαλαροί, όμως ξέρω ότι όταν μπούμε στο γήπεδο όλα θα αλλάξουν. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να δουλέψουμε και σκοπεύω να γίνω… σφουγγάρι για να μάθω πράγματα από τους βετεράνους που έχουμε στο ρόστερ μας».

Στο μεταξύ, λίγο πριν την Media Day των Νικς, ο πρόεδρος Φιλ Τζάκσον φρόντισε να χαμηλώσει τον πήχη των φιλοδοξιών, ώστε να πάρει την πίεση πάνω από τους παίκτες του. Ο Τζάκσον δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι είμαστε ομάδα επιπέδου πλέι-οφς», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «από εκεί και πέρα θα δούμε πόσο μακριά θα πάμε. Ελπίζουμε για το καλύτερο. Έχουμε βάθος ως ομάδα σε κάθε θέση και αυτό είναι καλό για εμάς. Όλα όμως πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα για να φτάσουμε στην επιτυχία. Συνήθως οι ομάδες μπαίνουν πρώτα στα πλέι-οφ, μετά μαθαίνουν από αυτή την εμπειρία και σταδιακά αποκτούν ικανότητες που τους οδηγούν στο πρωτάθλημα. Αυτή η ομάδα δεν έχει αυτή την προσωπικότητα ακόμα, έχει αλλάξει κατά 35% το ρόστερ της. Πρέπει λοιπόν πρώτα να δέσουμε μεταξύ μας, να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη, ομαδικότητα, ταυτότητα, τέτοια πράγματα. Θα περάσουμε από αυτή την διαδικασία και πιστεύω ότι θα την απολαύσουμε, μαζί με το ταξίδι που θα κάνουμε». Αντίθετα, περισσότερο εκδηλωτικός ήταν ο Ντανίλο Γκαλινάρι. Ο Ιταλός φόργουορντ του Ντένβερ, που έχασε όλη την περσινή σεζόν λόγω επέμβασης στο γόνατο, επισήμανε πως «είμαι ενθουσιασμένος για την επιστροφή μου! Αν και γνωρίζω ότι δεν είμαι ακόμη στο επίπεδο του 2012 και πριν χτυπήσω, είμαι σίγουρος πως όσο περισσότερο παίζω, τόσο θα βρίσκω τη φόρμα και τον ρυθμό μου».