Το μπάσκετμπολ είναι και θα παραμείνει το ίδιο μέσα στις 4 γραμμές του παρκέ. Ωστόσο, στις Η.Π.Α. δεν αναζητούν τρόπους «φρεσκαρίσματος» μόνο εκτός γηπέδου. Μπορεί ο διάσημος προπονητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (ράγκμπι), Βινς Λομπάρντι, να τόνισε πριν χρόνια πως «οι νέοι σταρ πρέπει να καταλάβουν πως σημασία δεν έχει το όνομα στο πίσω μέρος της φανέλας, αλλά αυτό που βρίσκεται μπροστά» (σ.σ.: εννοώντας όχι το δικό τους, αλλά της ομάδας), όμως το ΝΒΑ φέρεται να έχει αποφασίσει πως σημασία έχει (και) η ονομασία στην πλάτη. Και μάλιστα όχι η συνηθισμένη… Καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα δικτύων στην χώρα, ο κομισάριος Στερν έχει αποφασίσει να δοκιμάσει κάτι νέο.

Οι αναφορές κάνουν λόγο για ένα «πείραμα» στο οποίο θα συμμετάσχουν οι πρωταθλητές Χιτ και οι Νετς και προβλέπει τουλάχιστον σε ένα από 4 επερχόμενα μεταξύ τους ματς στην κανονική περίοδο φανέλες με… παρατσούκλια, αντί για ονόματα παικτών!!! Το ΝΒΑ δεν περιορίζεται σε νέα χρώματα, όπως η νέα μαύρη φανέλα των Λέικερς ή οι κοντομάνικες εμφανίσεις που αναμένεται να λανσάρουν και οι 30 ομάδες. Ούτε σε αυτές οι οποίες χρησιμοποιούνται στις «NocheLatina», σε πόλεις με έντονο το ισπανόφωνο στοιχείο. Και δεν αποκλείεται να επιτρέψει ένα ματς στο οποίο στην φανέλα του ΛεΜπρον Τζέιμς στο Μαϊάμι θα αναγράφεται το «KingJames» και σε αυτή του Μπρούκλιν, ο Πολ Πιρς θα είναι ο «TheTruth» και ο Κέβιν Γκαρνέτ ο «BigTicket»!

Ο βετεράνος φόργουορντ των Χιτ, Ρέι Άλεν, είναι ενθουσιασμένος με την ιδέα και έχει αποφασίσει να βάλει στην φανέλα του το όνομα «Shuttlesworth», από το όνομα «Τζίσους (Ιησούς) Σάτλσγουορθ», που έφερε στην ταινία του Σπάικ Λι, «HeGotGame», στην οποία πρωταγωνίστησε to 1998, υποδυόμενος έναν ταλαντούχο παίκτη γυμνασίου στη Νέα Υόρκη! «Η ιδέα αποδεικνύει πως η Λίγκα ωριμάζει και μας δείχνει πως προσαρμοζόμαστε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας», τόνισε ο Άλεν. Εξηγώντας ότι «είμαστε ακόμη παιδιά, παίζοντας ένα παιχνίδι για παιδιά! Αν και πλέον είμαστε άνδρες σε ένα παιχνίδι για παιδιά, θα μας κάνει να θυμηθούμε από πού ερχόμαστε. Όλοι είχαμε ένα παρωνύμιο και είναι ένας τρόπος να το θυμίσουμε στο κοινό».

Παρόλα αυτά, η σκέψη του ΝΒΑ δεν έχει μόνο υποστηρικτές. Ο γκαρντ των Σανς, Κένταλ Μάρσαλ, έγραψε στο Twitterότι «τα παρατσούκλια είναι κάτι ατομικό. Το μπάσκετμπολ είναι παραμένει ομαδικό άθλημα και σημαίνει να εκπροσωπείς την ομάδα σου και την οικογένειά σου, όταν βγαίνεις στο γήπεδο να παίξεις». Ενώ ο φόργουορντ των Χιτ, Σέιν Μπάτιερ, απογοητεύτηκε γιατί… δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το «Batman», λόγω πνευματικών δικαιωμάτων από εταιρείες παραγωγής και κόμικς! Ο Μπάτιερ, πάντως, έχει διαλέξει το «Shaneo» για την φανέλα του στο ματς που θα τυπωθούν τα παρωνύμια, σε αντίθεση με τον συμπαίκτη του, Ντουέιν Ουέιντ, που δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Ο αρχηγός του Μαϊάμι είναι ανάμεσα στα «DWade» και «TheThree», που είναι ο αριθμός της φανέλας του, αλλά και των δαχτυλιδιών πρωταθλητή που έχει κατακτήσει.